Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών: Σταυρούλα Σιάμου - Πέρσα Σταματοπούλου: Fight or Flight?

Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών: Σταυρούλα Σιάμου - Πέρσα Σταματοπούλου: Fight or Flight?

Δύο σημαντικές ελληνίδες χορεύτριες, η Σταυρούλα Σιάμου και η Πέρσα Σταματοπούλου , συνεργάζονται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν την χορογραφία fight or flight? στις 26 και 27 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Ε).

  

Το “ fight or flight “ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία. Περιγράφει έναν μηχανισμό, κοινό στα ζώα και τους ανθρώπους, όπου το σώμα μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής σε κρίσιμες για την επιβίωση συνθήκες και πρέπει να αποφασίσει αυτόματα αν θα μείνει και θα παλέψει ή θα τραπεί σε φυγή.

 

Η συνεργασία της Σταυρούλας Σιάμου και της Πέρσας Σταματοπούλου, που τις βρίσκει για πρώτη φορά μαζί πάνω στη σκηνή , διερευνά ένα ανάλογο ερώτημα: τι είναι αυτό που τις παρακινεί να παραμείνουν στη μάχη, παρόλο που συχνά το να την εγκαταλείψουν φαίνεται η πιο λογική απόφαση;

 

Ανιχνεύοντας τα όρια και τις αντοχές τους, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους, κάνουν μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν εστιάζοντας σε στοιχεία που διαμόρφωσαν την αισθητική και τις επιλογές τους.

 

Παράλληλες πορείες, κοινές αναφορές και εμπειρίες, η μητρότητα, η ηλικία αλλά και διαφορές που έχουν ως προσωπικότητες, τα περιττά και τα απαραίτητα που πετάνε ή κρατάνε αντίστοιχα, γίνονται ο άξονας του έργου με αρκετή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού.

 

Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΙΑΜΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του Ιδρύματος Κούλας Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη στη σχολή του Μerce Cunningham. Παράλληλα παρακολούθησε εκεί μαθήματα release technique και αυτοσχεδιασμού.

Έχει χορέψει με τις ομάδες: Tα Μήλα, Χορικά, 14 η μέρα, Μετακίνηση, Σύγχρονη Χορευτική Έκφραση, Λάθος Κίνηση, Πέρσα Σταματοπούλου, Quasi stellar, Griffon, Ομάδα Εδάφους, amorphy.org, Lemurius, Sine qua non. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος σε σκηνοθεσίες των: Θ. Αμπαζή, Ό. Λαζαρίδου , Ά. Τομπούλη, Β. Θεοδωρόπουλου, Τάσου Μπαντή, Γ. Γάλλου, Π. Δεντάκη, Α. Ξάφη, Β. Μαυρογεωργίου, Η. Χιώτη, Blitz, Βγενοπούλου, Δ. Καρατζά. Στο θέατρο  έχει συνυπογράψει  τη σκηνοθεσία στα έργα “Μάκβεθ” του   Σαίξπηρ και “Μανδραγόρας” του Ν. Μακιαβέλλι στο θέατρο του Νέου Κόσμου και “Η γυναίκα που κάθεται” του Δ. Καρατζά. 

 

Η ΠΕΡΣΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Conservatoire National de Région d’Art Dramatique, de Musique et de la Danse (Λυών) και αριστούχος του Centre International de la Danse (Παρίσι). Παρακολούθησε σεμινάρια με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους (Lario Eksson, Mark Tompkins, Bruno de Dizian, Carolyn Carlson, Dominique Duzinski κ.ά.) και συμμετείχε σε ομάδες σύγχρονου χορού. Έχει διδάξει κίνηση στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου του Γιώργου Κιμούλη, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου και Θεάτρου του Κώστα Νταλιάνη.

Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τη Λίλυ Βελισαρίου και τη Λία Μελετοπούλου (Όπερα του Καΐρου, Μέγαρο Μουσικής) και ως χορογράφος με τους σκηνοθέτες Γ.Κιμούλη , Ρ. Πατεράκη , Α.Αντύπα , Γ.Κακλέα, Μ. Παπαδημητρίου (Θέατρο Τέχνης ), με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής , με το Κ.Θ.Β.Ε  κ.α. Το 1991, ίδρυσε την Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάζοντας έργα της σε φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Κύπρου, Στοκχόλμη, Φραγκφούρτη, Φεστιβάλ Αθηνών) και σε εναλλακτικούς χώρους (Bios, Μουσείο Μπενάκη , Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

 

 Σύλληψη – Ερμηνεία

Σταυρούλα Σιάμου

Πέρσα Σταματοπούλου

 

Σύμβουλος

Μαρκέλλα Μανωλιάδη

 

Κοστούμια

Ιωάννα Τσάμη

 

Φωτισμοί

Αλέκος Γιάνναρος

 

Σχετικές ειδήσεις
Μετατόπιση - Ο δρόμος: Περφόρμανς Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου στο ΕΜΣΤ
08.12.2016 16:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ολοκληρώνει το Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ με την παρουσίαση της Περφόρμανς Μετατόπιση - Ο δρόμος της Ομάδας Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 19.00 και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Χορεύοντας στην πόλη τον Ιούλιο: 5 παραστάσεις χορού του Φεστιβάλ Αθηνών με €50
01.07.2016 15:58
Ο Ιούλιος ξεκινάει με πολύ χορό και το Φεστιβάλ Αθηνών προσφέρει στο κοινό ένα οικονομικό πακέτο για την παρακολούθηση των παραστάσεων.
Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό, από τους YELP danceco. και Μαριέλα Νέστορα​ στο Φεστιβάλ Αθηνών
29.06.2016 11:17
Η ομάδα YELP danceco. και η Μαριέλα Νέστορα​ παρουσιάζουν στις 8 και 9 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό.
Ο ελληνικός χορός ξεκινά στο Φεστιβάλ Αθηνών!
29.06.2016 10:42
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260 όπου θα φιλοξενούνται έργα ταλαντούχων και ανερχόμενων Ελλήνων χορογράφων για όλο το μήνα Ιούλιο!
Σπάρτακος από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής
07.03.2016 14:30
Ένα από διασημότερα επικά έργα του νεοκλασικού ρωσικού μπαλέτου, τον Σπάρτακο, σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν και χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς, θα απολαύσουν οι φίλοι του χορού την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.