Ο Σύλλογος Σύγχρονου Εκφραστικού Χορού «Συν-Κίνηση», ο Δήμος Χανίων και το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, διοργανώνουν το διεθνές φεστιβάλ χορού “Dance Days 3”, που λαμβάνει χώρα στα Χανιά Κρήτης, από τις 20 έως τις 28 Ιουλίου 2013.

 

Ο θεσμός του «Dance Days» άνοιξε την αυλαία του το 2011, υλοποιείται για 3η συνεχή χρονιά και υποδέχεται καλλιτέχνες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, δηλώνοντας με τα έργα τους ότι ο κόσμος του χορού αντιστέκεται, ο χορός ταξιδεύει, ανταλλάσσει συνομιλίες και υπάρχει…

 

Παραστάσεις

20/07, 21:30: Aelion, «Standchen»

Το χορογραφικό έργο «Standchen» διαχειρίζεται τα όρια της ατομικότητας και του κέντρου και τα οπτικά χαρακτηριστικά που αφορούν το παρελθόν και το μέλλον, δημιουργώντας ένα δυναμικό και σουρεαλιστικό κόσμο όπου η βίαιη ομορφιά συναντά την σκοτεινή αντίληψη της ζωής.

Διάρκεια: 25 λεπτά

Χορογραφία: Φωτεινή Περδικάκη

Ερμηνεία: Φώτης Νικολάου, Ράνια Γλυμίτσα, Hamilton Monteiro

 

21/07, 21:30: Nina Dipla, «Rosa»

Στην αρχή ήταν η εικόνα, η μάσκα, η εμφάνιση. Η «Rosa» γεννήθηκε από την επιθυμία να δουλέψω πάνω σε ό,τι είναι μακριά από τον αληθινό εαυτό μας και παράλληλα με τον εαυτό τον οποίο η κοινωνία μάς εξαναγκάζει να υποδυθούμε. Κρυβόμαστε πίσω από μάσκες, για να επιβιώσουμε και να γίνουμε αποδεκτοί… Τελικά γνωρίζουμε το αληθινό μας πρόσωπο; Πότε φοράμε τη «μάσκα» και πότε είμαστε «εμείς»;

Η «Rosa» γεννήθηκε μέσα από εικόνες, ταξίδια, αναμνήσεις. Σαν αφιέρωμα στις γυναίκες της Μεσογείου… Παρελθόν δεν υπάρχει πια. Ούτε μέλλον.

Η «Rosa» και κάθε Rosa είναι εδώ, υπάρχει δίχως μάσκα, γυμνή,

βρίσκει επανειλημμένα την ηρεμία, το χαμόγελο, τη γαλήνη μέσα της και αναγεννιέται μέσα στην κοινωνία.

Διάρκεια: 40 λεπτά

Χορογραφία, ερμηνεία: Nina Dipla

Μουσική: K. Bjonstad, sons de la nature, fado

Photographer: © J Gros-Abadie ©Nina Dipla «Rosa»

 

21/07, 22:30: Athanasia Kanellopoulou, «Penelope»

Η Πηνελόπη του Οδυσσέα συναντάει μία σύγχρονη Πηνελόπη, μία Πηνελόπη

‘σκόνη από τα αφυπνισμένα της όνειρα’. Μία Πηνελόπη που κουβαλάει τους δικούς της Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες. Ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν, σε μνήμες “θαμμένες” στη γυναικεία ψυχή που κερδίζουν την ευκαιρία να ακουστούν για μια τελευταία φορά.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Χορογραφία, ερμηνεία: Athanasia Kanellopoulou

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Mario Sammut

Σκηνογραφία, κοστούμια: Mathew Pandolfino

Σκηνοθεσία: Jimmy Grima

 

22/07, 21:30: 1nflow dance project, «1nflow»
Το έργο προτείνει μέσα από πρωτογενείς αισθήσεις ένα πέρασμα, μια αλλαγή στις μικρές μας συνήθειες που ξεγλιστρούν μέσα από τον μικρόκοσμό μας στο μακρόκοσμο σχηματίζοντας τις πάγιες ιδέες που έχουμε για την «καθημερινή ζωή», τις «σχέσεις» και το «Σύστημα». Αλλά πώς ζεις μια ιστορία μέσα από τον χορό;
Διάρκεια: 48 λεπτά
Χορογραφία: Hamilton Monteiro

Ερμηνεία: Εμμανουέλα Κορκή, Hamilton Monteiro

Τσέλο: Γιώργος Ταμιωλάκης

 

22/07, 22:30: SaLtaTor, «Near»

Στις αρχές του χρόνου οι άνθρωποι ήταν σφαιροειδή ανδρόγυνα όντα με δύο πρόσωπα δύο γεννητικά όργανα και οχτώ άκρα. Τα πλάσματα αυτά ήταν τόσο δυνατά που ο Δίας αποφάσισε να τα σκίσει στα δύο με ένα κεραυνό Εξ ενός δύο. Τα δύο μας κομμάτια ονομάζονταν ημίτομα και ο Απόλλωνας τα έραβε ενώνοντας τα τελειώματα στον αφαλό.
Οι άνθρωποι είναι μισοί – Ημίτομα που προσπαθούν να ολοκληρωθούν στην αρχική τους ενότητα αναζητώντας το άλλο τους μισό. Ο πόθος για το ολόκληρο κι η ορμή μας να επιστρέψουμε στην πρωταρχική μας φύση ενώνοντας τα 2 μισά σε ένα ολόκληρο. 



Διάρκεια: 18 λεπτά

Ερμηνεία: Καρούνης Γιάννης, Κοϊμτζή Νικόλ

Μουσική: Νίκος Πεταβρίδης

 

23/07, 19:00: Athens Dance Video Project

Το Athens Video Dance Project, συνδυάζει την Τέχνη του Χορού με την 7η Τέχνη και πιο συγκεκριμένα την Τέχνη του Video. Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι η διάδοση της τέχνης του χορού στο κοινό, όχι μόνο με την κλασσική της μορφή – αυτή της παράστασης – αλλά και με την παρουσίαση σύγχρονων μορφών έκφρασης όπως είναι το videodance. Στόχος του επίσης είναι και να καταστήσει γνωστό στο κοινό, το έργο νέων αλλά και παλαιότερων διάσημων δημιουργών του videodance.

 

23/07, 21:30: Αμάλγαμα, «Το στρώμα»

Ένα έργο με αναφορές σε χαρακτηριστικά στοιχεία του διαταραγμένου χαρακτήρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και ουσιαστικές επιρροές από τον συνολικό ρυθμό-δομή που εμφανίζει τις τελευταίες 2 εκατονταετίες, θα προσδώσουν την ‘ελληνικότητα’ στις δράσεις του ατόμου και στις σχέσεις που θα αναπτύξει με το αντικείμενο-στρώμα. Η κυρίαρχη εικόνα ενός λαϊκού σώματος, πότε αθώου και πότε σαθρού, εξελίσσεται, μεταβάλλεται, αλλά και επαναλαμβάνεται, διακοπτόμενη από στιγμές αναφοράς σε κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμίες, για να καταλήξει σε ένα νωθρό λαϊκό σώμα.

Διάρκεια: 70 λεπτά

Χορογραφία: Μαρία Γοργία

Ερμηνεία: Σταύρος Αποστολάτος

Διεύθυνση παραγωγής: Μιλτιάδης Φράγκος

 

24/07, 21:30: Συν-κίνηση, «Moments»

Summer moments. Ένα απόσπασμα του έργου «moments». Ανάμνηση ζεστού αέρα, με γήινες μυρωδιές. Γεύσεις δροσιάς, συναισθήματα που γεννιούνται από πρωτόγονα ένστικτα. Αισθήσεις που στήνουν χορό ζητώντας έξοδο. Αναζήτηση του αγνώστου και οικείου που καλεί σε συμπόρευση.

Διάρκεια: 17 λεπτά

Χορογραφία: Σοφία Φαλιέρου και των ερμηνευτών

Ερμηνεία: Μαρίνα Σκουτέλα, Αντώνης Καστρινάκης

Μουσική: Χρήστος Γαρμπιδάκης

Κοστούμια: Ioanna Kourbela by Hamam

 

24/07, 22:00: Tilt, «Tango 4 Three»

3 άτομα – 3 διαφορετικές πλευρές της ίδιας προσωπικότητας. Μια πορεία που ξεκινάει από την πλήρη διάσπαση και τη σύγχυση που βιώνει ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής, μέχρι την συνειδητοποίηση, αποδοχή και ένωση όλων των κομματιών που τον αποτελούν.

Διάρκεια: 15 λεπτά

Χορογραφία: Καβούρη Δέσποινα

Ερμηνεία: Ειρήνη Παπανικολάου, Βιβή Μπρακουμάτσου, Καβούρη Δέσποινα

Μουσική: Paris, Texas (Gotan Project), Felino (Electrocutango), Minas de cobre (Calexico)

 

24/07, 22:30: Λυδία Λίθος-Torus knot, «Οι τρεις σωματοφύλακες»

Με αφορμή το μυθιστορηματικό οικοδόμημα του Alexandre Dumas, η παράσταση συνυφαίνει επί σκηνής τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών της, οι οποίοι βρίσκονται σε μία αέναη όσο και συγκινητική μάχη με την νίκη, την ήττα, την αποδοχή, τη συσπείρωση μεταξύ τους, τη διάσπαση, τη συγχώρεση και το πιο σημαντικό από όλα, την μάχη όπου ο άνθρωπος δεν αφήνεται ποτέ στην τελειωτική παραίτηση.

Διάρκεια: 33 λεπτά

Concept-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Φένια Αποστόλου

Physical Choreography: Κωνσταντίνος Κασιάρης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου

Βοηθός χορογράφου: Ξένια Αλεξάνδρου

Δάσκαλος Ξιφασκίας: Γιάννης Σαρρής

Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος

Μουσική επιμέλεια: Lazy bucaneer, Ξένια Αλεξάνδρου

Ερμηνεία: Φένια Αποστόλου, Κωνσταντίνος Κασιάρης,

Νίκος Καλύβας, Ηλίας Μπαγεώργος, Ηλίας Τσάκωνας.

Υπεύθυνη παραγωγής: Perfect Massin-Ξένια Αλεξάνδρου

Ερμηνεία: Φένια Αποστόλου, Κωνσταντίνος Κασιάρης,

Νίκος Καλύβας, Ηλίας Μπαγεώργος, Ηλίας Τσάκωνας.

Υπεύθυνη παραγωγής: Perfect Massin-Ξένια Αλεξάνδρου

 

25/07, 21:30: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος, «Ασκήσεις ετοιμότητας»

Μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών σωματικής αντοχής που έχουν στόχο την ενσώματη κίνηση και συζητήσεις που αφορούν την ανατροφοδότηση των πληροφοριών – pushing discussions – θα αναζητηθούν τα σωματικά μας όρια, το σημείο εξάντλησης των φυσικών αντοχών μας, αλλά και τα σημεία επαφής, επικοινωνίας, διαλόγου ή ρήξης. Υλικά πρόβας, αφορμές άσκησης, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και φράσεις από ποιητικά κείμενα. Η «άσκηση» γίνεται κίνηση, ήχος, λόγος, χρώμα, εικόνα, αλλά πάντα παραμένει «άσκηση», μια «άσκηση» αντοχής και ετοιμότητας.

Διάρκεια: 70 λεπτά

Σκηνοθεσία, χορογραφία, φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Εικαστικό περιβάλλον: Ήρος Άγγελος

Κοστούμια: Άκης Χειρδάρης

Μουσική επιμέλεια: Ήρος Άγγελος

Video art: Ήρος Άγγελος (άσκηση ii), Πέτρος Κιοσές, Δημήτρης Πολίτης (άσκηση iv), Βάνα Κωσταγιόλα (άσκηση vi)*

Προετοιμασία ομάδας: Παναγιώτης Αργυρόπουλος

Επεξεργασία video: Αντώνης Δελαπόρτας

Στις ασκήσεις ετοιμότητας: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Γάλλιας, Ρωμαίος Γάλλιας, Νικολέτα Καρμίρη. Ορέστης Καρύδας, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Μιχαήλ Κριεμπάρδης

 *στην “άσκηση vi” ακούγονται σπαράγματα από τα «τετράδια ημερολογίου» του νιζίνσκυ.

 

26/07, 21:30: ΑγγελόΣκονη, «Traces»

Ένα έργο κατάθεσης προσωπικών αποτυπωμάτων. Ο εικαστικός Παναγιώτης Δαραμάρας και η χορογράφος Αγγελική Παπαδάτου συναντιόνται για πρώτη φορά στο σκηνικό χώρο του Θεάτρου, συνεργάζονται και συμπράττουν, υλοποιώντας μία μνήμη, μία στιγμή καθημερινή, ένα ίχνος ζωής. O συνθέτης Στέλιος Γιαννουλάκης ανταποκρίνεται στη κίνηση και στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του έργου με τη ζωντανή ηλεκτροακουστική μουσική. Διαμορφώνοντας αφηρημένα ακουστικά τοπία, σε μία ανάλογη πορεία ακουστικών μεταλλάξεων, υποστηρίζει τους ήχους που παράγουν οι περφόρμερ και τα αντικείμενα επί σκηνής.

Διάρκεια: 35 λεπτά

Χορογραφία/περφόρμερ: Αγγελική Παπαδάτου & Παναγιώτης Δαραμάρας

Βοηθός χορογράφων/υπεύθυνη παραγωγής: Κέλυ Καραχάλιου

Κοστούμια/σκηνικά: Νίκος Αντωνίου

Μουσική: Στέλιος Γιαννουλάκης

 

26/07, 22:30: Φυσαλίδα, dance videos & dance film «Ρυτίδες και όνειρα»

Προβολές Dance/Art Videos, διάρκεια: 45 λεπτά.

Dance film «Ρυτίδες και όνειρα»:

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι η Αγία Τριάδα, μια περιοχή στο Ηράκλειο Κρήτης. Ένας κάτοικος της γραφικής αυτής περιοχής περιπλανιέται στα σοκάκια της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, ανακαλώντας μνήμες αλλοτινών καιρών καθώς και τον παιδικό, χαμένο πλέον, έρωτά του, ο οποίος παίρνει ξανά μορφή μέσα σε αυτή τη νοσταλγική περιπλάνηση. Πρόκειται για έναν περίπατο στις αναμνήσεις, δοσμένο με μορφή χορευτικής ταινίας.

Διάρκεια ταινίας: 30΄

Σενάριο/Σκηνοθεσία/Χορογραφία/Κείμενα: Γωγώ Πετραλή

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης

Μοντάζ: Γιώργος Μαριδάκης

Φωτογράφοι πλατό: Ζένια Δρόσου, Νικήτας Αλμπάνης

Πρωτότυπη μουσική: Εμμανουήλ Σγουρίδης

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Πακές, Δαυίδ Νικολιδάκης-Όουενς, Δάφνη Βρετουδάκη, Μαρία Μανουρά

Χορεύουν: Ida Sidenvall, Δροσιά Τριαντάκη, Ειρήνη Τσιμπραγού, Ροδούλα Κρανιωτάκη, Αναστασία Χειλαδάκη, Ευφροσύνη Αρκουλάκη, Γιούλη Γρηγοράκη, Νάνσυ Γαλενιανού, κ.α. (συμμετέχουν ακόμα 120 επαγγελματίες, ερασιτέχνες, χορευτές και ηθοποιοί καθώς και κάτοικοι της Αγίας Τριάδας.)

Υπεύθυνη δελτίων τύπου: Μαρώ Τσαγκαράκη

Παραγωγή: Ομάδα χορού Φυσαλίδα ©

 

27/07, 19:00: Μικρές διαλέξεις στην πράξη

Αίθουσα: «Αλίκη Βατικιώτη», Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

– «ΟΝ», η ψυχοσωματική ενεργοποίηση μέσω της κίνησης, με τις Ρένα Κωνσταντάκη και Στέφανι Τσάκωνα.

– «Ο φόβος της γελοιότητας στην τέχνη», με τη Μαρίνα Μαυρογένη.

– «Εκφραστικός χορός, η τέχνη του να μπορείς να αλλάζεις», με τη Σοφία Φαλιέρου.

– «Ο ελέφαντας και εγώ», με τον Ιάσονα Μιχαηλίδη

 

27/07, 21:30: Κι όμΩς κινείται, «il PaRRaiso»

Για να πας στον παράδεισο, πρέπει πρώτα να πεθάνεις. Δομικά υλικά της έννοιας του παραδείσου, της πρώτης του διήγησης, λιώνουν σε ένα περιβάλλον διαρκούς στροβιλισμού. Εικόνες και σύμβολα της κλασικής του εικονογράφησης μετακινούνται σε ένα πεδίο κυνικό και ψάχνουν να ντυθούν σημασίες καινούριες.

Διάρκεια: 25 λεπτά

Ερμηνεία: Σουγιουλτζή Χριστίνα

Μουσική σύνθεση: Αντωνίου Κλέων/Mozart’s Requiem-Lacrimosa

Κοστούμι: Μάνεση Αγγελική, Μουζάκη Φανή

 

27/07, 22:30: Vagelis Telonis, «Alexander’s Pet»

Το «Alexander’s Pet» εμπνέεται από τη ζωή και το θάνατο του Αλέξανδρου Γλύξμπουρκ του Α’, Βασιλιά της Ελλάδας (1917-1920). Στη ζωή του ένα αναπάντεχο όσο και «αθώο» γεγονός δημιούργησε μια ρωγμή στην πεποίθηση περί απόλυτης εξουσίας. Φανέρωσε με τον πιο δεικτικό τρόπο ότι η δύναμη και η αδυναμία δεν ορίζονται ούτε προαποφασίζονται. Το δάγκωμα ενός μικρόσωμου ζώου στάθηκε ικανό να αφαιρέσει ένα βασιλικό στέμμα, να αποκαθηλώσει έναν βασιλιά. Με αφορμή την ιστορία του Αλέξανδρου και χρησιμοποιώντας αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του καλλιτέχνη-δημιουργού της παράστασης, ένα σώμα συνθέτει εικόνες και συναισθήματα. Το «Alexander’s Pet» πραγματεύεται την τραγικότητα της ύπαρξης του ατόμου χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο έκφρασης το σώμα και την κίνηση. Με γραμμική αφήγηση μες σε έναν υπερρεαλιστικό χωροχρόνο ο ερμηνευτής παρουσιάζει στιγμές και εικόνες.

Διάρκεια: 20 λεπτά

Δημιουργός – Εικαστική επιμέλεια – Ερμηνεία: Βαγγέλης Τελώνης

Μουσική: Λόγια (κλασσική) και ελληνική παραδοσιακή

Επεξεργασία ήχου: Δημήτρης Μπαλτάς

Φωτογραφίες + βίντεο τρέιλερ: Μαρία Αγγελή

 

28/07, 21:30: Andonis Foniadakis, «All things are quite silent»

Ένα πορτραίτο. Μια ερευνητική δουλειά του Αντώνη Φωνιαδάκη πάνω στο 

χορευτικό solo αλλά και την ίδια την πορεία του ως χορευτή και χορογράφου, 

που εστιάζει στα κινησιολογικά του βιώματα και στην χορογραφική και εικαστική του αισθητική. Η παράσταση δομείται σε τρία tableaux, που σηματοδοτούν ένα πέρασμα από την εξωτερική, στατική εικόνα στον εσωτερικό μυστικιστικό χώρο του υποσυνειδήτου και τέλος στο χτίσιμο της προσωπικής ουτοπίας του δημιουργού – ερμηνευτή. Η μουσική λειτουργεί υπόγεια, παράλληλα με τη χορευτική παρτιτούρα, ενώ η σκηνογραφική – εικαστική παρέμβαση συμβάλλει στο χτίσιμο ενός ονειρικού τοπίου μέσα στο οποίο λειτουργούν ο αντικατοπτρισμός, η μεταμόρφωση και τελικά το πέρασμα από τη σωματικότητα στο υποσυνείδητο.

Το έργο δημιουργήθηκε το χειμώνα του 2009 και έχει παρουσιαστεί στο Βερολίνο (DOCKII), στη Λυών (Maison de la Danse), στην Ιεράπετρα Κρήτης (Κύρβεια 2009), και στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη το 2010.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης

Ερμηνεία: Γιώργος Κοτσιφάκης

Σκηνικός Χώρος / Δραματουργία: Χριστόδουλος Παναγιώτου

Μουσική: Julien Tarride

Φωτισμός: Jerome Tournayre

Παραγωγή: Ομάδα APOTOSOMA

 

Διαλέξεις:

27/07, 19:00: Μικρές διαλέξεις στην πράξη

Αίθουσα: «Αλίκη Βατικιώτη», Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

– «ΟΝ», η ψυχοσωματική ενεργοποίηση μέσω της κίνησης, με τις Ρένα Κωνσταντάκη και Στέφανι Τσάκωνα.

– «Ο φόβος της γελοιότητας στην τέχνη», με τη Μαρίνα Μαυρογένη.

– «Εκφραστικός χορός, η τέχνη του να μπορείς να αλλάζεις», με τη Σοφία Φαλιέρου.

– «Ο ελέφαντας και εγώ», με τον Ιάσονα Μιχαηλίδη

 

Εργαστήρια:

– 21/07: Καρούνης Γιάννης, τεχνικό μάθημα

– 22/07: Athanasia Kanellopoulou, τεχνικό μάθημα

– 23/07: Hamilton Monteiro, contact improvisation

– 25/07: Vagelis Telonis, τεχνικό μάθημα

– 26/07: Σουγιουλτζή Χριστίνα, τεχνικό μάθημα

 

Το κάθε εργαστήριο θα διαρκεί μιάμιση ώρα, 18:00-19:30

και θα πραγματοποιείται στο studio Συν-κίνηση, Ελ. Βενιζέλου 89, Χανιά.

 

Σεμινάρια:

– Andonis Foniadakis, 20-22/07, 10:00-12:00

Τεχνικό μάθημα βασισμένο πάνω στην χορογραφική έρευνα του Αντώνη Φωνιαδάκη.

 

– Nina Dipla, 23-25/07, 09:30-12:30

Η μέθοδος της Νίνα Δίπλα, εμπνευσμένη από τις διδαχές της Folkwang Hochschule, Pina Bausch εστιάζει στο βάρος, την ενέργεια, την αναπνοή και την ποιότητα της κίνησης.

 

– Ίρις Φουστέρη, 24 & 25/07: 13:00-14:30, 26 & 27/07: 10:00-12:00

Προσέγγιση στις βασικές αρχές της τεχνικής Graham και εξοικείωση με όρους όπως: contraction, release, spirals, triplets, tilts. Μία πολύ δυναμική τεχνική, με έμφαση στην χρήση και την εκφραστικότητα του κορμού, που αποτέλεσε το μεταίχμιο μεταξύ παλαιού και νέου και κυριάρχησε στο μοντέρνο κίνημα της ιστορίας του χορού.