Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Solo, performance της Δήμητρας Μπάρλα, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Solo, performance της Δήμητρας Μπάρλα, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Η Δήμητρα Μπάρλα θα παρουσιάσει μια Site Specific Performance με τίτλο “Solo”, βασισμένη στην ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.

 

Η παράσταση , διεξάγεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013.

 

Solo. Μια performance που σκιαγραφεί τη διαδρομή της γυναίκας προς την ενηλικίωση, σαν σε ακανόνιστη πορεία εντός παράξενου λαβύρινθου που ξεκινά και τελειώνει στο ίδιο σημείο.

 

Η παράσταση αποτελεί μια συνεχή μεταφορά. Από τον αγνό έρωτα της εφηβείας στον σαρκικό πόθο της νεότητας και από την οδύνη της ωρίμανσης ως την απώλεια, τη διαχείριση της απώλειας και τελικά την αποδοχή - κάθε σταθμός λειτουργεί ως σύμβολο. Σύμβολο μεταμορφωτικό, αντιφάσεων ή αποφάσεων.

 

Πηγή έμπνευσης, η Μαρία Πολυδούρη. Η ποιήτρια που αναζήτησε τις απαντήσεις στη ρευστή και μετέωρη περίοδο του μεσοπολέμου και βυθίστηκε στο καταφύγιο των λέξεων, για να μιλήσει για την ανυπομονησία του νεαρού κοριτσιού, το απόλυτο του έρωτα, το οργιαστικό της νιότης και την απουσία. Την απουσία των προσώπων και την απουσία του σώματος. Μετουσιώνοντας έτσι σε τέχνη, ό,τι πριν φάνταζε μόνο αγωνία και αδυναμία απέναντι στον θάνατο.

 

Τόπος εκτέλεσης, η ιδανική σκηνογραφία της Ελευσίνας. Η ίδια η πόλη είναι το διαχρονικό λιμάνι των αποχωρισμών. Εκεί η θεά Δήμητρα θρήνησε την Περσεφόνη, οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας τη χαμένη τους πατρίδα, οι κάτοικοι την αλλαγή του τοπίου από τη βαριά βιομηχανία. Ανάμεσα στο φυσικό κάλλος και την ανθρώπινη δύναμη, το ελάχιστο θραύσμα που έχει απομείνει από τους δύο αυτούς κόσμους, στην παράσταση γιγαντώνεται - σαν σχόλιο για την κοινωνική συγκυρία ενός απρόσμενου και πρόωρου τέλους της αθωότητας.

 

Σύλληψη, δραματουργία, σκηνοθεσία & ερμηνεία: Δήμητρα Μπάρλα

Μουσική σύνθεση & ερμηνεία στο πιάνο: Σοφία Παπαδημητρίου

Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φάμελη

Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη

Σχετικές ειδήσεις
Ιππής, του Αριστοφάνη από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας στα Αισχύλεια 2016
26.08.2016 15:50
Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει τους ΙΠΠΗΣ του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στις 18 Σεπτεμβρίου 2016.
Ίων του Πλάτωνα – Ένα μικρό συμπόσιο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
23.08.2016 15:09
Ο πλατωνικός διάλογος «Ίων», δείγμα πλατωνικής «κωμωδίας», θα παρουσιαστεί ως σκηνικό σχεδίασμα για το Φεστιβάλ των Αισχυλείων, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας -στον υπαίθριο χώρο πίσω απ’ το θέατρο– με συνοδεία μουσικών επί σκηνής, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
11.08.2016 11:23
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016, η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Ο Κρητικός του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάριο Ιορδάνου στα Αισχύλεια 2016
15.07.2016 14:24
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Ο Κρητικός, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016.
Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
07.07.2016 14:05
Μέρος των Αισχυλείων που διοργανώνει με συνέπεια εδώ χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας αποτελεί η επιτυχημένη διοργάνωση «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», η οποία πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 25 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο.