Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη με τίτλο “Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς”, σε εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη.

 

Το βιβλίο:

Η Χαρούλα είναι ακριβώς όπως το όνομά της. Χαρούμενη, χαριτωμένη και καλόκαρδη. Μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Θεσσαλονικιά, βρίσκεται ξάφνου στη Λακωνία, φιλοξενούμενη μιας φιλικής οικογένειας. Ο ναυτικός πατέρας της, η μητέρα της κι ο μικρός αδελφός της είναι όμηροι Σομαλών πειρατών, μαζί με το εικοσιπενταμελές πλήρωμα του πλοίου που ταξίδευαν. Σκοπός των πειρατών είναι τα λύτρα. Έτσι η Χαρούλα αναγκάζεται να μετακομίσει στο σπίτι του αδελφικού φίλου του πατέρα της, του πλοιάρχου και πατέρα της συνομήλικής της Ειρήνης. Εκεί στη μικρή ήσυχη πόλη, κοντά στη συμπαραστάτρια οικογένεια, η Χαρούλα ξαναβρήκε το χαμόγελο που είχε στερηθεί και η ελπίδα άρχισε να ζωηρεύει μέσα της. Μαζί μ’ αυτή και η ανησυχία. Στήριγμά της η οικογένεια του καπετάνιου και συντροφιά της η Ειρήνη. Αν υπάρχει κάτι θείο και ευεργετικό στη φιλία, αυτά τα δυο κορίτσια το έζησαν. Και αν υφίσταται ακόμη στον τόπο μας η φιλοξενία με την ιερή, αρχαία έννοια, η Χαρούλα την απόλαυσε. Το άξιζε, άλλωστε. Ένα βιβλίo για το δώρο της φιλίας, για τη φιλοξενία, την ελπίδα και το σεβασμό. Κι επιπλέον ένας ύμνος στον κόσμο που μας περιβάλλει: τη «Γη-Πατρίδα».

 

Η συγγραφέας:

Η Ελένη Σαραντίτη γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, κατοικεί όμως στην Αθήνα. Έμαθε βιβλιοθηκονομία στην Εθνική Βιβλιοθήκη και αγγλικά στο Λονδίνο. Κείμενά της (διηγήματα, άρθρα, ταξιδιωτικά, πορτρέτα συγγραφέων) έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες όπως Τα Νέα, Το Βήμα, Η Καθημερινή, Ριζοσπάστης κ.ά. Εδώ και 26 χρόνια είναι συνεργάτιδα της Ελευθεροτυπίας στη σελίδα του βιβλίου. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στη Λεόντειο σχολή. Το βιβλίο της Κάποτε ο κυνηγός απέσπασε τον Έπαινο της UNESCO στον παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής λογοτεχνίας (1997), ενώ τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και με το Κρατικό Βραβείο (υπουργείο Πολιτισμού). Το μυθιστόρημά της Ποθητή, χρόνια σαν τη φωτιά τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων. Από τα βιβλία της τρία έχουν γίνει σίριαλ και διηγήματά της μεταφράστηκαν στο εξωτερικό. Το ιστορικό μυθιστόρημά της Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο 2000. Συνεργάζεται επίσης με τα ηλεκτρονικά περιοδικά βιβλίου diastixo.gr και Bookbar.gr. Αποσπάσματα από έργα της υπάρχουν στο Ανθολόγιο Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, στα Νέα Ελληνικά των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου. Για την προσφορά της στο παιδικό βιβλίο ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την τίμησε με το Μεγάλο Βραβείο 2011.