Το Κάστρο Μπούρτζι στην Κάρυστο Ευβοίας θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής των Αμερικανών καλλιτεχνών Elizabeth Nead και Μανώλη Θεοδώρου με τίτλο “Νέα Μονοπάτια”, από τις 10 έως και τις 13 Αυγούστου 2013.

 

Η Elizabeth Nead και ο Μανώλης Θεοδώρου είναι Αμερικανοί καλλιτέχνες που ζουν μόνιμα στην Κάρυστο. Με τη χρήση μιας ευρείας γκάμας μέσων και μέσα από διαφορετικές στυλιστικές προσεγγίσεις -άλλοτε παραστατικές και άλλοτε αφηρημένες-, τα έργα της έκθεσης απεικονίζουν τα τοπία, τη ζωή και τον πολιτισμό του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα της νότιας Εύβοιας.

Η Elizabeth Nead υπήρξε Καθηγήτρια Καλών Τεχνών στο Maryland Institute College of Art στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ όπου δίδαξε ζωγραφική, σχέδιο και θεωρία χρώματος. Από το 1990 έως το 2007 που συνταξιοδοτήθηκε, διοργάνωνε μαζί με τον σύζυγό της Μανώλη εργαστήρια ζωγραφικής τοπίων στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι με ομάδες φοιτητών από πολλά αμερικανικά Πανεπιστήμια. Το 2006 και το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού στην Aix-en-Provence στη Γαλλία. Η Elizabeth Nead είναι κάτοχος Bachelor of Fine Arts από το Pennsylvania State University και Master of Fine Arts από το School of the Art Institute of Chicago.

Ο Μανώλης Θεοδώρου είναι ζωγράφος και συντηρητής έργων τέχνης, με εξειδίκευση στη συντήρηση εικόνων. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στο εργαστήριο του Walters Art Museum στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Υπήρξε σύμβουλος σε θέματα συντήρησης και επιμελήθηκε 3 διεθνείς εκθέσεις εικόνων που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Αιθιοπία σε μουσεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Έχει αναλάβει με επιτυχία σημαντικά έργα συντήρησης στα Δωδεκάνησα, αποκαθιστώντας τέμπλα και εικόνες σε εκκλησίες σε Λέρο, Κάλυμνο, Κάρπαθο και Αστυπάλαια. Ο Μανώλης Θεοδώρου είναι κάτοχος Bachelor of Fine Arts από το Maryland Institute College of Art και Master of Fine Arts από το Washington University in St. Louis.