Δύο εβδoμάδες απέμειναν για την έναρξη του 3ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτμου (International Film Festival of Patmos – IFFP), που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου 2013.

Η βασική διαπίστωση από την πρόοδο της φετινής διοργάνωσης είναι ότι το Φεστιβάλ έχει αποκτήσει πλέον μια αξιοσημείωτη δυναμική, στηριγμένο σ’ ένα κοινό που, αποδεδειγμένα, το ακολουθεί πιστά και αποτελεί πόλο έλξης για πολύ περισσότερους φίλους του κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με σημείο εκκίνησης το όραμα μιας παρέας δημιουργών, διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο στίγμα, αναζητώντας και πετυχαίνοντας πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και στήριξη. Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι απευθύνεται εξίσου στην τοπική κοινωνία της Πάτμου όσο και στους επισκέπτες του νησιού, δημιουργώντας έναν νέο πυρήνα προσέλκυσης τουρισμού υψηλού επιπέδου.

Επί πλέον, πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται σε ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη και επιλέγουν να υποστηρίξουν εμπράκτως και ποικιλοτρόπως τις πολιτιστικές δράσεις που τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των 8 ημερών του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 12 βραβευμένες ταινίες, 13 ντοκιμαντέρ και 50 ταινίες μικρού μήκους, σε 2 χώρους: τον θερινό κινηματογράφο που δημιουργείται εξ’ αρχής, χωρητικότητας 400 ατόμων, και την αίθουσα για την προβολή των ντοκιμαντέρ, στον γραφικό κόλπο του Γροίκου, στο ξενοδοχείο Patmos Aktis.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν περιλαμβάνονται και οι εξής:

Before midnight

Angels share

Chinese take away

Sideways

Tabu

 Beast of the southern wild

California solo

 Waiting for the sea

 No

Blancanieves

To πρόγραμμα συμπληρώνεται από μια σειρά ιδιαίτερα αξιόλογων ντοκυμαντέρ, μεταξύ

των οποίων και τα πιο κάτω:

Among giants

Trashed

To the wolf

 Pad Yatra

More than honey

Little land

Hummingbirds

Food for love

Ντίκος Βυζάντιος – Το χρονικό των μορφών

Boxing in Cuba

Are you listening?

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και live events, στο οποίο ξεχωρίζουν:

–          To Workshop Κινηματογραφίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παραχθεί ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, αποτελούμενο από 9 μικρότερα, με τίτλο “Life in the Borderlands” σε συμπαραγωγή του OTE TV.

–          Τα 4 masterclasses από μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες του σινεμά: Ο σκηνοθέτης Alexander Payne και ο διευθυντής φωτογραφίας Phaedon Papamichael – αμφότεροι Ελληνικής καταγωγής – έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Η φετινή διοργάνωση παραμένει σταθερή στους βασικούς, διαχρονικούς στόχους του Φεστιβάλ: την ανάδειξή του ως «τόπου» συνάντησης για κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και φίλους του σινεμά απ΄ όλον τον κόσμο και την καθιέρωσή του ως δημιουργική πλατφόρμα, μέσα από την οποία γεννιούνται καινούργια έργα.

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου (www.iffp.gr), που ξεκίνησε το 2010, αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών.

Εμπνεόμενοι από τη μαγική ατμόσφαιρα της Πάτμου, συνεχίζουν δυναμικά να εργάζονται για αυτόν τον ενεργό, διαρκώς εξελισσόμενο θεσμό, σε πείσμα των δύσκολων καιρών.

Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του Φεστιβάλ έχει και η οικονομική στήριξη όλων των φίλων του κινηματογράφου, οι οποίοι, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.kickstarter.com (IFFP 2013), μπορούν να συνεισφέρουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.