Η Γκαλερί Cube στα πλαίσια της Fresh Art, φιλοξενεί την εικαστική συνομιλία των Αντωνία Γρίβα και Κωνσταντίνου Πάτσιου στη διατομική έκθεση “emotional collective ”.

Η Ήρα – Παρασκευή Παπαποστόλου, Ιστορικός και Κρητικός Τέχνης, γράφει: “ Είναι γεγονός ότι το συναίσθημα είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο της ψυχικής μας ζωής και ασκεί μεγάλη επίδραση σε όλες μας τις εκδηλώσεις. Πολλές φορές μάλιστα επιβάλλεται και στη λογική μας ή στις ιδέες μας. Φόβος, αγάπη, μίσος, θυμός, ευτυχία, δυστυχία, είναι μερικά από τα πιο καθημερινά συναισθήματα στη… ζωή μας. Τί είναι όμως το συναίσθημα στην περίπτωση της Αντωνίας Γρίβα και του Κωνσταντίνου Πάτσιου; Τί είναι αυτή η ευάρεστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση; Αυτό το αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος ή κάποιας εμπειρίας; Και πως εκφράζεται με χρώμα;

H προσωπική φιγούρα της Αντωνίας Γρίβα, που είναι και αυτή που χαρακτηρίζει τη δουλειά της, άλλοτε ωραιοποιείται άλλοτε παραμορφώνεται άλοτε μένει ως έχει. Οι εκφράσεις της αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση της καλλιτέχνιδας για να εκφράσουν και από ένα διαφορετικό συναίσθημα. Πότε με έναν κόμπο στο λαιμό, πότε ουρλιάζοντας, πότε με συναισθήματα που γεννά η μουσική, η φιγούρα της αλλάζει στάσεις και εκφράσεις. Το σχέδιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση των έργων της. Με την ανθρωποκεντρική ζωγραφική της αποδίδει ανθρώπους άλλοτε με ρομαντική διάθεση και ευαισθησία και άλλοτε με αληθοφάνεια. 

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος χρησιμοποιεί πιο αινιγματικές μορφές σε μια ζωγραφική που προστίθεται σε ready-made στοιχεία. Κολλάζ και σχέδιο, εξπρεσιονιστικά, σουρρεαλιστικά και εννοιολογικά στοιχεία ενώνονται για να διαμορφώσουν τη δική του αφήγηση. Από τη δουλειά του δεν λείπει το χιούμορ και η ειρωνία, σε μια ζωγραφική περισσότερο ενστικτώδη, αλλά εξίσου ανθρωποκεντρική με της Αντωνίας Γρίβα. Όσο για το συναίσθημα στο έργο του, βγαίνει κυρίως από τα έντονα χρώματα και το καθαρό σχέδιο.

Σε ισότιμη συνεργατική βάση, οι δύο καλλιτέχνες κάνουν ουσιαστικά ένα διάλογο με θέμα τους τα ανθρώπινα συναισθήματα: από εκεί και ο τίτλος Emotional Collective. Με διαφορετικά υλικά ο καθένας θέλουν να εκφράσουν το γεγονός ότι όλα τα συναισθήματα έχουν την ίδια βαρύτητα. Πιο ήρεμη στην έκφρασή της η Αντωνία, πολύ πιο εκρηκτικός ο Κωνσταντίνος, ανταλλάσουν απόψεις βάζοντας σε αυτό τους το παιχνίδι και το θεατή.”

Kωνσταντίνος Πάτσιος

O Kωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια, Εικαστικά στο Rhode Island School of Design της Βοστώνης και στην Α.Σ.Κ.Τ με τους Γιάννη Ψυχοπαίδη και Μάριο Σπηλιόπουλο στη ζωγραφική και το Νίκο Τρανό στη γλυπτική.

Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, “Mr. Cannibal”, “Divine Comedy” (υπό την επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία) στη fizzgallery και “Sugar Mao” (υπό την επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη) στο Remap και μια στη Θεσσαλονίκη, στην Artis Causa Gallery.

Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα “Fata Morgana” (Mουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2006), ”Goldener Centaur” (Münchner Künstlerhaus, Mόναχο, 2007), Contemporary Art Fair – Istanbul (2007),  “Το Πορτρέτο ενός Μουσείου” (Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο, 2009), “The Artwe project” (Δανία, 2009).

Αντωνία Γρίβα

Η Αντωνία Γρίβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή το Χρόνη Μπότσογλου.

Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Πάτρα με πιο πρόσφατη αυτή στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας ( Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, 2009)

Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως “Ο κήπος με τις αυταπάτες” (Cube Gallery, Πάτρα, 2011), “Παράθυρα 9” (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ρέθυμνο, υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Πινακοθήκη Κανακάκη, 2011),  “Δωρηθέντα έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών” (Πάτρα, 2010), Going Youth Festival @ Τεχνόπολις (2009), Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”. 5 ΧΡΟΝΙA ASHINART ( Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας, Πολιτιστικός Πολυχώρος “Μάνος Λοΐζος”, 2009), “Εναλλακτική Ολυμπιάδα”, υπό την διοργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα (Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, 2008)