Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διάλογοι: Σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Διάλογοι: Σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί. Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για παιδιά.

 

Η τέταρτη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο «Διαλογος # 4: Ο χώρος και το οικείο» θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 στις 20:00 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013.

 

Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών:

Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός

Κρήνη Δημοπούλου

Νικολέττα Κανέλλου

Χρίστος Μιχαηλίδης

 

Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης:

Σταυρούλα Δαργωνάκη

Άλκηστις Κοντοπούλου

Ελένη Μπατσούλα

Σοφία Χρυσαφοπούλου

 

Το να είσαι έξω από το σπίτι σου, κι ωστόσο να αισθάνεσαι παντού στο σπίτι σου, το να βλέπεις παντού τον κόσμο, να είσαι στο κέντρο του κόσμου και να μένεις κρυμμένος από τον κόσμο, αυτές είναι μερικές από τις μικρότερες ηδονές αυτών των ανεξάρτητων, παθιασμένων, αμερόληπτων πνευμάτων, που η γλώσσα μόνο αδέξια μπορεί να τα ορίσει.”

Charles Baudelaire, Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής, Αθήνα: Ερατώ, 1994

 

Χώρος, είναι ένας νοηματοδοτημένος τόπος που χρησιμοποιείται, ζωντανεύει, προσδιορίζεται σε συνάρτηση με το χρόνο και την ανθρώπινη δράση, ενώ εν συνεχεία μας προσδιορίζει. Mείζονα χώρο δράσης για τη σύγχρονη πραγματικότητα αποτελεί το αστικό περιβάλλον: ποικίλα επεισόδια, προσωπικές ιστορίες, καθημερινές πρακτικές συνθέτουν το πολυδιάστατο μωσαϊκό της πόλης. Όπως αναφέρει ο Michel De Certeau, «καθώς περιδιαβαίνουμε την πόλη, δεν τη διαβάζουμε, αλλά την προφέρουμε, τη δημιουργούμε». ταύρος Σταυρίδης (επιμ.), Μνήμη και εμπειρία του χώρου, Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2006, 108.)

 

Μέσα στο χαώδες τοπίο της σύγχρονης μεγαλούπολης η ικανοποίηση της ανάγκης του ανθρώπου για οικειοποίηση και νοηματοδότηση του χώρου, στον οποίο δρα, καθίσταται δυσχερής. Η μεταμόρφωση χώρων σε μη τόπους, δηλαδή σε χώρους διέλευσης και κατανάλωσης, κενούς, περιορισμένους σε καθαρά λειτουργικούς σκοπούς, έχει καταστήσει τα όρια μεταξύ οικείου και ανοίκειου περισσότερο ρευστά. Με το πέρασμα του χρόνου, το αστικό, εξορθολογισμένο τοπίο έχει αντικαταστήσει τη φύση ως γνώριμο σκηνικό για το ανθρώπινο ένστικτο. Το βιωματικό στοιχείο έχει αντικατασταθεί σημαντικά από τη διαμεσολαβημένη εμπειρία. Η υπερπληροφόρηση, η τεχνολογία, το διαδίκτυο παρεμβαίνουν στις καθημερινές εμπειρίες και πρακτικές και προεκτείνονται και στην ίδια την τέχνη.

 

Στην παρούσα έκθεση, το στοιχείο αυτό είναι εμφανές. Οι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται το θέμα του χώρου και του οικείου, χρησιμοποιώντας με διάφορους τρόπους την έννοια της διαμεσολάβησης. Η περιπλάνηση, η επανάληψη , η αίσθηση του ανοίκειου, η ανατροπή της ορθολογικότητας, η αντιπαραβολή φύσης και αστικού τοπίου, προσωπικού και οικουμενικού, η παρέμβαση, η χρήση  του «ρομαντικού», η τάση για πρόκληση, ανατροπή και υπονόμευση του status quo, η εγκατάλειψη και η φθορά, αποτελούν οπτικές, μέσα από τις οποίες οι καλλιτέχνες σχολιάζουν τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο. Ο κάθε δημιουργός συνδιαλέγεται με ζητήματα επίκαιρα, όσο και διαχρονικά, μέσα από μια προσωπική ματιά, κοινωνώντας μηνύματα καθολικής σημασίας, μηνύματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό. Ο θεατής, μέσα από αυτή την εμπειρία, καλείται να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του με την πόλη και να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του μέσα σε αυτήν, στα πλαίσια της αναπόφευκτης συνύπαρξης.

 

Σταυρούλα Δαργωνάκη, Άλκηστις Κοντοπούλου, Ελένη Μπατσούλα, Σοφία Χρυσαφοπούλου

 

Live Music Act: GDaddie (feat. Γεωργία Καρύδη) hiphop/funk electronica

 

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης

Σχετικές ειδήσεις
Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα: Οι παράλληλες δράσεις της έκθεσης
18.01.2017 10:43
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινίασε στις 31 Οκτωβρίου 2016 τον χώρο των Περιοδικών του εκθέσεων και το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, με την έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA), επανεκκινώντας την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω των ενεργειών για την μεταστέγαση και λειτουργία στην έδρα του.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα»: έκθεση από το ΕΜΣΤ και το M HKA
26.10.2016 13:24
Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).
Enigami: έκθεση των Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου, Νίκου Σεπετζόγλου στο ΚΜΣΤ
22.03.2016 16:50
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης την έκθεση των εικαστικών Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου και Νίκου Σεπετζόγλου, με τίτλο Enigami.
Periapsis Project: Η πρώτη Concept art έκθεση στην Ελλαδα
17.03.2016 10:20
Το CASK_up επιστρέφει την φετινή Άνοιξη παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την CASK και το Τμήμα Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας το Periapsis project!