Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Η ιστορία ενός έρωτα – Νικόλ Κράους
Δημοσίευση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 13:39
Βιβλίο: Η ιστορία ενός έρωτα – Νικόλ Κράους

Ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα , ανατρεπτικά γραμμένο, με αφηγηματική πλοκή και διακειμενικές αναφορές στους Μπέλοου, Μπρούνο, Μπασεβιτς, Σίγκερ, Σουλτς, με ενδιαφέρουσα ροή που κρατάει τον αναγνώστη και γραμμένο με μια ιδιαίτερη τεχνική είναι το βιβλίο αυτό της Νικόλ Κράους .

 

Από την Τέσυ Μπάιλα

 

Και παράλληλα είναι μια συγκινητική ιστορία. Μια ιστορία ανάμεσα σε έναν επιζήσαντα του ολοκαυτώματος πολωνο-εβραϊκής καταγωγής, τον Γκούρσκι που μεταναστεύει στην Αμερική, κουβαλώντας μαζί του όλα όσα καθόρισαν τις μεγάλες απώλειες της ζωής του, κυρίως όμως όλα όσα σφράγισαν ανεξίτηλα τη δική του ζωή. Η γενοκτονία έγινε η αιτία να χάσει την Άλμα, την πρώτη του αγάπη, τον γιο του, ο οποίος μεγαλώνει χωρίς αυτόν, αλλά και το μυθιστόρημά του, το οποίο αν και ο ίδιος είχε εμπιστευτεί στον προσωπικό του φίλο εντούτοις το θεωρεί για πάντα χαμένο. Γεγονότα που τον σημαδεύουν και ρημάζουν τη ζωή του. Απώλειες που εγγράφονται με βία επάνω στη σάρκα της ψυχής του και καθορίζουν τις μνήμες του.

 

Κι από την άλλη ένα παιδί, ένα κορίτσι δεκατεσσάρων ετών, η Άλμα Σίνγκερ ζει βουτηγμένο στη θλίψη που η απώλεια του πατέρα έχει προκαλέσει στην οικογένεια και αναζητά τρόπους να δώσει φως στη δική του ζωή. Ένας αδελφός που θεωρεί ότι ανήκει στους Τριάντα έξι Δίκαιους της εβραϊκής παράδοσης. Η μετάφραση ενός βιβλίου στην αγγλική γλώσσα που ανατίθεται στη μητέρα του κοριτσιού, ενός αριστουργηματικού βιβλίου. Άνθρωποι πονεμένοι που λογοδοτούν πρωτίστως στην απώλεια και τη μοναξιά τους, στην δυσκολία της ζωής και τον πόνο. Άνθρωποι με κατακερματισμένες ψυχές που παλεύουν να αναστηθούν και να δώσουν πνοή και νόημα στη ζωή τους ξανά. Είναι αυτοί που η ζωή τούς στέρησε πολύτιμες σχέσεις. Άνθρωποι που ο φόβος τους να μην πεθάνουν μόνοι τούς κάνει να φέρονται σαν παιδιά ακόμη κι όταν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, αναζητώντας συχνά ένα και μόνο βλέμμα. Ένα βλέμμα όμως που θα σημαίνει ότι η μοναξιά είναι πιο υποφερτή όταν υπάρχει κάποιος δίπλα σου και πως ο θάνατος δεν θα σε βρει μονάχο σου. Μια μάνα που συνεχίζει να συνομιλεί με τον πεθαμένο της σύζυγο και χάνεται μέσα στην εσωστρέφεια, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται ερήμην της κι ένα παιδί που ενώνει τις ιστορίες τους. Ένα παιδί που θα δαμάσει την οδυνηρή ιδέα του θανάτου που στοιχειώνει τη ζωή τους, φέρνοντας μια ιδέα άνοιξης μέσα στο καταχείμωνο της ψυχής τους. Και κυρίως ένα βιβλίο. Η ιστορία ενός έρωτα που θα γίνει ο συνδετικός τους κρίκος.

 

Η Νικόλ Κράους θα συνδέσει όλα αυτά με εντυπωσιακό τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό. Το χαμένο βιβλίο του Γκούρσκι θα εγκιβωτιστεί μέσα στο μυθιστόρημα, τα αρχέτυπα στα οποία βασίζεται θα γίνουν η αφορμή να ενσωματωθούν πραγματικότητα και φαντασία, ο χρόνος θα καταλυθεί και ο αφηγηματικός κόσμος της συγγραφέως θα κινηθεί μέσα σε μια ελεγεία για την απώλεια και τη μοναξιά με ένα σπουδαίο τρόπο. Μοιάζει να στρέφει τους προβολείς της συγγραφικής της τεχνικής η Κράους κάθε φορά σε στιγμές που απλώς θέλει να φωτίσει κι όταν αυτές οι στιγμές ενώνονται μέσα στις σελίδες του έργου της φωτίζονται παράλληλα και οι μεγάλες αλήθειες.

 

Η Κράους έχει η ίδια βιώσει την απώλεια και γι’ αυτό στήνει έναν τόσο συγκινητικό, ωστόσο όχι μελό, κόσμο. Το βιβλίο της είναι ένας φόρος τιμής στους Εβραίους προγόνους της. Η αγάπη, ο έρωτας, οι αντιξοότητες, ο θάνατος, η απώλεια, η αναπόδραστη μοναξιά, η εσωστρέφεια γίνονται κρίκοι στην αλυσίδα της ζωής κι η Κράους στέκεται με σεβασμό απέναντί τους, αφουγκράζεται τον πόνο που προκαλούν και μελετά τις αποχρώσεις τους. Και παράλληλα καταθέτει μια μελέτη για το βιβλίο. Το βιβλίο που γίνεται μνήμη, μεταφέρεται και γι’ αυτό το λόγο δεν χάνεται. Άλλωστε η γραφή και η μνήμη συνδέονται πάντα με ένα μαγικό τρόπο. Και μπορεί η ζωή να σημαδεύεται από τα μεγάλα γεγονότα και τις σπαρακτικές απώλειες που βιώνουν οι άνθρωποι, μπορεί όμως να σημαδεύεται και από τη συγγραφική διαδικασία ανεξίτηλα και για την Νικόλ Κράους μοιάζει αυτή η διαπίστωση να είναι εξίσου μεγάλη. Ίσως τελικά να γίνεται «το κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες της ζωής… αφού η ζωή τελικά είναι ωραία».

 

Το βιβλίο της Νικόλ Κράους με τίτλο “Ιστορία ενός έρωτα” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.