Το 13ο Φεστιβάλ Νάξου θα πραγματοποιηθεί και αυτό το καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Τα φώτα του Φεστιβάλ Νάξου ανάβουν για 13η συνεχή χρονιά και φωτίζουν ένα λαμπρό πρόγραμμα. Με διάρκεια σχεδόν διπλάσια από τα προηγούμενα έτη, νέες συνεργασίες με φορείς της Νάξου και με τα νησιά της Πάρου και της Τήνου, που συναποτελούν τον «Κύκλο Κυκλάδων», ένα πρόσφατο όσο και ελπιδοφόρο θεσμό, απαντάμε δημιουργικά και δυναμικά στην περιρρέουσα κατήφεια. Με ενάργεια αναγνωρίζουμε τα προβλήματα του καιρού μας και προσφέρουμε εκδηλώσεις που συν-κινούν την σκέψη αλλά και την ψυχή. Όλες οι παραστατικές τέχνες που φιλοξενούνται  στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους επιλεγμένους χώρους του νησιού, διατρέχονται από την αναγκαιότητα της ανεκτικότητας του Άλλου, τόσο επιτακτική στις μέρες μας.

Από την εναρκτήρια performance ανάγνωσης «Ο ξένος που έφυγε» έως την καταληκτήρια παρουσίαση «Ο γνώριμος και ξένος εαυτός μας». Με καινούργιες συνεργασίες, ιδέες και πρακτικές το Φεστιβάλ Νάξου  δεν παύει να αναζητά, να ανακαλύπτει και να εκφράζει με τόλμη τα σημερινά κοινωνικά και αισθητικά ζητήματα.

Συνεχίζει να αποτελεί τόπο συνάντησης, συνέργειας και ανταλλαγής.

Στέλιος Κρασανάκης

Μάιος 2013

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Μίτος – η πορεία»

Όλγα Πλαστήρα, γλυπτική

Andrzej Wisniewski, ζωγραφική

Πύργος Μπαζαίου 15/6-8/9/2013

Ιουν.-Ιουλ.: Τρ.-Κυρ.

Αυγ.-Σεπτ.: Καθημερινά

Ώρες 10:00-17:00

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουνίου, ώρα 12 το μεσημέρι

Η Όλγα Πλαστήρα επέλεξε το Ναξιακό μάρμαρο για τα έργα της και τη Νάξο ως τόπο διαβίωσης και δημιουργίας. Η διπλή επιλογή της και η αφοσίωση στη τέχνη της, επιβάλλονται δυναμικά στα έργα της.

Στην έκθεση που παρουσιάζεται στον Πύργο Μπαζαίου προσκαλεί τον κοσμοπολίτη ζωγράφο-χαράκτη Αντζέι Βισνιέφσκυ, πολωνικής καταγωγής, να συνυπάρξουν μαζί, δημιουργικά.

Επιμέλεια-Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος

Μουσική Επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου

 

ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΣ – ΛΟΓΟΣ

Κυριακή 16/6 -΄Ωρα 21:00 – Πύργος Μπαζαίου

«Ο ξένος που έφυγε» Performance ανάγνωσης.

Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης διαβάζει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός Κούρδου παράνομου μετανάστη που ήρθε από το Ιράκ στην Ελλάδα και την πορεία του στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Το αφήγημα περιλαμβάνεται στην συλλογή διηγημάτων “Το αποτύπωμα της κρίσης” (Μεταίχμιο 2012).

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Κρασανάκης

Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 22/6 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου

“Καλοκαιριφέρ” συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Κωστής Χριστοδούλου που τον συνοδεύει στα πλήκτρα, φέρνουν μαζί τους τα πιο αγαπημένα τραγούδια που βρήκε ο Δεληβοριάς στο δρόμο του απ’ το ’89 έως σήμερα, αλλά κι ένα κουβάρι από εμμονές, στιχάκια, πρόζες, διασκευές  και  αυτοσχεδια-σμούς, κατοχυρώνοντας τη νέα τους ευρεσιτεχνία σε  όλη τη μουσική επικράτεια.

Διοργάνωση: Κύκλος Κυκλάδων

15 – 21 Ιουλίου Νύχτες χορού στη Νάξο

Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 11:00 – Πλάτσα – Κυνίδαρος. Ανοιχτό Εργαστήρι Χορού και Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους από την ομάδα Saltator.

Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 20:30 – Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού “Βασίλειος Αντωνάκης” – Κυνίδαρος

Athens Video Dance Project: συνδυάζει την Τέχνη του Χορού με την 7η Τέχνη και πιο συγκεκριμένα την Τέχνη του Video. Στόχος του, να γνωρίσει στο κοινό, το έργο νέων και παλαιότερων δημιουργών του videodance.

Ντουέτο Χορού “Near”

Στις αρχές του χρόνου οι άνθρωποι ήταν σφαιροειδή ανδρόγυνα όντα με δύο πρόσωπα δύο γεννητικά όργανα και οχτώ άκρα. Πλάσματα τόσο δυνατά που οι Θεοί τα φοβήθηκαν και ο Δίας αποφάσισε να τα σκίσει στα δύο με ένα κεραυνό. Εξ ενός δύο. Ερμηνευτές: Καρούνης Γιάννης, Κοϊμτζή Νικόλ

Μουσική : Νίκος Πεταβρίδης                                                                    

Σχέδιο: Έλυα Κούζου

Διάρκεια 17′

Χοροθεατρική Παράσταση “Αίφνης”

Χορός, μουσική και εικαστικές δημιουργίες συνυπάρχουν και συνομιλούν επάνω στην έννοια του ξαφνικού γεγονότος που εισβάλλει στο παρόν και μεταβάλλει την ομαλή εξέλιξη του μέλλοντος.

Concept: die Wolke

φωτιστική εγκατάσταση: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου

βιολί: Κωνσταντίνος Καμπάνταης

κρουστά: Ιράνα Σάμιτα

χορός/κίνηση: Δροσιά Τριαντάκη

Διάρκεια 40′

Σάββατο 20 Ιουλίου στις 11:00 – Πλάτσα – Κυνίδαρος. Ανοιχτό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους “Παιχνίδι με τον ρυθμό και την κίνηση” από την ομάδα die Wolke.

 

Κυριακή 21 Ιουλίου  – Ναός Διονύσου – Ύρια

”L’après midi d’un faune” (Το απομεσήμερο ενός Φαύνου)

Περφόρμανς εμπνευσμένη από το ομώνυμο αριστούργημα του Βάσλαβ Νιζίνσκυ (Vaslav Nijinsky) σε μουσική Κλωντ Ντεμπισύ (Claude Debussy).

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαϊδης

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Ερμηνεύουν: Γιάννης Νικολαΐδης, Κατερίνα Λιόντου

Διάρκεια 15΄

“Memorandum Naxos Lab”

Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες, άνθρωποι της τοπικής κοινότητας και η Σχολή χορού της Μαργαρίτας Τσίγκου στο Κάστρο της Νάξου συνεργάζονται για τη δημιουργία της performance Memorandum γύρω από την ιδέα του «Χορού-Ορχήστρα». Το Lab αποτελεί προετοιμασία της (Ελληνογαλλικής) συμμετοχικής παράστασης Memorandum, που θα κάνει πρεμιέρα στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 22-24 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2013.

Το εργαστήριο (15-21/7) και την παράσταση θα οδηγήσουν οι χορογράφοι Τζένη Αργυρίου και Soledad Zarka.

Συμμετέχουν: ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος και ο μουσικός Coti K.

Τεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Νικηφόρος

Διάρκεια 40΄

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Νάξου & Ημέρες Χορού στον Κυνίδαρο Νάξου

Με την υποστήριξη: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – ΚΑ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων –– Αφοί Καρποντίνη Ναξιακά Μάρμαρα – Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κυνιδάρου “Ο Άγιος Γεώργιος” και “Ο Απίκραντος”

Σάββατο 27/7 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου

“Σεβάς Χανούμ” θεατρική παράσταση

Η Ιστορία μιας τραγουδίστριας του ‘50 του Γιώργου Χρονά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Η αγία Αμαζόνα, η Σεβάς Χανούμ, λέει όλη τη ζωή της απόψε στο νέο δημοσιογράφο που ήρθε για να τη γνωρίσει, αλλά παραδίνεται άοπλος στην τρικυμία του μυαλού της.

Το μονόλογο ερμηνεύει η βραβευμένη για την ερμηνεία της Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Δημοσιογράφος, ο Γιάννης Τσεμπερλίδης

Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος-Μαίρη Τσαγκάρη, Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Κυριακή 4 /8 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου

“Από την Οδύσσεια  … στην Ιθάκη του Καβάφη”

Ο Θοδωρής Οικονόμου συνθέτης και εκτελεστής της μουσικής στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία του παγκόσμιας  φήμης δημιουργού Robert Wilson, και ο ηθοποιός Άκης Σακελαρίου που ξεχώρισε στην ίδια παράσταση, με αφορμή το έτος Καβάφη για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, δημιουργούν μία μουσική παράσταση. Αρχίζουν από τη μουσική της «Οδύσσειας» και μέσα από το λόγο του ποιήματος «Ιθάκη» περνούν σε μια μουσική σύνθεση από την οποία  αναδύονται 11 μελοποιημένα  ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Κρασανάκης

Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου

Αφήγηση: Άκης Σακελλαρίου

Ηχητικός σχεδιασμός: Ανδρέας Βαϊτούδης

Διοργάνωση: Κύκλος Κυκλάδων – Πρώτη παρουσίαση.

Τετάρτη 7/8 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου

Ρεσιτάλ πιάνου της Νεφέλης Μούσουρα

Η νεαρή ταλαντούχα πιανίστα επιλέγει έργα, που συνδυάζουν τη δεξιοτεχνία με τη μελωδικότητα και το ταπεραμέντο, σε ένα ρεσιτάλ που συναρπάζει όλους τους λάτρεις της μουσικής.

Σάββατο 10/8 – Ώρα 21:30 – Αμφιθέατρο Μ.Ψαρράς – Φιλώτι

“Το Αστέρι και η ευχή”

Συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την ορχήστρα της 

Μια παράσταση με μουσικές γεννημένες μέσα από εικόνες, από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης. Αγαπημένες μελωδίες που περιλαμβάνουν μουσική από το «Αστέρι και την ευχή», τις «Μικρές ιστορίες» και τη «Φωνή Αιγαίου» την «Πολίτικη Κουζίνα» και τις τούρκικες ταινίες «Babam ve Oglum» και «Ulak».

Ευανθία Ρεμπούτσικα – βιολί

Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι

Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν

Ανδρέας Συμβουλόπουλος – πλήκτρα

Άγγελος Παπαδάτος – κόντρα μπάσο

Νίκος Παπαβρανούσης – τύμπανα

Διοργάνωση: Κύκλος Κυκλάδων

Υποστήριξη: ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Δευτέρα 12 & Τρίτη 13/8 – Ώρα 20:00 – Αίθουσα Ι. Καμπανέλλη – Δημαρχείο Χώρας Νάξου

“Ο ποντικός και η θυγατέρα του”  λαϊκό παραμύθι.

Μια πρωτότυπη κουκλοθεατρική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές θεάτρου κούκλας και κινούμενης εικόνας (animation) και συγκινεί παιδιά κάθε ηλικίας έως και ενήλικες.

Η ιστορία αναφέρεται σε έναν πατέρα-ποντικό που αναζητά τον καλύτερο γαμπρό για τη μοναχοκόρη του! Ο μύθος αναδεικνύει το ζήτημα της κατανόησης των ορίων τόσο των προσωπικών, όσο και των άλλων, αλλά και τις συνέπειες που συνεπάγεται η υπέρβασή τους.

Διάρκεια: 60’

Κουκλοθεατρική Ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Φίλιππος Φέρτης

Διασκευή-Σκηνοθεσία-Κούκλες: Μαιρηβή Γεωργιάδου

Σκηνικά: Αντώνης Λάριος

Μουσική: Γιώργος Χατζημιχελάκης

Κινούμενη εικόνα: Σπύρος Σιάκας

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Διοργάνωση: Κύκλος Κυκλάδων

Υποστήριξη: ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Σάββατο 16/8 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου

Συναυλία του Ορφέα Περίδη

Μουσικές επιλογές του Ορφέα Περίδη απ’ τα εννέα προσωπικά του άλμπουμ, από τραγούδια συμμετοχές, αδισκογράφητο υλικό και μελοποιημένα ποιήματα. Επίσης θα ακουστούν τραγούδια απ το πρώτο προσωπικό CD της Εύας Ατματζίδου (Μάταιο Ροζ) και του Αλέξανδρου Ιακώβου (Κάτι καινούργιο απ τα παλιά) που θα ερμηνεύσουν οι ίδιοι.

Η παράσταση πλαισιώνεται από τους :

Εύα Ατματζίδου: ακουστική κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι και τραγούδι

Εύη Κανέλλου: ντραμς, κρουστά

Ήλια Θεμελή: κρουστά, τραγούδι

Αλέξανδρος Ιακώβου: βιολί, τραγούδι

Ηχοληψία: Γιώργος Αδάμος

Διοργάνωση: Κύκλος Κυκλάδων

Τρίτη 20/8 – Ώρα 21:30 – Πύργος Μπαζαίου

«Γιοί και κόρες» θεατρική παράσταση «περί αναζήτησης της ευτυχίας».

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Η παράσταση βασίζεται στο υλικό 80 συνεντεύξεων που πήραν νέοι ηθοποιοί από νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες σήμερα, από όλη την Ελλάδα. Το αισιόδοξο μήνυμα σε όλες αυτές τις διηγήσεις -που αποκτά και μια αναπάντεχη επικαιρότητα- είναι πως η ζωή με κάποιο τρόπο πάντα συνεχίζεται και βρίσκει το δρόμο της, ακόμη και μετά από δύσκολες και καθοριστικές εμπειρίες.

Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Μαρία Κοσκινά, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου

Διοργάνωση: Κύκλος Κυκλάδων

23-25/8 – Πύργος Μπαζαίου

“THEATER ON THE SPOT- Improvising From The Inside Out –

Ο γνώριμος και ξένος εαυτός μας”

Σεμινάριο Θεατρικής Έκφρασης με τον Steve Clorfeine, Καθηγητή Πανεπιστημίου, σκηνοθέτη και performer, συνεργάτη θεατρικών ομάδων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.

Διοργάνωση:

ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός

Πρατίνου 72, 116 34 Αθήνα

Τ. 210 7258741 Fax 210 7258766

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος