Το Festival Μηδέν ετοιμάζει για 9η συνεχή χρονιά την καθιερωμένη πλέον 3ήμερη συνάντηση της παγκόσμιας βιντεο-δημιουργίας στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσιάζοντας ένα δυναμικό πρόγραμμα σύγχρονης βιντεοτέχνης.

Περισσότεροι από 1000 δημιουργοί από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμα του φεστιβάλ στέλνοντας τις δημιουργίες τους για να μοιραστούν μαζί μας εικόνες γεμάτες όνειρα, επιθυμίες, προβληματισμούς και αγωνίες, ανοίγοντας για άλλη μια φορά ένα παράθυρο στον κόσμο. Έναν κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε -σε πείσμα της γενικής ύφεσης και κρίσης: γεμάτο τέχνη, έκφραση και φρέσκες ιδέες!

Στις τρεις βραδιές του φεστιβάλ (4- 6 Ιουλίου 2013) θα προβληθούν θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του ομάδας, αλλά και ενότητες από σημαντικά φεστιβάλ και ομάδες του εξωτερικού, με ελεύθερη, όπως πάντα, είσοδο για το κοινό.

Επιπλέον, για πρώτη χρονιά φέτος, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ταυτόχρονα μέσα στο ίδιο τριήμερο παράλληλα με τις εκδηλώσεις του στην Καλαμάτα, και μια επιλογή ενοτήτων στην Αθήνα, στο ισόγειο του CAMP (Contemporary Art Meeting Point), με διαφορετικό όμως πρόγραμμα. Μια μικρή γεύση για τους φίλους του φεστιβάλ στην Αθήνα!

Ανάμεσα στους βασικούς θεματικούς άξονες του φετινού προγράμματος: η ενότητα “Come as you are”, η οποία εστιάζει στη διαφορετικότητα ή καλύτερα στην αποδοχή του “άλλου”, η ενότητα “Μητέρα”, που διαπραγματεύεται την ιδέα της “μητρότητας” με μια ευρεία έννοια, και η ενότητα “It needs some silence to make sound” που εστιάζει σε λεπτές αντιθέσεις και ισορροπίες τόσο του ήχου, όπως συνιστά ο τίτλος, όσο και του νοήματος. Επίσης, μια ενότητα με καλοκαιρινή αλλά και …φιλοσοφική διάθεση που εστιάζει στη σχέση μας με το νερό και τη θάλασσα (“Breathe water in… breathe water out…”), αλλά και μια κριτική, “σισύφεια” ενότητα που θα μας αποκαλύψει τα πάντα για τη …δουλειά, ανατέμνοντας -με εναλλαγές χιούμορ και σκληρής πραγματικότητας- την έννοια της εργασίας (“All about work”). Τις επιλογές της καλλιτεχνικής ομάδας συμπληρώνουν ενότητες αφιερωμένες στη video-performance, το animation και τις ψηφιακές εκδοχές της βιντεοτέχνης (“Digitize”), ενώ θα προβληθεί και μια ενότητα κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους με τίτλο “Όνειρο μέσα σε όνειρο”, σε επιμέλεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η βιντεοτέχνη με ιστορικές ή αξιοσημείωτες εκδοχές εικαστικών προσεγγίσεων από σημαντικούς δημιουργούς της 7ης τέχνης.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει, ταυτόχρονα με το δικό του πρόγραμμα, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικά φεστιβάλ, πλατφόρμες και ομάδες του εξωτερικού, διευρύνοντας το δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο:  Animate Cologne (Γερμανία), Where Dreams Cross (Σουηδία), FONLAD -φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών (Πορτογαλία), Now & After (Ρωσία), Visualcontainer (Ιταλία), Red Nomade (Ισπανία), Videoplay (Αργεντινή), Manipulated Image (ΗΠΑ), VANLagos (Νιγηρία).

Ακόμη, μια επιλογή από το project JOUR DE FÊTE, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του LOOP/Screen (Βαρκελώνη) και ένα πολύ ενδιαφέρον θεματικό αφιέρωμα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το αφιέρωμα αυτό, σε συνδυασμό με την ενότητα “Come as you are” και του διαδραστικού “βιντεοπαιχνιδιού” Banopticon των Personal Cinema με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη (που θα παρουσιαστεί ως βιντεο-εγκατάσταση) προσδιορίζει έναν από τους βασικούς στόχους του φετινού φεστιβάλ, την ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση κάθε είδους κοινωνικών διακρίσεων, ρατσισμού και αποκλεισμού. Οι προβολές αυτές εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό εικαστικών/κοινωνικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν από την ομάδα του φεστιβάλ σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο Οι ζωές των “άλλων”. Στόχος του project να γνωρίσουμε τις ζωές των “άλλων”, να τους πλησιάσουμε περισσότερο, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί. Σε αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει έργα παιδιών από την Kids Company (ένα θεραπευτικό και υποστηρικτικό κέντρο για παιδιά με τραυματικές εμπειρίες με έδρα το Λονδίνο), ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκε από ασθενείς – μέλη της ομάδας βιντεοτέχνης της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, καθώς και μια ενότητα έργων με θέμα την Τρίτη Ηλικία.

Οι εκδηλώσεις του Festival Μηδέν 2013 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας & της ΦΑΡΙΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας), με τη συνεργασία του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν φέτος και άλλοι αξιόλογοι χώροι του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, όπως το Καλλιτεχνικό Στέκι.

Την κεντρική επιμέλεια της φετινής διοργάνωσης υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μαργαρίτα Σταυράκη, ενώ στην επιμέλεια των θεματικών ενοτήτων συνεργάστηκαν οι: Ιωάννα Δημητρακοπούλου-Κουταβά, Τέρψη Κονταργύρη, Μαρία Μπουρίκα και Manuela Gascon.

Το Festival Μηδέν, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα. Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών, με κοινό πεδίο δράσης τη βιντεοτέχνη.

Ξεκινώντας από το 2005, το Festival Μηδέν έχει πλέον αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή βιντεοτέχνη. Έχει συνεργαστεί με πολλά σημαντικά φεστιβάλ ειδικά στην Ευρώπη, ενώ τον τελευταίο χρόνο το φεστιβάλ προσκλήθηκε να παρουσιάσει προβολές ενοτήτων του σε Σουηδία, Ισλανδία, ΗΠΑ, Ρωσία, Γεωργία και Πορτογαλία. Προγραμματισμένες συνεργασίες για τη φετινή χρονιά υπάρχουν επίσης για Ιταλία (Μιλάνο και Σικελία), Φιλανδία και Περού ενώ ήδη υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας για το 2014.

Καλλιτεχνική ομάδα Festival Mηδέν 2013:            

Κεντρική επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου – Μαργαρίτα Σταυράκη

Επιμέλεια ενοτήτων: Μαρία Μπουρίκα, Ιωάννα Δημητρακοπούλου-Κουταβά, Τέρψη Κονταργύρη, Manuela Gascon, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας (Filmhouse)

Αφιερώματα & συνεργασίες: Γιούλα Παπαδοπούλου

Επεξεργασία DVD/βίντεο: Σταύρος Καπέτης

Γραφιστικός σχεδιασμός: T.N.

Ιστοσελίδα: Χρήστος Τσαμαρδάς

Συνεργάτες: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Φιλάρετος Βούρκος, Βασίλης Παπαευσταθίου, Ντάνυ Κάργας, Σταυρούλα Μπάκα, Νίκος Συρίγος

Ευχαριστούμε επίσης τους: Νίκο Ηλιόπουλο και το Καλλιτεχνικό Στέκι, όλη την ομάδα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας (Filmhouse), το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, τη Μαίρη Τσουλάκου, την Κατερίνα Τζαμουράνη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, τον Νίκο Γιαβρόπουλο και το CAMP, και τον Γιάννη Μουργή για τη βοήθεια και τη συνεργασία.