Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Latinitas Nostra: Ένας Άγγλος ταξιδευτής από το Λεβάντε

Latinitas Nostra: Ένας Άγγλος ταξιδευτής από το Λεβάντε

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 τη συναυλία των LATINITAS NOSTRA, υπό τον τίτλο «Ένας Άγγλος ταξιδευτής από το Λεβάντε»

 

την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 στις 21.00.

 

Το 1599 ο νεαρός Th. Dallam μαζεύει εσπευσμένα τα απαραίτητα για ένα ταξίδι προς το άγνωστο (μια ντουζίνα μαντηλάκια, στρίφωμα για καλτσοδέτες, γλυκό κομπόστα...) και μπαρκάρει μεταφέροντας ένα εκκλησιαστικό όργανο, δώρο της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Σουλτάνο Μωάμεθ Γ´.

 

Λίγα χρόνια αργότερα ο Th. Coryat ξεκινάει από το Λονδίνο, και αφού περάσει Γαλλία και Ιταλία – από όπου θα εισάγει την χρήση του πιρουνιού (οι συμπατριώτες του δεν θα συγκινηθούν ιδιαίτερα και θα συνεχίσουν να τρώνε με τα χέρια για περίπου εκατό χρόνια ακόμη) κάνει στροφή προς Ανατολάς και φτάνει με τα πόδια μέσω Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ακόμη πιο πέρα, ως την Ινδία όπου θα πεθάνει από δυσεντερία το 1617.

 

Όπως ο Rimbaud στην Αιθιοπία, έτσι αυτοί και άλλοι Άγγλοι περιηγητές θα συναντήσουν στο Λεβάντε το(ν) Άλλο.

 

Στο δικό μας μακρινό αυτό ταξίδι κρατήσαμε ως νόστιμον ήμαρ την συλλογή "Lachrimæ" του κατεξοχήν συνθέτη της ελισαβετιανής μελαγχολίας, J. Dowland.

 

Αντίπαλο δέος η κοσμική οθωμανική μουσική - Le dérèglement de tous les sens. Από το Λονδίνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη... μία σύζευξη Ανατολής και Δύσης μέσα από τις διηγήσεις τους...

 

Σύλληψη: Ανδρέας Λινός, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σπύρος Σακκάς - αφήγηση

 

LATINITAS NOSTRA:

Ευγένιος Βούλγαρης - Γιαϋλί Ταμπούρ, φωνή

Γιάννης Μεσσαλάς - Γιαϋλί Ταμπούρ

Σέργιος Βούλγαρης - Κρουστά

Θύμιος Ατζακάς - Ούτι

Νίκος Παραουλάκης - Νέυ

Απόστολος Τσαρδάκας - Κανονάκι

 

Νίκος Σπανός - κοντρατενόρος

 

Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Νικολέττα Χατζοπούλου, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας - Βιόλες da gamba

 

Θοδωρής Κίτσος - Λαούτο

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος - εκκ. όργανο, τσέμπαλο

 

Κείμενα: Th. Dallam, H. Blount, G. Sandys, Th. Coryat

Μτφ. Νίκος Σπανός

Σχετικές ειδήσεις
B.D. Foxmoor of Active Member & full band live στο Academy Πειραιώς 117
17.10.2016 10:57
Ο B.D.Foxmoor επιστρέφει όπως μάς είχε υποσχεθεί, με μια μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Academy Πειραιώς 117.
Ωδή στους Έλληνες: συναυλία από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στο Βέακειο
29.08.2016 10:56
Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει συναυλία συμφωνικής και χορωδιακής μουσικής με τίτλο “ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ” στο Βεάκειο Θέατρο, για την επέτειο του Αριστοτελικού έτους και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Δήμου Πειραιά και άλλων φορέων.
​8 Winds από το Sokratis Sinopoulos Quartet στο Φεστιβάλ Αθηνών
08.06.2016 17:01
Το Sokratis Sinopoulos Quartet παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 τη συναυλία ​8 Winds, όπου ο αρχαίος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική.
Σαβίνα Γιαννάτου, Primavera en Salonico και Lamia Bedioui στην Πειραιώς 260
02.06.2016 16:16
​Τα τραγούδια του «άλλου» θα τραγουδήσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, Primavera en Salonico και Lamia Bedioui σε μία συναυλία στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ακύρωση - Ο Γιώργος Νταλάρας για ακόμα μία συναυλία στην Ακτή Πειραιώς
27.04.2016 11:37
Οι τέσσερις πρώτες βραδιές στην ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αγαπήθηκαν πολύ και έγιναν sold out πολύ γρήγορα. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα δοθεί άλλη μια παράσταση το Σάββατο 7 Μαΐου. - Η συναυλία ακυρώνεται