Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ: Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ: Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ», από την ομώνυμη Πινακοθήκη στο Μέτσοβο. Η Α.Ε., ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κύριος Αντώνης Σαμαράς, θα εγκαινιάσει την έκθεση την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 και ώρα 20:00.

 

Ογδόντα και πλέον πολύτιμα έργα αποκαλύπτουν μία σημαντική πτυχή της νεοελληνικής τέχνης. Έργα, όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου , «Ερωτικό» του Γ. Μόραλη, «Ο προπάππος Περραίβος κρατώντας στο χέρι του την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου» του Ν. Εγγονόπουλου, «Αναπαυόμενος άνδρας» του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, «Ξερά λουλούδια στο παράθυρο» του Π. Τέτση, «Αναφορά στο έργο του Π.Πανταζή ''Κεφάλι άνδρα''» του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, «Πορτρέτο Τατιάνας Α.» του Γ. Ρόρρη, μεταξύ των άλλων, φανερώνουν τον πλούτο των διαφορετικών υψηλών ζωγραφικών κατακτήσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ «αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, την προσήλωσή του στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Έτσι καταγράφεται με μοναδικό τρόπο το αληθινό και το ωραίο. Η έκθεση συμπληρώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, μια εμμονή προς την ιστορία του τόπου μας και την αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης ... Ο Αβέρωφ κατάφερε με άκρα ενάργεια να πλησιάσει, μέσα από τα έργα που συνέλεγε, τη δική του Ελλάδα με τις ιστορικές μορφές, τα οικουμενικά μνημεία, τα μεγάλα γεγονότα, τα μαγευτικά τοπία, αλλά και με τις μικρές χαρές και πάθη των ανθρώπων της. Έτσι όλα αυτά τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σήμερα γίνονται ένα μέσο εθνικής μυσταγωγίας και αυτογνωσίας» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας γεννήθηκε το 1908 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Γόνος παλιάς και ιστορικής οικογένειας, μικρανεψιός του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ανατράφηκε με ζωντανή ακόμα την παράδοση της ευποιίας αλλά και της βλάχικης καταγωγής του, διατηρώντας πάντα στενούς δεσμούς με τη γη, τη φύση και την ιδέα της Ελλάδας. Άνθρωπος του πνεύματος και της δράσης, πολιτικός και συγγραφέας, φιλότεχνος και οραματιστής, υπήρξε μια σημαντική φυσιογνωμία στη δημόσια ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Δικηγόρος και οικονομολόγος στο επάγγελμα, ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και επί μισό αιώνα σχεδόν διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Αγωνίστηκε με νόμιμα και παράνομα μέσα για την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και φυλακίστηκε για την δράση του αυτή. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και ιστορικές αναλύσεις και τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Ευτύχισε δύο χρόνια πριν το θάνατό του να εγκαινιαστεί η ομώνυμη πινακοθήκη , στις 27 Αυγούστου του 1988, στο Μέτσοβο, όπου τότε δήλωσε ότι «κτίστηκε πάνω στο σαμαράδικο του προγόνου μου Μιχάλη Αυγέρου. Η προσπάθεια αυτή έχει έναν ιδεαλισμό. Διότι μιλάει για συνέχεια, για δέσιμο με το αίμα και τις ρίζες, για ιδέες αγάπης και πίστης. Και οι ιδέες, οι σκέψεις, οι ψυχές, τα άυλα – αυτά είναι η δύναμη της ζωής».

 

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Εκφραστές του μοντέρνου: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου
13.01.2017 17:25
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν την έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» με έργα από τη Συλλογή του αρχιτέκτονα Γιώργου Βογιατζόγλου, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Φθινοπωρινές εκδηλώσεις στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο
07.09.2016 14:48
Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο μας προσκαλεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στην παρουσίαση του βιβλίου «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Οδηγός για νέους», της Μαρίζας Ντεκάστρο και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία».
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση με έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
02.03.2016 17:01

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του Συμβολισμού. Ζωγραφική 1912 – 1976.», η οποία θα εγκαινιαστεί, την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.