Το Contemporary Art Pointθα φιλοξενήσει την έκθεση με τίτλο “Kawaii”, η οποία θα εγκανιαστεί την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013.

 

 

Kawaii (Καουαΐ): χαριτωμένο, μικρό και στρογγυλό, ακαταμάχητα αξιολάτρευτο! Έννοια και αισθητική που προέρχεται από την Ιαπωνία και ευδοκιμεί στο εύκρατο περιβαλλον του παγκόσμιου καταναλωτισμού.

 

Το Kawaii έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ιαπωνικής υπο-κουλτούρας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της βιομηχανίας παιχνιδιών, video games, manga και anime (ιαπωνικά κινούμενα σχέδια και κόμικς) ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες ’70 και ‘80. Έκτοτε η αισθητική του Kawaii εφαρμόζεται εκτενώς στην βιομηχανία και φυσικά δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον κόσμο των εικαστικών. Από την Hello Kitty έως τις ζωγραφικές συνθέσεις του Takashi Murakami, το Kawaii έρχεται να προσδώσει σε έργα τέχνης ιδιαίτερη αισθητική και οικονομική αξία και να μετατρέψει απλά χρηστικά αντικείμενα σε ακαταμάχητα προϊόντα must-have. Στις μέρες μας αποτελεί ένα μαζικό pop φαινόμενο που εκφράζεται καθημερινά από εκατομμύρια χρήστες στο παγκόσμιο χάρτη των κοινωνικών μέσων του διαδυκτύου.

 

Εμπνευσμένοι από την ευρεία έννοια και αισθητική του Kawaii, 13 Έλληνες και 13 Ιάπωνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν την καινούρια τους δουλειά στον χώρο του C.A.M.P. Καθαρά, ζωντανά χρώματα, χιούμορ, παιδικότητα, αφέλεια και αυτοσαρκασμός συνδιαλέγονται με την ευρηματικότητα της εικαστικής γλώσσας σε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο. Η έκθεση έρχεται να αναδιαπραγματευθεί την έννοια του χαριτωμένου αλλά και να λειτουργήσει αντιδραστικά σε ένα περιβάλλον κρίσης και σοβαρότητας. Στον απόηχο του Kawaii, οι καλλιτέχνες γαντζώνονται πεισματικά από την “γλύκα” του かわいいκαλύπτωντας με τα έργα τους ένα φάσμα παραμυθιού, ερωτισμού, φαντασίας και πεζότητας.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την χορηγία του Japan Foundation και επιμελείται από τον Μιχαήλ Παρλαμά, την Ολυμπία Τοπτσίδου και τον Tadashi Mittani.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

Satoshi Ago, Ελευθερία Αλεξανδρή, Γρηγορία Βρυττιά, Μαρία Βοζαλή, Λίνα Θεοδώρου, Hyon Gyon, Masae Kariya, Κατερίνα Κατσιούρα, Νίνα Κοταμανίδου, Asako Masunoichi, Mayumi Matsubara, Tadashi Mitani, Jiro Murakami, Asako Otsuka, Μιχαήλ Παρλαμάς, Χρήστος Πόνης, Φωτεινή Πούλια, Kenichi Sawazaki, Έρη Σκυργιάννη, Hideyuki Tanaka, Sawako Tanizawa, Nozomi Tojinbara, Ολυμπία Τοπτσίδου, Μάγκυ Τουλιάτου, Μαρία Τσιμπουρλά, Ayako Tsunekawa