Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κινηματογραφικά σεμινάρια και προβολές

Κινηματογραφικά σεμινάρια και προβολές
Η Πολιτιστική Εταιρεία Κουίντα σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Νέου Ψυχικού Μ.Ε.Ο ξεκινούν αυτόνομους κύκλους σεμιναρίων και προβολών κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους.

Σκοπός της Κουίντα και του Μ.Ε.Ο. είναι η προώθηση του κινηματογράφου και της τεχνικής του.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις κύκλους αυτόνομους με ένα τελικό σκοπό. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει απλά μαθήματα θεωρητικής μύησης.

Ο δεύτερος ενώνει την τεχνική με την θεωρία και ο τρίτος είναι η πρακτική εφαρμογή των δύο προηγούμενων κύκλων, με την κατασκευή μίας ταινίας και ενός ντοκιμαντέρ 5-10 λεπτών με αποκλειστικούς δημιουργούς τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα σχέδια παραγωγής τους σε συνεργασία με τον  επιβλέπων καθηγητή.

Η διαδικασία αποτελείται από τέσσερις εβδομάδες θεωρητικής κατάρτισης και μία περίοδο δύο μηνών κατά την οποία συνεχίζεται η εκπαίδευση και  παρακολουθείται η πορεία του σχεδίου παραγωγής με τακτικές συναντήσεις 4ωρης διάρκειας.

Η δουλειά των συμμετεχόντων θα χωριστεί σε τέσσερις ενότητες, με θέματα την ανάπτυξη ενός σχεδίου παραγωγής οπτικοακουστικού προϊόντος, τα προβλήματα που σχετίζονται με το σενάριο και τη δραματουργία, τις πηγές χαρακτήρων και τη συν-συγγραφή σεναρίου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σεμιναρίου θα μελετηθούν διαφορετικές τεχνικές αφήγησης για ντοκιμαντέρ μέσω αναλύσεων και προβολών ταινιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μικρές θεωρητικές  συζητήσεις πάνω στην θεωρία ενώ παράλληλα με προβολές και κινηματογράφηση θα εντάσσουν την δική τους ιδέα.

Αναλυτικά οι κύκλοι σπουδών θα είναι: Θεωρητικός Κύκλος, Γενική Μύηση Γνωριμία με την κινηματογραφική Αισθητική, Οπτικά στοιχεία, Η στατική εικόνα, Α/Μ Φωτογραφία-έγχρωμη ,το πέρασμα στην κινούμενη εικόνα, Ιστορία των κινηματογραφικών ρευμάτων, σχολών και κινημάτων και αναφορά στο έργο μεγάλων δημιουργών, Μπουρλέσκ, Σχολή του Μπράιτον - Γκρίφιθ, Ρώσικη Πρωτοπορία - Αϊζεστάιν, Εξπρεσιονισμός, Σουρεαλισμός, Ντανταϊσμός και Avant- Gard, Γαλλικός Ποιητικός Ρεαλισμός - Ρενουάρ, Γουέλς, Ιταλικός Νεορεαλισμός, Nouvelle Vague, Free Cinema, Ιστορία του Μοντάζ (Πόρτερ, Γκρίφιθ, Αϊζεστάιν, Γουέλς, Γκοντάρ), Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, Ο Ηθοποιός μπροστά στην κάμερα, Η υποκριτική στον Κινηματογράφο, Η σημασία των ήχων στο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα και Σενάριο , υπόθεση , πλοκή.
 
Η ιστορία του κινηματογράφου στηρίζεται σε οπτικοακουστικό υλικό με προβολές, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες του Κινηματογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Επίσης, θα υπάρξει εκπαίδευση πάνω στην Κινηματογραφική Τεχνική, με τις εξής ενότητες: Εισαγωγή στη Γλώσσα του κινηματογράφου, Εκφραστικά Μέσα – Οπτικά στοιχεία, Ηχητικά στοιχεία Κινηματογραφικός χωρόχρονος, Χωρικές και χρονικές ελλείψεις, Σκηνή και Σεκάνς, Είδη πλάνων, Θέσεις και κινήσεις της μηχανής λήψης, Σύντομη γνωριμία με τα βασικά θέματα της Κινηματογραφικής τεχνικής, Μηχανή λήψης και προβολής, Είδη Φιλμ και Φακών, Βιντεοτέχνη, Μοντάζ -Editing -Non Linear Editing.

Εισηγητής και συντονιστής του Σεμιναρίου θα είναι ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Χρήστος Ν. Καρακάσης.

Σχετικές ειδήσεις
Κινηματογραφικός Φεβρουάριος στο ΚΠΙΣΝ
02.02.2017 16:18
Τον Φεβρουάριο, η ενότητα κινηματογραφικών προβολών Park Your Cinema στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μας προσκαλεί κάθε Κυριακή να ανακαλύψουμε αγαπημένες ελληνικές και ξένες ταινίες.
Κινηματογραφικό Διήμερο στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
23.08.2016 14:25
Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά διήμερο κινηματογραφικών προβολών στις 29 και στις 30 Αυγούστου 2016, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Aπό το Καστελλόριζο στην Τένεδο: Προβολές ντοκιμαντέρ στο Νέο Πύργο
26.07.2016 12:38
Το Φεστιβάλ Πολιτισμού Ν.Πύργου 2016 "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" έχει την τιμή να φιλοξενεί το ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ στο Νέο Πύργο για την παρουσίαση δύο εξαιρετικών ντοκιμαντέρ από την κα Ειρήνη Σαρίογλου.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ιστορικο Αρχείο ΠΙΟΠ
17.03.2016 11:48
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μας προσκαλεί στις προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο: «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά (2001, 61’) και «Ημερολόγια καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραμπόπουλου (2001, 70’).