Για τρίτη συνεχή χρονιά, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές και σας δίνει ραντεβού… στις πόλεις του κόσμου.

Με αφετηρία ταινίες μυθοπλασίας, η Τεχνόπολη σας ταξιδεύει σε πόλεις που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά αποτελούν – η καθεμία με τον τρόπο της – το σκηνικό πάνω και μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ηρώων. Με τα τοπία, την κουλτούρα, την ενέργεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, η κάθε πόλη διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στις διαδρομές που χαράσσουν οι ήρωες της εκάστοτε ταινίας, στις κουβέντες και στις συναντήσεις τους.

Ελάτε, λοιπόν, και φέτος στην Τεχνόπολη και αφήστε τη μαγεία του σινεμά να οδηγήσει τα βήματά σας σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστές πόλεις για να συναντήσετε ενδιαφέροντες χαρακτήρες και να ανακαλύψετε τις ιστορίες τους!

Open Air Cinema – Τεχνόπολις 2013.
Οι πόλεις του κόσμου σημεία συνάντησης

Οι ταινίες:
Ζευγάρια στην πόλη (En la ciudad/In the city)
Μυθοπλασία, Ισπανία, 2003, έγχρ, 110΄

Σκηνοθεσία: Cesc Gay I Σενάριο: Tomas Aragay, Cesc Gay Ι Φωτογραφία: Andreu Rebes I Μοντάζ: Frank Gutierrez I Μουσική: Joan Diaz, Jordi Prats I Ηθοποιοί: Mònica López, Eduard Fernandez, Maria Pujalte, Alex Brendemühl, Leonor Watling I Παραγωγή: Canal+ Espana, ICIC, ICF, ICO, ICAA, Messidor Films, Televisió de Catalunya (TV3), Televisión Española (TVE) I Διανομή: AmaFilms

Στη Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας, συνηθισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανησυχίες και προβλήματα σε μια καθημερινότητα, όπου κυριαρχεί η έλλειψη επικοινωνίας. Πολυβραβευμένη ταινία για τη μοναξιά των κατοίκων της πόλης, η οποία απέσπασε, μεταξύ άλλων, Goya Ανδρικού Ρόλου για τον Έντουαρντ Φερνάντεζ. Επίσης, τιμήθηκε με Βραβεία Σεναρίου αλλά και Ερμηνείας για τη Μαρία Πουχάλτε στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών στον Κινηματογράφο του Μπορντώ στη Γαλλία. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Σεσκ Γκάι γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1967. Σπούδασε Κινηματογράφο στην ίδια πόλη και έκανε το ντεμπούτο του το 1998 με την ταινία Hotel Room την οποία σκηνοθέτησε μαζί με τον Ντάνιελ Γκίμελμπεργκ (Daniel Gimelberg). Το 2002 έγραψε τη σειρά Jetlag για την τηλεόραση, ενώ το 2006 κυκλοφόρησε η ταινία του Ficció, για την οποία το 2007 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου από την Κυβέρνηση της Καταλονίας.

Αναζητώντας ένα φιλί τα μεσάνυχτα (In Search of a Midnight Kiss)
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 2007, έγχρ, 90΄

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Alex Holdridge Ι Φωτογραφία: Robert Murphy I Μοντάζ: Frank Reynolds, Jacob Vaughan I Ηθοποιοί: Scoot McNairy, Sara Simmonds, Brian McGuire, Katie Luong, Twink Caplan, Bret Roberts I Παραγωγή: IFC Films, Midnight Kiss Productions I Διανομή: Seven Films
Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το μόνο που περιμένει ο Γουίλσον είναι να περάσει η χρονιά, από την οποία δε θέλει να θυμάται τίποτα. Ο κολλητός του φίλος, όμως, τον πείθει να βάλει αγγελία στο διαδίκτυο. Έτσι ο Γουίλσον συναντά τη Βίβιαν… Ταινία με ασπρόμαυρη φωτογραφία, που αναδεικνύει μια άλλη όψη του Λος Άντζελες. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη και έκτοτε έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ στις ΗΠΑ και διεθνώς. Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλόριντα και Βραβείο John Cassavetes στα Βραβεία Independent Spirit. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Άλεξ Χόλντριτζ γεννήθηκε το 1975 στο Όστιν του Τέξας. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις ταινίες Wrong Numbers (2001) και Sexless (2003), οι οποίες απέσπασαν επίσης βραβεία κοινού και κριτικών σε διάφορα φεστιβάλ.

Εδώ και εκεί -Ραντεβού στο Βελιγράδι (Tamo i ovde/ Here and There)
Μυθοπλασία, Σερβία-ΗΠΑ-Γερμανία, 2009, έγχρ, 85΄

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Darko Lungulov I Φωτογραφία: Mathias Schoningh I Μοντάζ: Dejan Urosevic Ι Μουσική: Dejan Pejovic I Ηθοποιοί: David Thornton, Mirjana Karanović, Branislav Trifunović, Cyndi Lauper, Jelena Mrđa I Παραγωγή: Kino Kamera, Penrose Film, Here and There Productions Ι Διανομή: AmaFilms
Ο Ρόμπερτ, μεσήλικας Νεοϋορκέζος μουσικός, έχει άμεση ανάγκη από χρήματα. Δέχεται, λοιπόν, να πάει στο Βελιγράδι και να παντρευτεί μια νεαρή κοπέλα, ώστε εκείνη να εξασφαλίσει τη βίζα για τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο Μπράνκο, νεαρός Σέρβος μετανάστης που τα βγάζει δύσκολα πέρα στη Νέα Υόρκη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει την κοπέλα του από τη Σερβία στην Αμερική. Δύο ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους σε μια ταινία για την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Βραβείο Best New York Narrative στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη. Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Καλύτερου Σκηνοθέτη σε κινηματογραφικό Φεστιβάλ στη Γενεύη στην Ελβετία. Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Skip City International στην Ιαπωνία. Βραβεία Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Σκηνοθέτη Ξένης Ταινίας σε κινηματογραφικό Φεστιβάλ στη Φλόριντα, ΗΠΑ. Γεννημένος στο Βελιγράδι, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντάρκο Λουνγκούλοφ σπούδασε κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη, ενώ δίδαξε κινηματογραφική παραγωγή στο Πανεπιστήμιο του Λόνγκ Άιλαντ και συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες. Το 2004 κέρδισε το βραβείο κοινού στο Hamptons International Film Festival με το ντοκιμαντέρ Escape.

Μεσοτοιχίες (Medianeras)
Μυθοπλασία, Αργεντινή-Ισπανία-Γερμανία, 2011, έγχρ, 95΄

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Gustavo Taretto Ι Φωτογραφία: Leandro Martinez I Μοντάζ: Pablo Mari, Rosario Suarez I Μουσική: Gabriel Chwojnik I Ηθοποιοί: Javier Drolas, Pilar Lopez de Ayala, Ines Efron, Adrian Navarro, Rafael Ferro I Παραγωγή: Rizoma Films, Pandora Filmproduktion, Eddie Saeta S.A., Zarlek Producciones Ι Διανομή: Μικρόκοσμος.
Ο Μαρτίν και η Μαριάννα ζουν στο Μπουένος Άιρες σε διπλανές πολυκατοικίες. Καθημερινά περπατούν στους ίδιους δρόμους αλλά δεν έχουν προσέξει ποτέ ο ένας τον άλλον… Βασισμένη στην πολυβραβευμένη ομότιτλη ταινία μικρού μήκους του ίδιου σκηνοθέτη, οι Μεσοτοιχίες παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Βερολίνου το 2011, ενώ τιμήθηκαν και με τη Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας την ίδια χρονιά. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ο Γκουστάβο Ταρέττο γεννήθηκε το 1965 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Εκτός από τον κινηματογράφο, έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία και τη μουσική, ενώ εργάστηκε για πολλά χρόνια σε διαφημιστική εταιρεία.

Μπουένος Άιρες σ’ αγαπώ (Superclásico)
Μυθοπλασία, Δανία, 2011, έγχρ, 99΄

Σκηνοθεσία: Ole Christian Madsen I Σενάριο: Ole Christian Madsen, Anders Frithiof August I Φωτογραφία: Jørgen Johansson I Μοντάζ: Søren B. Ebbe I Μουσική: Jonas Struck I Ηθοποιοί: Anders W. Berthelsen, Paprika Steen, Jamie Morton, Sebastián Estevanez, Adriana Mascialino I Παραγωγή: Nimbus Film, OC Film I Διανομή: AmaFilms
Ο Κρίστιαν ζει στην Κοπεγχάγη και είναι ιδιοκτήτης μιας κάβας που κοντεύει να χρεοκοπήσει. Η γυναίκα του, Άννα, τον έχει εγκαταλείψει και ζει στο Μπουένος Άιρες με τον σταρ του ποδοσφαίρου Χουαν Ντίαζ. Μια μέρα, ο Κρίστιαν, μαζί με το 16χρονο τους, παίρνει το αεροπλάνο για το Μπουένος Άιρες… Εξαιρετικά διασκεδαστική κωμωδία που αποτέλεσε την πρόταση της Δανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2012. Ήταν υποψήφια σε δέκα κατηγορίες στο Robert Festival της Κοπεγχάγης, ενώ η Παπρίκα Στιν απέσπασε τα δανέζικα βραβεία Bodil και Zulu για την ερμηνεία της. Γεννημένος στη Δανία το 1966, ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας απ’ όπου αποφοίτησε το 1993. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του είχε τίτλο Pizza King (1999). Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές βραβευμένες ταινίες αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Η ταινία του Μέρες θυμού (Flammen & Citronen), ένα δράμα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη Δανία το 2008.

Πρόσβαση:
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»