Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση Butoh από τον KATSURA Kan και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο

Παρουσίαση Butoh από τον KATSURA Kan και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο

Το Butoh αποκαλείται ο “Σουρρεαλισμός της Σάρκας”. Παρόλο που ξεκίνησε ως Πειραματική Performance τις δεκαετίες 1950-1960, σήμερα θεωρείται ένα είδος σύγχρονου χορού κι ένα από τα Ιαπωνικά avant-garde κινήματα τέχνης.

 

Από τις 15 έως τις 19 Ιουλίου (σύνολο 20 ώρες) ο KATSURA Kan καθοδήγησε τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου στη βασική εκπαίδευση του χορού Butoh, διερευνώντας αυτό που ονομάζει “περίεργο σώμα”, μέσω της ομαδικής παρατήρησης της καθημερινής ζωής στην οποία στηρίζει την τοποθέτηση του όσον αφορά στο Butoh ως φιλοσοφία κίνησης.

 

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου με παρουσίαση από τους συμμετέχοντες υλικού που θα έχει δουλευτεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και με μια παρουσίαση/ διάλεξη με χρήση video από τον Kan.

 

Ο KATSURA Kan κατάγεται από το Κιότο και είναι ένας Master Butoh καλλιτέχνης ο οποίος συγκαταλέγεται στην πρεσβύτερη γενιά καλλιτεχνών Butoh στην Ιαπωνία. Μεταξύ 1979-1981 δούλεψε ως performer στη σημαντική ομάδα Βutoh “Byakkosha” και μετά για 20 χρόνια ταξίδεψε και διεξήγαγε έρευνα στην Ινδονησία και την Ταϋλάνδη. Το 2001, ο Kan ξεκίνησε να δουλεύει και να δημιουργεί συνεργασίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι ένας αναγνωρισμένος solo και collaborative performer (συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και ομάδες) καθώς και χορογράφος. O Kan, παραλλήλα με τις δημιουργικές του εργασίες με “κοσμοπολίτικες κουλτούρες”, έχει δουλέψει επίσης τα τελευταία 30 χρόνια με ομάδες που αποκαλεί “μειoνότητες χορευτών” σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Νοτιο-Ανατολική Ασία. Αυτή τη στιγμή, ερευνά και δουλεύει το project “Beckett BUTOH Notation” στη Γαλλία και το “Oracle & Enigma”, ένα project χορού-ορατόριο στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Kan επιμελήθηκε το Συνέδριο Σύγχρονου Χορού στο Πεκίνο το Σεπτέμβριο του 2012.

Σχετικές ειδήσεις
Μετατόπιση - Ο δρόμος: Περφόρμανς Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου στο ΕΜΣΤ
08.12.2016 16:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ολοκληρώνει το Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ με την παρουσίαση της Περφόρμανς Μετατόπιση - Ο δρόμος της Ομάδας Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 19.00 και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
16η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου
17.03.2016 15:00
Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, επανέρχεται με νέο πρόγραμμα και νέες ιδέες από 18 έως 20 Μαρτίου στη Λεμεσό.
óMNIRA και VORTEX: Δύο παραστάσεις χορού στο Σύγχρονο Θέατρο
29.02.2016 10:52
Δύο έργα σύγχρονου χορού απο τις νέες χορογράφους Μαριάννα Βαρβιάνη και Στέλλα Σπύρου συναντιούνται στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να πραγματευτούν τις έννοιες του εγκλωβισμού και της υπέρβασης.