Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Anne Teresa De Keersmaeker: Ο παρτενέρ μου ήταν από το ξεκίνημά μου η μουσική!

Anne Teresa De Keersmaeker: Ο παρτενέρ μου ήταν από το ξεκίνημά μου η μουσική!

Η Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ είναι αναμφίβολα μια από τις επιδραστικότερες παρουσίες του σύγχρονου χορού. Οι χορογραφίες της κυλούν σαν μουσική και οι δουλειές της έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη γενικότερα. Με αφορμή την αναβίωση του “Drumming” που θα παρουσιαστεί στο 19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας στις 18 και 19 Ιουλίου, η σπουδαία Βελγίδα χορογράφος, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, μας έκανε την τιμή να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για τη νέα αυτή εκδοχή της παράστασης αλλά και για την πολύτιμη σχέση που έχει από την αρχή της καριέρας της με την τέχνη της μουσικής. 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

 

Η νέα εκδοχή του “Drumming”. Διαφορές μεταξύ της πρώτης παρουσίασης το 1998 και της νέας.

Πρώτα απ’ όλα ασχολήθηκα και πάλι με τη συγκεκριμένη δουλειά πριν έναν χρόνο και ανανέωσα το καστ το οποίο αποτελείται από ένα συνδυασμό χορευτών που συμμετείχαν στη δημιουργία της παράστασης και χορευτών της νέας γενιάς. Ξαναέγραψα ένα μέρος αλλά βασικά η χορογραφία παραμένει η ίδια. Πιστεύω πως το “Drumming” είναι ένα έργο για τη μουσική του Steve Reich για 18 μουσικούς. Η μουσική του Steve Reich είναι βασικό στοιχείο σε δουλειές μου. Η αρχή είχε γίνει με το “Fase” (Four Movements in the Music of Steve Reich) και το “Drumming” ήταν η δεύτερη χορογραφία που έκανα πάνω στη μουσική του αμερικανού μινιμαλιστή αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο γραφής.

 

 

Για τη μουσική και τον ρόλο της στο “Drumming”, η Anne Teresa De Keersmaeker μας είπε:

Στο ξεκίνημά μου, στη δημιουργία του “Fase”, η μουσική ήταν ένα είδος δασκάλου για εμένα. Μου δίδασκε πώς να χορεύω, πώς να χορογραφώ, πώς να δημιουργήσω μία σχέση μεταξύ της μουσικής και του χορού. Στα πολύ πρώιμα έργα μου, δούλευα πραγματικά πάνω σε πολύ βασικές αρχές. Μεσολάβησαν πάνω από 10 χρόνια μεταξύ του “Fase” και του “Drumming”. Η μουσική είναι μια πρόσκληση για χορό, για την αύξηση των παλμών αλλά ταυτόχρονα είναι μια αυστηρή δομή.  Η μουσική της παράστασης “Drumming” είναι η μουσική που έγραψε ο Steve Reich, κατόπιν μελέτης της αφρικανικής μουσικής και ιδιαίτερα των αφρικανικών κρουστών. Περιλαμβάνει βασικές αρχές του είδους, έχει δουλέψει με επαναληπτικά μοτίβα, είναι ένα έργο γραμμένο για κρουστά και φωνές που μιμούνται τα κρουστά. Την ίδια στιγμή δίνει στη χορογραφία μια πολύ αυστηρή δομή αλλά ταυτόχρονα και αρκετή ελευθερία ο καθένας να δώσει πολλές διαφορετικές απαντήσεις πάνω στο έργο.

 

Νομίζω πως ο παρτενέρ μου ήταν από το ξεκίνημά μου η μουσική! Η μουσική είναι κυρίως οργάνωση του χρόνου, δίνει τα ειδικά πλαίσια (χρονικά πλαίσια και άλλα). "Έκλεψα" πολλές ιδέες από τη μελέτη αρχαίων και σύγχρονων συνθετών.

 

 

Ερωτηθείσα για τη θερμή υποδοχή και την αποδοχή που έχουν οι δουλειές της από το κοινό ανά τον κόσμο, η Anne Teresa De Keersmaeker ανέφερε:

Το πιο σημαντικό για μένα είναι το γεγονός, πως η δουλειά μου αναγνωρίζεται από διαφορετικά ακροατήρια. Μου αρέσει φυσικά να παίζω για μεγάλο κοινό και φυσικά η πρόκληση να αναπτύξω μία σχέση με αυτό το κοινό. Η σκηνή , είναι για μένα, κάτι περισσότερο από ένα μέρος διασκέδασης και αυτό είναι που βρίσκω καίριο και σημαντικό. Κάθε φορά στη σκηνή είναι διαφορετική!

 

Κλείνοντας, η σπουδαία χορογράφος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για εκείνη είναι πολύ σημαντικό που έρχεται και πάλι στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Συγκεκριμένα μας είπε: 

Είμαι πολύ χαρούμενη που έρχομαι στην Ελλάδα, παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είμαι πολύ χαρούμενη επίσης που θα συμμετέχω στο φεστιβάλ της Καλαμάτας. Το Δεκέμβριο θα επιστρέψω στην Αθήνα και είμαι ευγνώμων σε όσους κάνουν αυτή τη δυνατότητα εφικτή.

 

 

Η παράστασηDrumming” θα παρουσιαστεί στο 19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στις 18 και 19 Ιουλίου 2013.

 

Συντελεστές

 

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker

Χορεύουν: Bostjan Antoncic, Marta Coronado, Tale Dolven, Carlos Garbin, Fumiyo Ikeda, Valentina Nelissen, Elizaveta Penkova, Igor Shyshko, Marco Torrice, Jakub Truszkowski, Samantha van Wissen, Sue-Yeon Youn

Μουσική: Steve Reich, Drumming

Σκηνικό και Φωτισμοί: Jan Versweyveld

Βοηθός σκηνικού και φωτισμών: Geert Peymen

Κοστούμια: Dries Van Noten

Βοηθός κοστουμιών: Anne-Catherine Kunz, Aouatif Boulaich

Βοηθός χορογράφου στην αναβίωση: Roberto Oliván de la Iglesia

Διεύθυνση προβών: Muriel Hérault

Βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης: Anne Van Aerschot

 

Τεχνικός συντονισμός: Joris Erven

Τεχνικοί: Wannes De Rydt, Βert Veris

Γκαρνταρόμπα: Emma Zune

 

Παραγωγή (1998) Rosas, De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), La Bâtie-Festival de Genève (Γενεύη)

 

Συμπαραγωγή (2012) De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg

 

Πρεμιέρα 07.08.1998, στο ImpulsTanz στη Βιέννη

 

www.rosas.be

Σχετικές ειδήσεις
Ίρις Καραγιάν: Με ενδιαφέρει να ξαναδώ το παρελθόν δημιουργώντας κάτι νέο στο παρόν
16.02.2017 16:26
Μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής σκηνής, η χορογράφος και χορεύτρια Ίρις Καραγιάν, μας μιλά για τη νέα της δημιουργία, Manual Solos, που παρουσιάζεται στο Πόρτα από 16 Φεβρουαρίου.
Σοφία Μαυραγάνη: Μια «ομιλούσα χορογραφία» για το σάλο που ενδέχεται να ξεσπάσει στην Ευρώπη
13.02.2017 14:40
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το πιο πρόσφατο έργο της Σοφίας Μαυραγάνη, με τίτλο «Σάλος», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Η χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, μιλάει στο Culturenow.gr γι' αυτή την χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας. | Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου
Γιάννης Μεγαλακάκης: Η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν
16.05.2016 10:37
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές από τα Χανιά, που ταξιδεύουν την κρητική παράδοση ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα από την τέχνη τους. Αυτό το διάστημα παρουσιάζουν στο Παλλάς μία μουσικοχορευτική παράσταση όπου ο παραδοσιακός χορός παντρεύεται με τον σύγχρονο, με θέματα παρμένα από τον μύθο του μινωικού Λαβυρίνθου. Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιάννης Μεγαλακάκης μιλά με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του, την Κρήτη και τα όσα τους εμπνέουν, ενώ τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας σήμερα.
Χρυσηίς Λιατζιβίρη: Η ζωή είναι κίνηση!
11.05.2016 12:07
Η Χρυσηίς Λιατζιβίρη και η ομάδα Syndram επιστρέφουν με το νέο τους έργο με τίτλο Η ζωή αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μία παράσταση εμπνευσμένη από την πραγματική ζωή...
Σταύρος Λιτίνας: Ο χορός είναι για μένα μια εκφραστική διέξοδος, μη λεκτική, μια φυγή
07.03.2016 11:23
«Μέσα σε αυτό το φοβερό κλοιό φόβου που ζούμε, δυστυχώς βλέπω όλο και περισσότερες Τζούλιες γύρω μου», μας λέει ο Σταύρος Λιτίνας, χορογράφος, σκηνοθέτης αλλά και χορευτής της παράστασης «Δεσποινίς Τζούλια», του του August Strindberg, που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά σε flamenco εκδοχή, στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις!