Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο οίκος των Άσερ του Έντγκαρ Άλαν Πόε, στο Επί Κολωνώ

Ο οίκος των Άσερ του Έντγκαρ Άλαν Πόε, στο Επί Κολωνώ

Το Θέατρο Επί Κολωνώ θα φιλοξενήσει την παράσταση με τίτλο “Ο Οίκος των Άσερ” του Ε. Α. Πόε, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη από την ομάδα The Healers. Το έργο θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ μόνο για τρεις παραστάσεις, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, το Σάββατο 29 Ιουνίου και την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Ρόντερικ και η Μαντλέν είναι οι τελευταίοι απόγονοι της οικογένειας των Άσερ. Ζουν αποκομμένοι από τον κόσμο στην επιβλητική τους έπαυλη, χτισμένη από τον πρώτο Άσερ. Τον Τζον - ελαφρύ να 'ναι το χώμα που τον σκεπάζει. Η πολύχρονη απομόνωση έχει αρχίσει να επηρεάζει τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική τους υγεία. Έτσι, ο Ρόντερικ καλεί έναν παιδικό του φίλο να μείνει μερικές εβδομάδες μαζί του, με την ελπίδα η χαρούμενη συντροφιά του να τον αναζωογονήσει. Ο φίλος του, που αποδέχεται την πρόσκληση, καταφθάνει λίγες μέρες αργότερα στον περίφημο Οίκο των Άσερ. Ήδη από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνει την παράξενη σχέση του Οίκου με την οικογένεια και την προβληματική κατάσταση αμφότερων. Αυτό όμως που τον περιμένει μπαίνοντας, ούτε που μπορεί να το διανοηθεί...

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Ο Οίκος των Άσερ είναι από τα σημαντικότερα έργα μυστηρίου που έχουν γραφτεί. Στοιχεία, όπως η επιβλητική έπαυλη, η ομίχλη, τα σκαλοπάτια που τρίζουν, οι πόρτες που ανοίγουν σιγά σιγά, οι αστραπές, που πλέον θεωρούνται τα απολύτως βασικά - κλισέ - σε μία ιστορία μυστηρίου ή τρόμου, έχουν σε μεγάλο βαθμό την απαρχή τους στο εμβληματικό αυτό διήγημα. Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία και τους χαρακτήρες όπως παρουσιάζονται στο διήγημα, μέσα όμως από μία διασκευή άκρως κωμική, στα όρια της παρωδίας, της οποίας η βασική ιδιαιτερότητα είναι η παραλλαγή των στοιχείων του μυστηρίου - όπως αυτά που προαναφέρονται - σε σουρεαλιστικά. Έτσι, το μυστήριο μετατρέπεται σε παράλογο και ο τρόμος σε παρωδία.

 

Βασικοί Συντελεστές:

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Κινησιολογική επιμέλεια: Μπίλιω Καλιακάτσου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Μπάμπης

Ενδυματολογική επιμέλεια: La Reina (Βάλη Μαυρίδη)

Διανομή: Ηλίας Βλάχος, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Δάφνη Δημοπούλου, Ελένη Εγγλέζου, Μαρία Μαραγκουδάκη, Δώρα Τσόλη, Γρηγόρης Χατζάκης

Σχετικές ειδήσεις
Επί Κολωνώ - Σύγχρονο Θέατρο: Μία νέα καλλιτεχνική σύμπραξη ξεκινά!
27.09.2016 17:29
Στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου κατηφόρισε η Ομάδα Νάμα και το θέατρο Επί Κολωνώ το βράδυ της Δευτέρας (26/9) στο Γκάζι για να παρουσιάσουν από κοινού τα προγράμματα της σεζόν 2016-2017.
Οίκος ενοχής, των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα στο Θέατρο Απόλλων
24.08.2016 16:40
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016», η θεατρική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών θα παρουσιάσει την παράσταση «Οίκος Ενοχής» στο Θέατρο Απόλλων, από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 και ώρα 21:00.
Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο Θέατρο Αλκμήνη
22.08.2016 10:20
Το Σχήμα Εκτός Άξονα παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Αλκμήνη το έργο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ.
Off off Athens 8: Η πρώτη εβδομάδα παραστάσεων στο Επί Κολωνώ
24.05.2016 11:58
Το φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, επιστρέφει για όγδοη χρονιά στο Επί Κολωνώ, από το Σάββατο 28 Μαΐου έως την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.
Η πτώση του οίκου των Άσερ, του Έ. Ά. Πόε στο Θέατρο Rabbithole
23.05.2016 10:58
Η ομάδα Mannschaft [Μάνσαφτ] παρουσιάζει στο θέατρο Rabbithole το έργο του Έντγκρα Άλαν Πόε, Η πτώση του οίκου των Άσερ.