Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Παναγιώτης Κονιάκος: Για το Φεστιβάλ Ήχοι του Δάσους 2013

Παναγιώτης Κονιάκος: Για το Φεστιβάλ Ήχοι του Δάσους 2013

Ένα από τα “ορεινά” και διάσημα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ “Ήχοι του Δάσους 2013” θα διεξαχθεί για ακόμη μια χρονιά στην Καλοσκοπή Φωκίδας, το τριήμερο 19-21 Ιουλίου 2013.

 

Λίγες στιγμές πριν την έναρξη του Φεστιβάλ και με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Ελιά” που διοργανώνει το Φεστιβάλ, κύριος Παναγιώτης Κονιάκος, μίλησε στο www.culturenow.gr για αυτό το -επιτυχημένο, όπως δείχνουν οι προηγούμενες διοργανώσεις- εγχείρημα.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Φεστιβάλ Ήχοι του Δάσους. Μια επιτυχημένη συνταγή συνεχίζεται... Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Παναγιώτης Κονιάκος: 12o Φεστιβάλ « Ήχοι του Δάσους» και ένας χρόνος εμπειρίας ακόμη στην ‘’πλάτη’’ των εθελοντών-διοργανωτών. Το μεγαλύτερο βάρος φέτος το έχουμε ρίξει στην οργάνωση, ώστε οι υπηρεσίες που θα προσφέρουμε στον κατασκηνωτή-επισκέπτη να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες, με σκοπό να περάσει ένα τριήμερο με ανέσεις, παρόλο που θα βρίσκεται στο βουνό. Παράλληλα οι τιμές στην καντίνα και στο μπαρ θα είναι χαμηλές όπως άλλωστε είναι και το εισιτήριο του τριημέρου (20 ευρώ). Εκτός από την καλύτερη οργάνωση τα συγκροτήματα είναι καταπληκτικά και φέτος, αλλά σε σχέση με άλλα χρόνια υπάρχουν πιο πολλά ονόματα.

 

Culturenow.gr: Το Φεστιβάλ διεξάγεται σε ένα πανέμορφο οροπέδιο κοντά στην Καλοσκοπή και στην Παύλιανη. Πώς προέκυψε η αρχική ιδέα για διεξαγωγή φεστιβάλ σε αυτό το μέρος;

Π.Κ.: Το φεστιβάλ δημιουργήθηκε για να αναδείξει τις ομορφιές της ορεινής Φωκίδας και κάθε χρόνο να αλλάζει μέρος. Τον πρώτο χρόνο έγινε στο Λιανοκλάδι Φωκίδας, τον δεύτερο στο Οροπέδιο Γαρδενίτσας και τα επόμενα 2 χρόνια στο Δασικό χωριό στην Καψίτσα. Την επόμενη χρονιά λόγω προβλημάτων με τον τότε διαχειριστή του Δασικού χωριού ο σύλλογος αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του φεστιβάλ σε αυτό το μαγικό οροπέδιο της Αγίας Τριάδας Καλοσκοπής Φωκίδας όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.


Culturenow.gr: Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ;

Π.Κ.: Το μουσικό ύφος του φεστιβάλ είναι συγκεκριμένο από τότε που ξεκίνησε και δεν αλλάζει.Αυτό είναι το βασικό κριτήριο και παράλληλα προσπαθούμε να φέρουμε μπάντες με τις οποίες ο κόσμος θα χορέψει και θα περάσει ωραία.


Culturenow.gr: Κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου αυξάνεται. Θα μπορούσατε να μας δώσετε αριθμητικά στοιχεία για την περσινή, καθώς και μια πρόβλεψη των θεατών-κατασκηνωτών που περιμένετε φέτος;

Π.Κ.: Πέρυσι είχαμε περίπου 4.000 κατασκηνωτές-επισκέπτες. Φέτος πιστεύουμε να έχουμε αρκετό κόσμο αλλά το βασικότερο είναι να περάσει καλά ο κόσμος αυτός.


Culturenow.gr: Πόσο δύσκολη είναι η πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ, ιδιαίτερα κατά τη σημερινή, δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά, περίοδο;

Π.Κ.: Ένα φεστιβάλ είναι αρκετά δύσκολο να στηθεί και ειδικά με τα σημερινά δεδομένα. Από την άλλη όμως υπάρχει μία μεγάλη δυναμική στην εναλλακτική διασκέδαση μέσω φεστιβάλ και πιστεύω ότι αν παρέχεις φθηνό εισιτήριο, φθηνό φαγητό και ποτό, άνετη διαμονή και φυσικά ποιοτικά και αξιοπρεπή συγκροτήματα ο κόσμος σε στηρίζει και ξεπερνάς κάθε δυσκολία.


Culturenow.gr: Πόσο σημαντική θεωρείτε την ύπαρξη των φεστιβάλ, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο; Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που προσφέρουν στο κοινό, αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες;

Π.Κ.: Σε αυτή την δύσκολη περίοδο ο ρόλος των φεστιβάλ δεν πρέπει να είναι μόνο για να κάνουν τον κόσμο να διασκεδάσει και να ξεχαστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πρέπει να γεμίζουν τον κόσμο με θετική ενέργεια και να τον βοηθούν να σκέφτεται και να βλέπει την πραγματικότητα και όχι να την ξεχνάει. Βέβαια αυτόν τον ρόλο πρέπει να τον έχουν οι καλλιτέχνες διότι αυτοί είναι που μπορούν να ενώσουν τον κόσμο και να του δείξουν το σωστό δρόμο της δράσης.


Culturenow.gr: Ποια είναι η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια; Η τοπική κοινωνία πώς αντιμετωπίζει αυτό το ετήσιο και προοδοφόρο γεγονός;

Π.Κ.: Η τοπική αυτοδιοίκηση βοηθά με τον τρόπο της το Φεστιβάλ και ηθικά αλλά και υλικά. Η κοινωνία αγαπά και στηρίζει το φεστιβάλ και ο κόσμος νιώθει κομμάτι του.


Culturenow.gr: Κλείνοντας, είστε και πρόεδρος στο Σύλλογο Αναπτυξιακού Προβληματισμού «ΕΛΙΑ», υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκεται το Φεστιβάλ. Θα μας μιλήσετε για το Σύλλογο αλλά και για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του;

Π.Κ.: Τον Σύλλογο ΕΛΙΑ τον δημιούργησε μια παρέα ανθρώπων με προβληματισμούς κυρίως κοινωνικούς δίνοντας βάση στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ίδιων αλλά και των συνανθρώπων τους. Ο εθελοντισμός είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον σύλλογό μας και προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε κάθε εθελοντική προσπάθεια. Οι δράσεις πέραν του Φεστιβάλ είναι αρκετές αλλά λόγω του ότι αφιερώνουμε εκεί πολύ χρόνο ίσως μας περιορίζει κάποιες άλλες δράσεις εξίσου σημαντικές.

Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Εικαστικό Φεστιβάλ Orange Water: Το όραμα που έγινε πράξη!
02.08.2016 15:49
Ο Αποστόλης Ζολωτάκης και η Κέλλυ Αθανασιάδου είναι δυο εικαστικοί που χτίζουν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ήταν στην έκθεση τους στα Χανιά το 2014 όταν ο τότε Ολλανδός Πρέσβης Jan Versteeg που τους επισκέφθηκε για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια, έδωσε την ιδέα για την επίσημη δράση ενός Ελληνο-Ολλανδικού εικαστικού φεστιβάλ. Την επόμενη χρονιά το “Orange Water” ήταν ήδη έτοιμο και ένωσε 10 χώρους σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη- παρουσιάζοντας 47 καλλιτέχνες σε 10 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στους πάνω από 50.000 επισκέπτες του!
Σοφία Φαλιέρου: Το Dance Days σέβεται την ιστορία του χορού και την υπηρετεί
20.07.2016 10:59
Ο κόσμος του χορού δηλώνει παρών και φέτος από 20 έως 28 Ιουλίου 2016 στα Χανιά! Το Dance Days που άνοιξε την αυλαία του το 2011, υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ χορού με διεθνή χαρακτήρα και προοπτικές. Η Σοφία Φαλιέρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, μας μιλάει γι’ αυτόν τον σημαντικό θεσμό, ενώ μας προσκαλεί να συν-δράσουμε, να δημιουργήσουμε και να χορέψουμε παρέα στο Dance Days 6, στα Χανιά!
Στον παλμό του 8ου θεατρικού φεστιβάλ Off-off Athens!
03.06.2016 12:31
Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!, μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα...
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.