Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Συζητήσεις με τον εαυτό μου – Νέλσον Μαντέλα

Συζητήσεις με τον εαυτό μου – Νέλσον Μαντέλα

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Νέλσον Μαντέλα με τίτλο “Συζητήσεις με τον εαυτό μου”, το οποίο προλογίζει ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Τη μετάφραση, υπογράφει η Νίνα Μπουρή.

 

Το βιβλίο:

Ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί μία από τις γνωστότερες και σημαντικότερες μορφές της εποχής μας. Αφού σε ολόκληρη τη ζωή του έβαζε την πένα στο χαρτί για να καταγράψει σκέψεις και γεγονότα, κακουχίες και νίκες, σήμερα ανοίγει το προσωπικό του αρχείο και μας επιτρέπει για πρώτη φορά να ξεφυλλίσουμε σελίδες από την εξαιρετική ζωή του: από επιστολές που γράφτηκαν στις πιο σκοτεινές περιόδους στα είκοσι επτά χρόνια της φυλάκισής του ως το προσχέδιο της ανολοκλήρωτης συνέχειας του Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία. Ο Μαντέλα κρατάει σημειώσεις και μουντζουρώνει αφηρημένος στη διάρκεια συναντήσεων ή καταγράφει ταραγμένα όνειρα στο επιτραπέζιο ημερολόγιο του κελιού του στο Ρόμπεν Άιλαντ. Γράφει ημερολόγια ενώ κρύβεται κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ή συζητάει με φίλους σε σχεδόν εβδομήντα ώρες μαγνητοφωνημένων συνομιλιών. Σε αυτές τις σελίδες δεν είναι ούτε σύμβολο ούτε άγιος: είναι ένας από εμάς. Οι Συζητήσεις με τον εαυτό μου είναι μια εσωτερική ματιά στη διαδρομή από τα πρώτα σκιρτήματα της πολιτικής συνείδησης ως τον εμψυχωτικό του ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και προσφέρουν στον αναγνώστη τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει τον άνθρωπο Νέλσον Μαντέλα και να ακούσει τη φωνή του: άμεση, καθαρή, προσωπική.

 

«Οι συζητήσεις είναι συνήθως σύντομες – εκείνος βρίσκεται στο λυκόφως της ζωής του και εγώ ασχολούμαι με το βαρύ πρόγραμμα που συνεπάγεται το αξίωμά μου. Πάντοτε όμως σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες διαφαίνεται η καλοσύνη, η γενναιοδωρία και η σοφία αυτού του ανθρώπου. Σε τέτοιες στιγμές θυμάμαι ότι πίσω από την ιστορία που γράφτηκε υπάρχει ένας άνθρωπος που επέλεξε την ελπίδα από τον φόβο – την πρόοδο από τις φυλακές του παρελθόντος. Και θυμάμαι ότι, ακόμα και τώρα που έχει γίνει θρύλος, αν γνωρίσεις τον άνθρωπο –τον Νέλσον Μαντέλα– τον σέβεσαι ακόμα περισσότερο». Μπαράκ Ομπάμα

 

«Ένα βιβλίο τόσο συγκινητικό, ωμό και άμεσο, γραμμένο σε πραγματικό χρόνο, με όλες τις μεταβολές σε προοπτική, καθώς τα χρόνια περνούν, όπου μπερδεύεται το τετριμμένο με το σημαντικό, η καθημερινότητα με την ιστορία. Προβλήματα υγείας, όνειρα, πολιτικές πρωτοβουλίες ξεπηδούν όλα μαζί, δίνοντάς μας έτσι την πιο ολοκληρωμένη και αληθινή εικόνα του Μαντέλα που είδαμε ποτέ».

Peter Godwin, The Observer

 

«Ο Μαντέλα γράφει στο τέλος του βιβλίου αυτού: “Δεν έχω κληρονομιά για να αφήσω πίσω μου”. Δεν μπορεί παρά να χαμογελάσει κάποιος που τον γνωρίζει διαβάζοντας τα λόγια αυτού του αδιόρθωτου μετριόφρονα με τα γελαστά μάτια...»

Le Monde

 

«Πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε ανθρώπου που τον απασχολεί η φύση της εξουσίας και της αντίστασης».

The New York Times Book Review

 

«Το βιβλίο αυτό θα προσφέρει στον αναγνώστη του απόλαυση και δάκρυα...»

Financial Times

 

Ο συγγραφέας:

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στο Τρανσκέι της Νότιας Αφρικής στις 18 Ιουλίου 1918. Έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου το 1944 και για πολλά χρόνια συμμετείχε στην αντίσταση κατά της πολιτικής του απαρτχάιντ, που εφάρμοζε το κυβερνών Εθνικό Κόμμα, μέχρι τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 1962. Έμεινε στη φυλακή είκοσι επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έγινε ισχυρό σύμβολο του κινήματος αντίστασης κατά του απαρτχάιντ. Αποφυλακίστηκε το 1990, τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1993 και ανακηρύχτηκε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής το 1994. Έχει γράψει το διεθνές μπεστ σέλερ Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.