Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από την Παρασκευή 30 Αυγούστου έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

 

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001, είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες και μοναδικές, ως προς το περιεχόμενό της, μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

 

Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το περιβάλλον , και όλη η φύση ενός πανέμορφου νησιού,  συνδυάζονται ιδανικά με τη θρησκευτική μουσική και δημιουργούν μία θαυμαστή αρμονία , που οδηγεί σε ιδιαίτερα μονοπάτια απόλαυσης και κατάνυξης, αντανακλώντας το θείο και τα έργα των ανθρώπων στην καλύτερη εκδοχή τους, όπως ακριβώς διατυπώνει την πάγια θέση του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς: "Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε." 

 

 Στα 13 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά  που προσφέρει το νησί  και  οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του. 

 

Και το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, επιμένει και προσκαλεί ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα για 6 ημέρες μουσικής πανδαισίας αλλά και παιδείας, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο της θρησκευτικής μουσικής και ποίησης. 

Εκκλησιαστικοί ύμνοι από την Ορθόδοξη και Δυτική μουσική παράδοση, Βυζαντινοί Ύμνοι (ελληνικά και αραβικά),  λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων, θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου, βραδιά αφιερωμένη στον Ποιητή μας Κωστή Παλαμά και τα ποιήματά του για την Παναγία, βραδιά για την προστασία του περιβάλλοντος με παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου, και μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική συναυλία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ να συμπράττει με τους μαθητές του Γυμνασίου της Πάτμου δημιουργούν ένα ποικιλόμορφο  και ιδιαίτερο πρόγραμμα που συγκινεί και συνεγείρει.

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει:

 

•             Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013, στις 20:30

1η Συναυλία: «σε μνήμη Θανάση Αναπολιτάνου»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

 

“Ισχύς μου και ύμνησίς μου ο Κύριος”   

Επιλογή εκκλησιαστικών ύμνων από την Ορθόδοξη και Δυτική μουσική παράδοση

•             Διεύθυνση Χορωδίας : Γιώργος Σακελλαρίδης

•             Σολίστ : Ελευθερία Ζαράκη (σοπράνο)

              Λεωνίδας Σακελλαρίδης (τενόρος)

 

 

•             Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013, στις 20:30

2η Συναυλία: «για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Πατμιάδας Σχολής (1713-2013)»

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Παραδοσιακής Μουσικής "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ"

 

Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν  Βυζαντινοί Ύμνοι (ελληνικά και αραβικά) ενώ στο

δεύτερο, λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων.

 

 

•             Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30

3η συναυλία: «Για την ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος»

ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΛΙΑ

«μες του Αιγαίου τα τραγούδια»

 

Συναυλία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Δωδεκανήσου. Την γνωστή τραγουδίστρια συνοδεύουν  σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Χρήστος Τσιαμούλης (λαούτο - τραγούδι),  Στέλλα Βαλάση (σαντούρι) και Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί).

 

 

•             Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30

4η συναυλία: " Αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά»

Συναυλία της ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ σε διεύθυνση Άλκη Μπαλτά

«...φέγγω εμπρός στην Παναγιά»

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, και είναι διανθισμένο με ποιήματα του Παλαμά αναφερόμενα κυρίως στην Παναγία.

 

             Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30

5η συναυλία: «Μουσική από την Εσθονία»

Η χορωδία κοριτσιών του Μουσικού Γυμνασίου Tallin της Εσθονίας

 

Διεύθυνση Χορωδίας: Ingrid Korvits

To  πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά χορωδιακά τραγούδια του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου.

 

Τέλος, τη  Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική συναυλία με το έργο του Αλέξανδρου Μούζα CAM-MEDIA στο οποίο, μαζί με την Ορχήστρα Φεστιβάλ της Πάτμου, θα συμπράξουν μαθητές του Γυμνασίου της Πάτμου.

 

 Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο Υπαίθριο Χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης ενώ το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

 

  •  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. 22473 60300,  22470 31666, 22470 29363
Σχετικές ειδήσεις
15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
04.07.2016 16:25
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, εορτάζοντας τα 15 χρόνια παρουσίας του, έρχεται ανανεωμένο να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου: Oι καλεσμένοι και οι πρεμιέρες
24.06.2016 11:54
Ένας μήνας έμεινε για την έναρξη του 6oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτμου – ένας τόπος συνάντησης κινηματογραφιστών απο όλο το κόσμο - που έχει γίνει θεσμός με πολλούς και σημαντικούς υποστηρικτές καθώς επίσης και με ένα ένθερμο σινεφίλ κοινό.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου: Υποβολή ταινιών
10.05.2016 16:19
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου μας προσκαλεί στο νησί της Πάτμου. Μια επταήμερη γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Tαινίες μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκυμαντέρ και ενα πλούσιο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών σε συνεργασία με άλλα Διεθνή Φεστιβάλ.
Requiem Aeternam: Εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
18.04.2016 14:03
Η Orion Productions παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 20:00, στην ιστορική κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός μια ξεχωριστή εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στο πνεύμα των ημερών με τίτλο “Requiem Aeternam”.
Η Καμεράτα παρουσιάζει τα έργα Requiem και Stabat Mater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:31
Η Καμεράτα, σε μία από τις πιο δημιουργικές φάσεις της πορείας της, ανανεώνει το καθιερωμένο ραντεβού της με το κοινό πριν τις μέρες του Πάσχα, παρουσιάζοντας δύο εμβληματικά έργα θρησκευτικής μουσικής: το θρυλικό REQUIEM του Mozart και το αγαπημένο SΤΑΒΑΤ MATER του Pergolesi.