Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών: Σταυρούλα Σιάμου - Πέρσα Σταματοπούλου: Fight or Flight?

Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών: Σταυρούλα Σιάμου - Πέρσα Σταματοπούλου: Fight or Flight?

Δύο σημαντικές ελληνίδες χορεύτριες, η Σταυρούλα Σιάμου και η Πέρσα Σταματοπούλου , συνεργάζονται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν την χορογραφία fight or flight? στις 26 και 27 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Ε).

  

Το “ fight or flight “ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία. Περιγράφει έναν μηχανισμό, κοινό στα ζώα και τους ανθρώπους, όπου το σώμα μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής σε κρίσιμες για την επιβίωση συνθήκες και πρέπει να αποφασίσει αυτόματα αν θα μείνει και θα παλέψει ή θα τραπεί σε φυγή.

 

Η συνεργασία της Σταυρούλας Σιάμου και της Πέρσας Σταματοπούλου, που τις βρίσκει για πρώτη φορά μαζί πάνω στη σκηνή , διερευνά ένα ανάλογο ερώτημα: τι είναι αυτό που τις παρακινεί να παραμείνουν στη μάχη, παρόλο που συχνά το να την εγκαταλείψουν φαίνεται η πιο λογική απόφαση;

 

Ανιχνεύοντας τα όρια και τις αντοχές τους, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους, κάνουν μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν εστιάζοντας σε στοιχεία που διαμόρφωσαν την αισθητική και τις επιλογές τους.

 

Παράλληλες πορείες, κοινές αναφορές και εμπειρίες, η μητρότητα, η ηλικία αλλά και διαφορές που έχουν ως προσωπικότητες, τα περιττά και τα απαραίτητα που πετάνε ή κρατάνε αντίστοιχα, γίνονται ο άξονας του έργου με αρκετή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού.

 

Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΙΑΜΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του Ιδρύματος Κούλας Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη στη σχολή του Μerce Cunningham. Παράλληλα παρακολούθησε εκεί μαθήματα release technique και αυτοσχεδιασμού.

Έχει χορέψει με τις ομάδες: Tα Μήλα, Χορικά, 14 η μέρα, Μετακίνηση, Σύγχρονη Χορευτική Έκφραση, Λάθος Κίνηση, Πέρσα Σταματοπούλου, Quasi stellar, Griffon, Ομάδα Εδάφους, amorphy.org, Lemurius, Sine qua non. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος σε σκηνοθεσίες των: Θ. Αμπαζή, Ό. Λαζαρίδου , Ά. Τομπούλη, Β. Θεοδωρόπουλου, Τάσου Μπαντή, Γ. Γάλλου, Π. Δεντάκη, Α. Ξάφη, Β. Μαυρογεωργίου, Η. Χιώτη, Blitz, Βγενοπούλου, Δ. Καρατζά. Στο θέατρο  έχει συνυπογράψει  τη σκηνοθεσία στα έργα “Μάκβεθ” του   Σαίξπηρ και “Μανδραγόρας” του Ν. Μακιαβέλλι στο θέατρο του Νέου Κόσμου και “Η γυναίκα που κάθεται” του Δ. Καρατζά. 

 

Η ΠΕΡΣΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Conservatoire National de Région d’Art Dramatique, de Musique et de la Danse (Λυών) και αριστούχος του Centre International de la Danse (Παρίσι). Παρακολούθησε σεμινάρια με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους (Lario Eksson, Mark Tompkins, Bruno de Dizian, Carolyn Carlson, Dominique Duzinski κ.ά.) και συμμετείχε σε ομάδες σύγχρονου χορού. Έχει διδάξει κίνηση στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου του Γιώργου Κιμούλη, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου και Θεάτρου του Κώστα Νταλιάνη.

Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τη Λίλυ Βελισαρίου και τη Λία Μελετοπούλου (Όπερα του Καΐρου, Μέγαρο Μουσικής) και ως χορογράφος με τους σκηνοθέτες Γ.Κιμούλη , Ρ. Πατεράκη , Α.Αντύπα , Γ.Κακλέα, Μ. Παπαδημητρίου (Θέατρο Τέχνης ), με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής , με το Κ.Θ.Β.Ε  κ.α. Το 1991, ίδρυσε την Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάζοντας έργα της σε φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Κύπρου, Στοκχόλμη, Φραγκφούρτη, Φεστιβάλ Αθηνών) και σε εναλλακτικούς χώρους (Bios, Μουσείο Μπενάκη , Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

 

 Σύλληψη – Ερμηνεία

Σταυρούλα Σιάμου

Πέρσα Σταματοπούλου

 

Σύμβουλος

Μαρκέλλα Μανωλιάδη

 

Κοστούμια

Ιωάννα Τσάμη

 

Φωτισμοί

Αλέκος Γιάνναρος

 

Σχετικές ειδήσεις
Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό, από τους YELP danceco. και Μαριέλα Νέστορα​ στο Φεστιβάλ Αθηνών
29.06.2016 11:17
Η ομάδα YELP danceco. και η Μαριέλα Νέστορα​ παρουσιάζουν στις 8 και 9 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό.
Ο ελληνικός χορός ξεκινά στο Φεστιβάλ Αθηνών!
29.06.2016 10:42
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260 όπου θα φιλοξενούνται έργα ταλαντούχων και ανερχόμενων Ελλήνων χορογράφων για όλο το μήνα Ιούλιο!
Το ημέρωμα της στρίγκλας, από τα Bolshoi Ballet σε απευθείας μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2016 14:16
To Mέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τη συνεργασία του με το ιστορικό ρωσικό θέατρο εγκαινιάζοντας τη νέα χρονιά, με τη ζωντανή μετάδοση του μπαλέτου Το ημέρωμα της στρίγκλας σε χορογραφία Ζαν-Κριστόφ Μαγιό.
Χορός στο Μέγαρο: Η κυρία με τις καμέλιες σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα
30.11.2015 16:52
Η τραγική ιστορία της Μαργαρίτας Γκωτιέ, της ηρωίδας του ρομαντικού μυθιστορήματος Η κυρία με τις καμέλιες του Αλεξάνδρου Δουμά υιού, αναβιώνει τον Δεκέμβριο στη σκηνή του Μπολσόι από τη θρυλική Σβετλάνα Ζαχάροβα και τους εκφραστικούς χορευτές των Μπαλέτων του ιστορικού ρωσικού θεάτρου. Τη χορογραφία υπογράφει ο πολυβραβευμένος Τζον Νοϋμάγερ (John Neumeier). Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Kυρία με τις καμέλιες σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα, στην Αίθουσα Banquet.
Jewels από τα Μπαλέτα Μπολσόι σε μαγνητοσκόπηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.11.2015 10:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει, τον Νοέμβριο, τις μεταδόσεις παραστάσεων των Μπαλέτων Μπολσόι με τα Jewels [Κοσμήματα], τη γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του Ζωρζ Μπαλανσίν σε μουσική των Στραβίνσκι, Φωρέ και Τσαϊκόφσκι, η οποία θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση στην Αίθουσα Βanquet την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 17:00.