Οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια μαγική βραδιά στον Εθνικό Κήπο με τίτλο “Επέστρεφε: Μουσικές διαδρομές στα βήματα του Καβάφη”, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών.

 

Οι μελωδίες και τα μουσικά όργανα της παραδοσιακής και μπαρόκ μουσικής σμίγουν για να ακολουθήσουν τα βήματα του Κ. Π. Καβάφη «Δύση και Ανατολή, Αρχαία και Νέα εποχή· οι δύο κόσμοι του Καβάφη. Δύο και εντός του: ο φανερός κι ο απόκρυφος, ο άνθρωπος κι ο ποιητής…»

 

Συμμετέχουν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Σωκράτης Σινόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Καραμίχος και τα σύνολα ConcertoEllenico & Ισημερία.

 

Η συναυλία αποτελεί μέρος των καλλιτεχνικών δράσεων ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ, ΜΕ ΦΩΝΕΣ – 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη, που αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στην Αθήνα.

 

Με έμπνευση τις προσωπικές σημειώσεις του Καβάφη (μικρά κείμενα, σκέψεις του, αυτοκριτική του), ο Σωκράτης Σινόπουλος, από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς της νεώτερης γενιάς στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας και επ. καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιμελείται μουσικά και καλλιτεχνικά συναυλία με μουσικές από χώρες και πόλεις στις οποίες έζησε ή επισκέφθηκε ο Καβάφης.

 

«Δύο ορχήστρες: της Δύσης και της Ανατολής. Δύο κόσμοι διαφορετικοί, με κοινή αφετηρία την αρχαία μουσική.»

 

Το σύνολο μπαρόκ μουσικής Concerto Εllenico αποτελούν οι:

Κωστής Παπάζογλου, φλάουτο dolce

Γιώργος Ζαχαρούδης, μπαρόκ βιολί

Μαρίνη Πεϊκίδου, μπαρόκ βιόλα

Άγγελος Λιακάκης, μπαρόκ βιολοντσέλλο

Νίκος Παναγιωτίδης, θεόρβη

 

Στο σύνολο παραδοσιακών οργάνων Ισημερία συμμετέχουν οι:

Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι

Χάρης Λαμπράκης, νέι

Νίκος Μέρμηγκας, λαούτο

Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα