Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Θαλάσσης Έργα, έκθεση του Ξενοφώντα Ζαβού στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Θαλάσσης Έργα, έκθεση του Ξενοφώντα Ζαβού στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά- Κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου εγκαινιάζει την έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Ξενοφώντα Ζαβού με τίτλο Θαλάσσης Έργα.

 

Η έκθεση αφορά σε καράβια αλλά και πρωτοποριακές κατασκευές από αλίκτυπα υλικά, εγκαταλειμμένα καραβόξυλα, σχοινιά, παλάγκα, μεταλλικά εξαρτήματα, τα οποία ο καλλιτέχνης συλλέγει με διακριτικότητα και ευαισθησία, δημιουργώντας έτσι με τολμηρό τρόπο και προσωπικό ύφος, μια καινούργια νοοτροπία της τέχνης της ναυτοσύνης του Έλληνα, που τόσο έχει δεθεί στο πέρασμα του χρόνου με τη θάλασσα.

Ο συνδυασμός των υλικών, η χρωματική αρμονία αλλά και η εφευρετικότητα των έργων καταφέρνουν να συγκινούν και να ταξιδεύουν τον θεατή.


Η έκθεση μας καλεί σε ένα ταξίδι με ανοιχτούς ορίζοντες στα βάθη και τα πλάτη των ωκεανών, χαράσσοντας έτσι δρόμους για τον κόσμο του ονείρου.


Ο Πειραιάς γράφει ιστορία, μια ιστορία που τη γράφουν τα έργα τέχνης του αυτοδίδακτου δημιουργού, όπου το καλλιτεχνικό ταλέντο, η φαντασία, η γνώση της ναυτικής παράδοσης και η αγάπη για τη θάλασσα είναι έμφυτη.

 

Η καλλιτεχνική παρουσία του Ξενοφώντα Ζαβού ξεκίνησε το 2010 με την εντυπωσιακή έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και ακολούθησε στη συνέχεια το 2011 η έκθεση των έργων του στο Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης. Η απογείωση της καλλιτεχνικής αυτής δημιουργίας συνεχίστηκε το 2012 με τη συμμετοχή του στη 1η Διεθνή Biennale Σαντορίνης. Η έκθεση αυτή εκτιμήθηκε και αξιολογήθηκε από καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων, ειδικευμένων στη τέχνη και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

 

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ξενοφώντας Ζαβός γεννήθηκε στη Βάρδα Ηλείας το 1962. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, εκεί πρωτογνώρισε τη θάλασσα και γαλουχήθηκε από την αλμύρα της και τη γλυκιά αύρα του Ιονίου πελάγους. Έκτοτε παραμένοντας πιστός στην αγάπη του για τη θάλασσα, ταξιδεύει και γνωρίζει, ως περιηγητής, τα λιμάνια του κόσμου. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Η ζωή έχει και πολλές αποχρώσεις του Γκρι: Έκθεση της Μ. Ζαχάρωφ
20.12.2016 14:05
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έχει τη χαρά να παρουσιάσει την δεύτερη ατομική έκθεση, «Η ζωή έχει και πολλές αποχρώσεις του Γκρι», της Μαρίβας Ζαχάρωφ, εικαστικού, μέλους Ε.Ε.Τ.Ε., που πλαισιώνει τον Εορτασμό της Εκατονταετηρίδας των LIONS και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.
Η μαύρη γραμμή, έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη στην Πινακοθήκη Λέφα
20.12.2016 13:45
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει τον Ιανουάριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Λασιθιωτάκη με τίτλο «Η Μαύρη Γραμμή».
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).
Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία: 26 εικαστικοί + 1 ποιητής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
07.03.2016 13:06
«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», τίτλος εμπνευσμένος από τον γνωστό στίχο του Ν. Καββαδία ο τίτλος της έκθεσης 26 εικαστικών + 1 ποιητή που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, και εγκαινιάζεται την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 ώρα 19:00, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης.