Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Περιστατικά Δ΄: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηΐωάννου

Περιστατικά Δ΄: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηΐωάννου

Συνεχίζοντας μια μακρά διαδρομή παρουσιάσεων σημαντικών ιδιωτικών συλλογών και στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Σύρος – Πολιτισμός 2013”, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου φιλοξενεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάνννου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, για την περίοδο 27 Ιουλίου-27 Αυγούστου 2013.


Η ενότητα «Περιστατικά Δ΄» είναι η τέταρτη παρουσίαση στο κοινό, έργων από τη Συλλογή Χατζηΐωάννου, μιας συλλογής που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από τριάντα, περίπου, χρόνια και απαρτίζεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων, κάποιοι από αυτούς εξαιρετικά γνωστοί και διακεκριμένοι και κάποιοι της νεότερης γενιάς που ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τους ιδίωμα.

 Μαρία Φιλοπούλου

Τα περισσότερα από τα έργα της έκθεσης “Περιστατικά Δ’ ” έχουν φιλοτεχνηθεί κατά την τελευταία δεκαπενταετία και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν αρκετές από τις κυρίαρχες τρέχουσες τάσεις της νεοπαραστατικής ζωγραφικής στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα την Ευρώπη, ενώ ορισμένα από αυτά, ολοκληρωμένα μόλις κατά την τελευταία διετία,  παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

 

Ο κόσμος του καλλιτέχνη και ο κόσμος των οικείων του, η παρατήρηση και η ενδελεχής αποτύπωση του μοντέλου του, το καθημερινό σύμπαν αλλά εξίσου συχνά ένα κατασκευασμένο από το εσωτερικό βλέμμα του «άλλο» σύμπαν, συνομιλούν μεταξύ τους θέτοντας παράλληλα διαφορετικά ερωτήματα στον θεατή.Έργα της συλλογής, συνθέτοντας διαφορετικές κάθε φορά θεματικές ενότητες, έχουν ήδη ήδη παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (2007), στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης -45α  Δημήτρια (2010) και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο (2011).

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι: Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Στάθης Βατανίδης, Αλέξης Βερούκας, Σάββας Γεωργιάδης , Βίκυ Γεωργιοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Νίκος Μόσχος, Θανάσης Παναγιώτου, Αχιλλέας Παπακώστας, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Νίκος Χριστοφοράκης και Μανταλίνα Ψωμά.

 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Two voices: Past and Present: Έκθεση με έργα από τη συλλογή της MaLou Art Gallery
04.08.2016 13:55
Το Cronwell Resort Sermilia σε συνεργασία με την MaLou Art Consultig@Gallery οργανώνει την έκθεση ‘’Two voices: Past and Present’’ με έργα Ευρωπαίων, Ρώσων και Ελλήνων ζωγράφων του 20ου και 21ου αιώνα από τη συλλογή της MaLou Art Gallery.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.
Pathways: Έκθεση της Ελένης Χατζηιωάννου στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνία
20.04.2016 13:48
Η Ελένη Χατζηιωάννου παρουσιάζει την νέα της δουλεία με τίτλο "Pathways" στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνία από τις 6 μέχρι 23 Μαΐου 2016.
Ανθρωπογραφίες: έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
28.03.2016 11:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» διοργανώνουν την έκθεση «Ανθρωπογραφίες» με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.