H Rosebud και η Odeon παρουσιάζουν την κινηματογραφική εκδοχή του best seller του Λαρς Κέπλερ με τίτλο “Ο υπνωτιστής”, που θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013.

 

Βασισμένο στο παγκόσμιο best seller του Λαρς Κέπλερ, το σκανδιναβικό θρίλερ, σηματοδοτεί την επιστροφήτου υποψήφιου για 3 Όσκαρ σκηνοθέτη Λάσε Χάλστρομ και της επίσης υποψήφιας για Όσκαρ πρωταγωνίστριας Λένα Όλιν, στη γενέτειρά τους.

 

Το πιο επικίνδυνο ταξίδι το κάνεις με τα μάτια κλειστά…

Μια σκοτεινή κρύα βραδιά του Δεκεμβρίου, ο διάσημος ψυχίατρος Έρικ Μπαρκ, θα ξυπνήσει από ένα τηλεφώνημα από τον ντετέκτιβ Τζόνα Λίνα, ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθειά του για ένα μικρό αγόρι που είναι αναίσθητο με βαρύ τραύμα.Ο Τζόνα θα πείσει τον Έρικ να επικοινωνήσει με το αγόρι μέσα από τον υπνωτισμό, έτσι ώστε να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από την άγρια δολοφονία των γονιών και της μικρότερης αδερφής του αγοριού, καθώς και να ανακαλύψουν που βρίσκεται η εξαφανισμένη μεγαλύτερη αδερφή του.

 

Έχουν περάσει όμως δέκα χρόνια από τότε που ο Έρικ ορκίστηκε να μην ασκήσει ποτέ ξανά τη συγκεκριμένη πρακτική. Επώδυνες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο κάνουν σιγά-σιγά αισθητή την παρουσία τους, συμβάλλοντας στην απόφασή του να μην βοηθήσει τον ντεντέκτιβ. Όταν o Έρικ τελικά αποφασίζει να συνεργαστεί με την αστυνομία, απρόβλεπτα γεγονότα θα αρχίσουν να συμβαίνουν. Χωρίς καμία προειδοποίηση, αυτή η βίαιη και ανεξήγητη πορεία των γεγονότων θα αναστατώσει ακόμα και την προσωπική ζωή του Έρικ. Ο γιος του εξαφανίζεται και για να τον σώσει θα πρέπει πρώτα να βρεθεί αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το bestseller «Ο Υπνωτιστής» έχει πουλήσει στη Σουηδία πάνω από 600.000 αντίτυπα ενώ το ζευγάρι Αλεξάντερ και Αλεξάντρα Αντορίλ, κρύβεται πίσω από το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Λαρς Κέπλερ». Με τη συναρπαστική ιστορία του «Υπνωτιστή», κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφαία θέση της λίστας των δημοφιλέστερων μυθιστορημάτων. Η έμπνευση πηγάζει από την αγάπη των Αντορίλ για τα θρίλερ, οι οποίοι δηλώνουν πως για τουλάχιστον 20 χρόνια βλέπουν μια ταινία την ημέρα. Το συγγραφικό δίδυμο περιγράφει τη συνεργασία του ως μια «ειρηνική δημιουργική δηλητηρίαση», θέλοντας να δείξουν πώς δύο άνθρωποι αναμιγνύοντας αντικρουόμενα στοιχεία και διαφορετικές ιδέες μπορούν να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα. Η Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ, γεννήθηκε το 1966 και είναι ηθοποιός και κριτικός λογοτεχνίας ενώ ο Αλεξάντερ Αντορίλ, γεννημένος το 1967 είναι συγγραφέας. Υπέβαλαν το χειρόγραφο του «Υπνωτιστή» ανωνύμως στον εκδότη του Στιγκ Λάρσον στη Σουηδία και η ιστορία τους έγινε δεκτή το 2009. Πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα στη Σουηδία, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες. Σχετικά με το ψευδώνυμό τους πήραν το όνομα «Λαρς» προς τιμήν του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον (“Thegirlwiththedragontattoo”), ο οποίος πέθανε το 2004 και το «Κέπλερ» προς τιμήν του Γερμανού αστρονόμου Γιόχαν Κέπλερ.

 

Λίγα λόγια από το σκηνοθέτη

«Ο Υπνωτιστής» είναι ένα χαρακτήρας, ο οποίος μου άγγιξε την πλευρά της σκοτεινής φαντασίας μου. Ήθελα πάντα να κάνω ένα θρίλερ, αλλά δε μου δόθηκε η ευκαιρία στις Η.Π.Α. Παρότι η ιστορία επικεντρώνεται στην ήπια μεριά του παρελθόντος, δε δίστασα να αναφέρω και τις βίαιες πλευρές αυτής της ιστορίας. Θέλω να το μεταφέρω στο κοινό με έναν πραγματικό και ειλικρινή τρόπο και όπως πάντα δίνω αρκετή σημασία στις ερμηνείες. Έχοντας περάσει τα πρώτα 40 χρόνια της ζωής μου στη Στοκχόλμη, την γνωρίζω αρκετά καλά και ελπίζω να κατάφερα να δημιουργήσω ένα κακόκεφο σκηνικό, προσπαθώντας να δώσω έμφαση στις λεπτομέρειες και την ατμόσφαιρα μιας χειμωνιάτικης Στοκχόλμης. Πάντα με ενδιέφεραν οι ιστορίες που σχετίζονταν με τις ανθρώπινες ψυχές. Η σχέση του υπνωτιστή με την οικογένειά του παίρνει μια δραματική διάσταση, εκφράζοντας παράλληλα μια ευαισθησία σε αυτή τη σκληρή ιστορία.

 

Ο Σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί

Ο Λάσε Χάλστρομ γεννήθηκε το 1946 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει διεθνείς επιτυχίες όπως οι ταινίες Something to Talk About, Chocolat, An Unfinished Life, Casanova, Dear John. Επίσης, ήταν 3 φορές υποψήφιος για Όσκαρ:

  • Καλύτερη Σκηνοθεσία για την ταινία “Θέα Στον Ωκεανό” (2000)

  • Καλύτερη Σκηνοθεσία και Καλύτερο Σενάριο για την ταινία “Σαν αδέσποτο σκυλί” (1988)

 

Ο Τομπάις Ζιλιάκους, ο οποίος υποδύεται τον ντεντέκτιβ στην ταινία, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά Φιλανδικά σίριαλ καθώς επίσης και σε ταινίες όπως Upswing” (2003), ”BeyondEnemyLines” (2004) ,“FlowersandBindings” (2004), “OneFootUnder” (2009) και ”Iris” (2011).

 

Ο Μίκαελ Περσμπράντ, ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της Σουηδίας, υποδύεται τον υπνωτιστή. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες όπωςHeavensHeart” (2008), ”EverlastingMoments” (2008), το βραβευμένο με Όσκαρ έργο της Σουζάνε Μπίερ”InaBetter World” (2010) και ”Stockholm East” (2011).

 

Η Λένα Όλιν έγινε διεθνώς γνωστή ως Ιρίνα Ντερέβκο στη σειρά “Alias” (2002), η οποία της χάρισε την υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερη ερμηνεία Β’ γυναικείου ρόλου στα βραβεία Emmy το 2003. Επίσης, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία “Enemies: A Love Story” (1990). Άλλες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι: ”Friends” (1988), ”Romeo is Bleeding” (1993), ”Mr Jones” (1993), ”Hamilton” (1998), ”The Ninth Gate” (1999), ”Chocolat” (2000), ” Hollywood Homicide” (2003) και ”Casanova” (2006).

 

Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ

Σενάριο: Πάολο Βατσίρκα

Παραγωγή: Mπόρχε Χάνσον, Μπέρτιλ Όλσον, Πίτερ Πόσνε

Ηθοποιοί: Μίκαελ Περσμπράντ, Τομπάις Ζιλιάκους , Λένα Όλιν, Όσκαρ Πέτερσον, Άννα Αζγκαράτε

Μοντάζ: Σεμπάστιαν Αμούντσεν, Τόμας Τανγκ

Φωτογραφία: Ματίας Μοντέρο

Σκηνικά: Πετρ Κούντς

Κουστούμια: Καρίν Σούντβαλ

Διάρκεια: 122’

Διανομή: Odeon