Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Όταν η οικονομική σκέψη δεν αρκεί – Paul Jorion

Όταν η οικονομική σκέψη δεν αρκεί – Paul Jorion

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Paul Jorionμε τίτλο “Όταν η οικονομική σκέψη δεν αρκεί”, σε μετάφραση Γιάννη Καυκιά.

 

Το βιβλίο:

Στο αποκορύφωμα της Κρίσης, η σιωπή των οικονομολόγων είναι εκκωφαντική, όπως άλλωστε και η ανικανότητα των πολιτικών ελίτ και των ιθυνόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και δικαιολογημένα: είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπόρεσαν να προβλέψουν τα γεγονότα που συνέβησαν από το 2007 μέχρι σήμερα. Πώς ήταν δυνατόν να αφηνιάσει σε τέτοιο βαθμό η μηχανή, χωρίς να αντιδράσουν αυτοί που είχαν την εξουσία και τη δυνατότητα να προλάβουν τις αλυσιδωτές καταστροφές που ακολούθησαν; Πώς η οικονομική σκέψη μπόρεσε να πέσει τόσο έξω; Γιατί είναι ανίκανη να βρει λύσεις καινοτόμες και, επιτέλους, αποτελεσματικές;

 

Ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος-κοινωνιολόγος Paul Jorion σε αυτό το βιβλίο καταλήγει στο αποκαλυπτικό συμπέρασμα ότι η οικονομική «επιστήμη» δεν είναι επιστήμη, αλλά απλώς μια θεωρία που έως πρόσφατα λιβάνιζε τη «μηχανή συγκέντρωσης του πλούτου», και καταρρίπτει τα κατεστημένα δόγματα διακηρύσσοντας ότι έφτασε πλέον ο καιρός της αλληλεγγύης.

 

Ο συγγραφέας:

Ανθρωπολόγος, κοινωνιολόγος και ειδικός της διαμόρφωσης των τιμών, ο Paul Jorion (Βρυξέλλες, 1946) εξετάζει, εδώ και πολλά χρόνια, από διαφορετική σκοπιά την οικονομία. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vrije των Βρυξελλών και τακτικός αρθρογράφος στο οικονομικό φύλλο της Le Monde, προέβλεψε από το 2005, ήδη, την κρίση που έγινε μετέπειτα γνωστή ως «κρίση των επισφαλών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprimes)» και οδήγησε στην κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο .

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.