Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Cie mpta - Ali / Nous sommes pareils… στην Πειραιώς 260

Cie mpta - Ali / Nous sommes pareils… στην Πειραιώς 260

Μετά το θρίαμβο του Rayahzone στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι αδερφοί Ali & Hèdi Thabet (Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ) επιστρέφουν μαζί με τον εξαιρετικό ακροβάτη - χορευτή Mathurin Bolze, για να παρουσιάσουν στο κοινό του Φεστιβάλ το δίπτυχο Ali / Nous sommes pareils…, τη δική τους ματιά πάνω στη συντροφικότητα, τη συνύπαρξη, τη συνάντηση, την ένωση και τη διάσπαση, στις 15 με 17 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 (Η).

 

Βέλγοι με καταγωγή από την Τυνησία, ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκαν με το τσίρκο , το χορό, το θέατρο, τη γραφή, τη φωτογραφία. Ακόμη και όταν ο Χεντί Ταμπέτ στα είκοσι του, έχασε το πόδι του χτυπημένος από καρκίνο των οστών, η αγάπη του για τη σκηνή έμεινε ζωντανή και σύντομα επανήλθε. Οι ερμηνείες που εκτελεί μόνος του αλλά και με τον αδερφό του, όπως διαπίστωσαν και οι τυχεροί θεατές που τους απόλαυσαν πέρυσι, κόβουν την ανάσα για τη δεξιοτεχνία και τη δύναμη ψυχής που διαθέτουν.

 

Φέτος, έρχονται στο Φεστιβάλ με την ομάδα Cie mpta (Compagnie les mains, les pieds et la tête aussi) [Ομάδα χέρια, πόδια και κεφάλι επίσης] που ίδρυσε ο Mathurin Bolze, εκπληκτικός χορευτής και ακροβάτης, ένα“ enfant terrible”, όπως τον αποκαλούν.

 

Ali

Η χορογραφία Ali είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Χεντί Ταμπέτ,  με τον Mathurin Bolze. Είναι ένα δυνατό και ευαίσθητο χορευτικό - ακροβατικό ντουέτο, που δοκιμάζει τα όρια της κίνησης και του σώματος.

Ένα ντουέτο που γεννήθηκε από την οικειότητα μιας φιλίας και ακροβατεί μεταξύ της μονάδας και της διπλής υπόστασης, με “τέσσερα δεκανίκια, τρία πόδια, δύο κεφάλια, μια λάμπα και μια καρέκλα στην τροχιά του παράνομου ρεμπέτικου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σημείωμά του ο Mathurin Bolze.

Ενώνονται, χωρίζουν, γελούν, αισθάνονται, αγγίζουν, απομονώνονται, παρατηρούν, συντονίζονται, ανακαλύπτουν, συμπάσχουν, ολοκληρώνονται, ταυτίζονται, μαθαίνουν τον εαυτό τους μέσα από τον άλλο και αφήνονται σε μια επαφή «τρίτου τύπου», όπως οι ίδιοι το αποκαλούν.

Είναι μια ποιητική παράσταση που διεισδύει στο καθαρό συναίσθημα και καταφέρνει μέσα από μια υβριδική φόρμα που ενσωματώνει την τρέλα του   τσίρκου, την τρυφερότητα του χορού και την υπόγεια διάσταση του ρεμπέτικου, να εξερευνήσει τη βαθιά σχέση με τον Άλλο. Ένας ύμνος στην ίδια τη ζωή, μέσα από μια παράσταση που δικαίως έχει κερδίσει εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή Τύπο.

Nous sommes pareils à ces crapauds qui dans l’austère nuit desmarais s’appellent et ne se voient pas, ployant à leur cri d’amour toute la fatalité de l’univers.

“Μοιάζουμε με τους βατράχους, που μέσα στην ησυχία της νύχτας, χωρίς κανείς να μπορεί να τους δει, καλούν ο ένας τον άλλο κρώζοντας την αγάπη τους, παραδομένοι στη μοίρα του σύμπαντος”

 

Οι αδελφοί Ταμπέτ εμπνέονται από το έργο ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές του 20ουαιώνα, του René Char (Ρενέ Σαρ) και δημιουργούν μια παράσταση για μια γυναίκα και δύο άνδρες, αφιερωμένη στην Αγάπη και τον Έρωτα.

Με πολυπολιτισμικές επιρροές , η μουσικοχορευτική παράσταση ταξιδεύει από το ελληνικό ρεμπέτικο μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής, με σαφείς τυνησιακές αναφορές. Το χορευτικό τρίο (που ερμηνεύουν οι αδερφοί Ταμπέτ και η ελληνίδα Άρτεμις Σταυρίδη) συναντά επί σκηνής Έλληνες και Τυνήσιους μουσικούς, σε ένα πάντρεμα του σπαραγμού του ρεμπέτικου με την ερωτική μελαγχολία των τραγουδιών της Ανατολής.

Ο χορός ακολουθεί το συναίσθημα και τη μουσική και το σύνολο τραγουδά και χορεύει το άυλο και το ανικανοποίητο του Έρωτα και τη βαθιά εσωτερική ανάγκη για το ερωτικό κάλεσμα.

 

ALI

Σύλληψη – Ερμηνεία Mathurin Bolze, Hèdi Thabet

 

NOUS SOMMES PAREILS...

Σύλληψη Ali & Hèdi Thabet

Ερμηνεύουν Άρτεμις Σταυρίδη, Ali & Hèdi Thabet

Μουσική διεύθυνση Sofyann Ben Youssef

Μουσικοί Στέφανος Φίλος, Γιάννης Νιάρχος , Nidhal Yahyaoui

 

Ήχος Jérôme Fèvre

Φωτισμοί Ana Samoilovich

Σχετικές ειδήσεις
Η Σκελετογυναίκα στο Κινηματοθέατρο Τριανόν
21.11.2016 11:44
Η Μαίρη Παππά, σε συνεργασία με τη χορογράφο Μελίνα Αργυρίου και τον χορευτή Γιάννη Μήτσο, παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Η Σκελετογυναίκα», για δυο μόνο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Ο ελληνικός χορός ξεκινά στο Φεστιβάλ Αθηνών!
29.06.2016 10:42
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στην Πειραιώς 260 όπου θα φιλοξενούνται έργα ταλαντούχων και ανερχόμενων Ελλήνων χορογράφων για όλο το μήνα Ιούλιο!
New Narratives, της Γεωργίας Βαρδαρού στην Πειραιώς 260
10.06.2016 17:04
Η Γεωργία Βαρδαρού παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 την παράσταση χορού New Narratives.
The Dog Days Are Over, του Jan Martens στο Φεστιβάλ Αθηνών
03.06.2016 14:21
​Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τον Jan Martens, ο οποίος θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την παράσταση The Dog Days Are Over.
Untitled_I will be there when you die, του Alessandro Sciarroni στην Πειραιώς 260
27.05.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί στην Πειραιώς 260 τον Alessandro Sciarroni, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο Untitled_I will be there when you die, για δύο παραστάσεις στις 20 και 21 Ιουνίου 2016.