Για 19η χρονιά, στις μαγικές όχθες του ποταμού Άρδα, που ενώνει τρεις λαούς, τρεις πολιτισμούς, οι νέοι -μικροί και… μεγαλύτεροι- συναντιούνται! Μουσικές συναυλίες και παράλληλες δράσεις δημιουργούν ένα μοναδικό, πραγματικά, πολιτιστικό γεγονός που ταράζει τα δεδομένα και ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός πάρτι δίπλα στο ποτάμι…

 

Το Φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός, θα διαρκέσει από την Τετάρτη 24 Ιουλίου έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013.

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις όχθες του ποταμού Άρδα για πρώτη φορά το 1995. Κάποιοι “ανήσυχοι” νέοι στο ακριτικό χωριό Καστανιές ονειρεύτηκαν στο ποτάμι τους – μια ανάσα από το τριεθνές σύνορο Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας – ένα μουσικό, κατασκηνωτικό φεστιβάλ, μια πολιτιστική συνάντηση των νέων των τριών χωρών. Σύντομα, το φεστιβάλ έγινε θεσμός και αγαπημένος προορισμός, όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των καλλιτεχνών. Η τελευταία Τετάρτη του Ιουλίου μαρκάρεται στα ημερολόγια, η διαδρομή με το τρένο ως τις Καστανιές αποτελεί για τους περισσότερους το σήμα κατατεθέν της έναρξης των εναλλακτικών τους διακοπών, το stage της Νησίδας έγινε χώρος ανάδειξης νέων καλλιτεχνών και ο Άρδας, στην πορεία του χρόνου, απέδειξε πως υπάρχει χώρος για όλους!

 Στο γαλήνιο και ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, στη δροσιά που προσφέρουν οι πανύψηλες λεύκες, τα πλατάνια και τα καθαρά νερά του ποταμού, οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πενταήμερο εναλλακτικών διακοπών και ένα πλήθος εκδηλώσεων, δράσεων και συναυλιών, με τον οικονομικότερο τρόπο!

Ο Στέλιος Ρόκκος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Στάθης Δρογώσης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μύρωνας Στρατής, ο Ησαΐας Ματιάμπα, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Lava, αλλά και μπάντες όπως οι Professional Sinerz, οι Μikro, οι Μπλε, οι Μέλισσες, οι ΚΟΖΑ ΜΟΣΤΡΑ, το Κακό Συναπάντημα και πολλοί – πολλοί ακόμη αγαπημένοι καλλιτέχνες, θα προσφέρουν φέτος ανεπανάληπτες βραδιές και ξενύχτια σ’ αυτό το Σταυροδρόμι του Πολιτισμού, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας.

 

Παράλληλα οι τρεις χώρες ενώνονται με ποδηλατοδρομία, χορευτικά συγκροτήματα, μεγάλη παραδοσιακή παλαίστρα, αγώνες ποδοσφαίρου, beach volley, 4×4, μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες για πέντε ημέρες, από το πρωί ως… το άλλο πρωί!

 

Ο ΑΡΔΑΣ 2013 ξαναγίνεται ο Άρδας που αγαπάμε: ανθρωποκεντρικός, δυναμικός, ρομαντικός, γεμάτος νεανική διάθεση και αμείωτο κέφι!

 

Μουσική – Θέατρο – Ομαδικότητα – Συμμετοχή – Δράση – Διαφάνεια – Αισθητική – Πολιτισμός – Αθλητισμός – Κατασκήνωση – Νησίδα – Υποδομές

 

 Ελλάδα -Τουρκία – Βουλγαρία

 

Φθηνά εισιτήρια

 

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 

Τετάρτη 24 Ιουλίου

 

Υποδοχή κατασκηνωτών, επισκεπτών, Βούλγαρων, Τούρκων και Ελλήνων ποδηλατών,
από τους
οικοδεσπότες τοπικούς συλλόγους Καστανεών.

 

Η “Συνάντηση” αρχίζει από το μεσημέρι με τα “Χάλκινα της Καστοριάς” και ένα μοναδικό θέαμα που προσφέρει η μεγάλη παραδοσιακή παλαίστρα με Τούρκους, Βούλγαρους και Έλληνες αθλητές.


Art Stage

 

 

Μουσικό Πλήρωμα

 

 

Κεντρική σκηνή

 

Professional Sinnerz
Μύρωνας Στρατής & Ησαΐας Ματιάμπα
Στέλιος Ρόκκος

 

Νησίδα

Electrobalkana
Kazoo

Sonic Path

 

Πέμπτη 25 Ιουλίου

 

Art Stage

 

Παραδοσιακά Χορευτικά συγκροτήματα από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία

 

 

Κεντρική σκηνή

Mikro
Μπλε
Ελεωνόρα Ζουγανέλη

 

Νησίδα

Alcalica

Κάππα Ζεύκιν
God’s Desire

 

Παρασκευή 26 Ιουλίου

 

Art Stage

 “NEFES” Δήμου Αδριανούπολης Τουρκίας: Παράσταση μοντέρνου χορού

 

Κεντρική σκηνή

 Μέλισσες
Γιάννης Κότσιρας & Στάθης Δρογώσης
Pink Floyd Tribute (Σύλ. Μουσικών & Φίλων Μουσικής “Δ. Αραμπατζής”)

 

Νησίδα

Theodore
Οιωνός

 

Σάββατο 27 Ιουλίου

 

Art Stage

Παράσταση μοντέρνου & latin χορού

 

Θεατρική παράσταση “ο Μπακαλόγατος” από το
Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ

 

Κεντρική σκηνή

Koza Mostra
Ελευθερία Αρβανιτάκη

 

Lava

 

 Νησίδα

Χίλια Χρόνια
Party in the Box
Αλέξανδρος Μπελλές: “Αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη”

 

Κυριακή 28 Ιουλίου

 

Art Stage

 

Γιώργος Ιωαννίδης: Συναυλία με μπουζούκια

 

Desperado
Θοδωρής Οικονόμου: “Από την Οδύσσεια στην Ιθάκη του Καβάφη”

 

Κεντρική σκηνή

 

Encardia
Κακό Συναπάντημα
Γιάννης Αγγελάκας

 

 

Νησίδα

 

48 Ώρες
Clock Wise
Ορχήστρα Γιώργου Γκοστίδη – Γλέντι λήξης

 

Παράλληλες δράσεις

 

Μεγάλη παραδοσιακή παλαίστρα (GR,TU,BG) / Ποδηλατοδρομία (GR,TU,BG) / Αγώνες Beach Volley (GR,TU,BG) / Αγώνες 4×4 (GR,TU,BG) / Τουρνουά ποδοσφαίρου (GR,TU,BG) / Παραδοσιακοί & μοντέρνοι χοροί (GR,TU,BG) / Graffiti ( GR,TU) / Καλλιτεχνικά εργαστήρια χορού, εικαστικών, θεάτρου / Πρωταθλήματα σκάκι, τάβλι, χαρταετών / fanny games / Θεατρικές παραστάσεις /

 

Κοινωνικές & Ενημερωτικές δράσεις – Εθελοντική Αιμοδοσία

 

Πληροφορίες

 

Ποταμός Άρδας

Ο ποταμός Άρδας είναι παραπόταμος του Έβρου. Πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης και έχει συνολικό μήκος 290 km. Έχοντας διανύσει 241 km επί βουλγαρικού εδάφους, εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος νοτιοανατολικά του οικισμού Μηλέα. Διασχίζει το βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου σε μήκος 49 km και συμβάλλει στον ποταμό Έβρο κοντά στις Καστανιές. Στο Θεραπειό βρίσκεται το φράγμα του ποταμού μήκους 350 m, το οποίο κατασκευάστηκε το 1969. Ο ποταμός Άρδας και το παραποτάμιο δάσος που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος του αποτελούν το σημαντικότερο οικοσύστημα του βόρειου Έβρου. Λεύκες, πλατάνια, ιτιές, φουντουκιές, καρυδιές, ερωδιοί, δρυοκολάπτες, κύκνοι, χήνες, βουτηχτάρια, αγριόπαπιες, σαζάνια, κυπρίνοι, γουλιανοί και πολλά ακόμα είδη συνθέτουν τη χλωρίδα και πανίδα του μοναδικού αυτού βιοτόπου, ο οποίος εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλος και προσφέρεται για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

 

Χώρος φεστιβάλ

Το φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι διεξάγεται στις όχθες του ποταμού. Σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό Καστανιές βρίσκεται ο χώρος των εκδηλώσεων, ένα καταπράσινο τοπίο που απλώνεται σε μια έκταση μεγαλύτερη των 30 στρεμμάτων ικανή να φιλοξενήσει άνετα όλες τις δραστηριότητες του πενθημέρου. Η κεντρική πύλη οδηγεί στον κύριο χώρο των εκδηλώσεων όπου σε περίοπτη θέση στήνεται η κεντρική σκηνή. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται η γραμματεία, το θέατρο, τα περίπτερα ενημέρωσης, τα cafe-bar, το ιατρείο και υπαίθριοι χώροι εστίασης. Η πτώση της στάθμης του ποταμού δημιουργεί αμμονησίδες, η πρόσβαση στις οποίες διευκολύνεται μέσω πλωτής γέφυρας. Εκεί λαμβάνουν χώρα κάποιες παράλληλες δράσεις ενώ στήνεται η σκηνή της νησίδας. Ο χώρος της κατασκήνωσης βρίσκεται δίπλα στο χώρο των εκδηλώσεων και δίπλα στο ποτάμι και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και χώρους υγιεινής.

 

Πρόσβαση

 

Με αυτοκίνητο: Στο χώρο του φεστιβάλ μπορείτε να φτάσετε μέσω της Εγνατίας οδού (έξοδος “Σουφλί”) και ακολουθώντας τον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας έως την έξοδο “Καστανιές”.

 

Με λεωφορείο: Υπεραστικά δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ. Έβρου εκτελούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα. Όλα τα λεωφορεία έχουν τελικό προορισμό την πόλη της Ορεστιάδας όπου εκεί υπάρχει ανταπόκριση δρομολογίων μέχρι τις Καστανιές. Η τελευταία στάση εντός του χωριού απέχει 300 μέτρα από την κεντρική πύλη και για τις ημέρες του φεστιβάλ το Κ.Τ.Ε.Λ. προσθέτει νέα δρομολόγια έως και αργά το βράδυ, μετά τις συναυλίες.

 

Με τρένο: Δρομολόγια του Ο.Σ.Ε φτάνουν έως τον σταθμό στις Καστανιές καθημερινά.

 

Με αεροπλάνο: Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. O επισκέπτης μετά το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να επιβιβαστεί σε λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. με προορισμό την Ορεστιάδα και από εκεί ανταπόκριση για Καστανιές.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Ορεστιάδας / Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης

 

Καλλιτεχνική & Οργανωτική Επιμέλεια: ΔΙΟΝΥΣΟΣ | Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας