Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα, για 2 παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο

Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα, για 2 παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο

Mε δάφνες από την Ευρώπη ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα ανοίγουν το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρουμε κορυφαίο τον Μανώλη Μητσιά, στις 5 και 6 Ιουλίου 2013.

 

«Αυτό είναι το “χρέος” της κωμωδίας.

Στον καιρό, την πολιτική και την απαίτηση

να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης

στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη».

Σταμάτης Κραουνάκης

 

 

Αρχηγός ο Διόνυσος!

Από τη μυσταγωγία στην έκρηξη…

Από τον αγιασμό στην αποθέωση της φαλλικής γιορτής…

Σπαράγματα χορικών, παραβάσεις, τραγούδια από τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με άξονα τη μουσική .

 

Αθήνα: πόλεμος τότε, πόλεμος τώρα. Τότε Πελοποννησιακός, τώρα οικονομικός. Πάντα ο πόνος είναι ίδιος. Την εποχή της μεγάλης πτώσης, της ύψιστης στιγμής του Ελληνισμού, η κωμωδία ανέλαβε το χρέος να κάνει το καρδιογράφημα της πτώσης και να αποτελέσουν αυτές οι έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του προγόνου μας τη μαρτυρία της ελληνικής «κατάρας». Όπως σμίξανε τα έργα και εκτινάσσονται δυνατά οι στίχοι των παραβάσεων, θα έλεγε κανείς ότι το Αριστοφάνης τώρα –με όχημα τη μουσική– είναι ένας μεγάλος ύμνος στην πόλη, στη δημοκρατία, στον τόπο που γέννησε τους ποιητές και ένα σκληρό χαστούκι στη διαφθορά. Όλα μ’ ένα αθώο, μετέωρο χαμόγελο, σαν άναυδοι από το πιθανό θαύμα…

 

Η Σπείρα Σπείρα με τη διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη και την εξαιρετική χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου , απελευθερώνει την ανάμνηση ενός διαχρονικού διονυσιακού ελληνικού γλεντιού. Η παράσταση , φορτωμένη με δάφνες και περγαμηνές από την Ευρωπαϊκή της πορεία, με εξάρχοντα κορυφαίο το Μανώλη Μητσιά καταλήγει στο φυσικό της σπίτι, εγκαινιάζοντας - αυτό το καλοκαίρι - τις διονυσιακές γιορτές στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, 5 και 6 Ιουλίου.

Ο βραβευμένος έλληνας σκηνογράφος, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Τάκης Χατούπης (takis) σχεδίασε τα κατάλευκα κοστούμια («…γιατί τα χρώματα τα βάζει η μουσική») και τις δύο ημιδιαφανείς οθόνες, πάνω στις οποίες προβάλλονται τα εξαιρετικά διακριτικά δημιουργήματα του videodesiqnerDickStraker, κορυφαίου συνεργάτη της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου.

Πέντε κορυφαίοι έλληνες σολίστες υποστηρίζουν μουσικά την παράσταση, με μουσική διεύθυνση του Άρη Βλάχου.

Απόσπασμα κριτικής του Εγγλέζου δημοσιογράφου HowardLoxton για την παράσταση «Αristophanesnow» που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο στις 17 και 18/4/2013 στο RADASTUDIOS – «RΟYALACADEMYOFDRAMATICART»

«Η μουσική του Κραουνάκη έχει βαθιά ελληνικότητα. Με επιρροές από την όπερα , το παραδοσιακό τραγούδι, τη βυζαντινή μουσική, τη σύγχρονη λαϊκή και τους ρυθμούς της ροκ, εμπεριέχει όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής. Είναι εξαιρετικά τραγουδισμένη από έναν θίασο που διαθέτει όχι μόνο δυνατές φωνές αλλά και πολύ καλή κίνηση - όλοι με έντονη σκηνική προσωπικότητα. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τη γλώσσα για να παρασυρθείς στο συναίσθημα και στη χαρά του - σε αυτό συντελεί και η έξυπνη χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στίχοι:
Κ.Χ. Μύρης + Λίνα Νικολακοπούλου + Σταμάτης Κραουνάκης

Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Μουσική:
Σταμάτης Κραουνάκης, Άρης Βλάχος, Κώστας Μπαλταζάνης
Χορογραφία , κίνηση:
Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικό + κοστούμια :
Τάκης Χατούπης (takis)

VideoArt: DickStraker

 

Μουσική διεύθυνση: Άρης Βλάχος
Ήχος
P.A: Δημήτρης Μουρλάς
Ήχος
stage: Κώστας Σωτηρίου
Φωτισμοί:
Δημήτρης Στίγκας
Διεύθυνση Παραγωγής:
Ελένη Συροπούλου, Γιούλα Αναγνωστοπούλου
Προβολή , επικοινωνία:
Δέσποινα Κραουνάκη

Πιάνο: Άρης Βλάχος
Σαξόφωνο:
Γιάννης Παπαναστασίου
Ντραμς + κρουστά:
Σπύρος Παναγιωτόπουλος
Ηλεκτρική + κλασική κιθάρα :
Δημήτρης Σιάμπος
Μπουζούκι :
Νίκος Κατσίκης

 

Δ Ι Α Ν Ο Μ Η

Σταμάτης Κραουνάκης

 

Κορυφαίος ο Μανώλης Μητσιάς

 

Σπείρα Σπείρα

Χρήστος Γεροντίδης

Μπάμπης Γούσιας

Αναστασία Έδεν

Τζέρομ Καλούτα

Σάκης Καραθανάσης

Χρήστος Μουστάκας

Κώστας Μπουγιώτης

Γιώργος Στιβανάκης

Παρθένα Χοροζίδου

Σχετικές ειδήσεις
Στη Νεκρά, του Ρεμί ντε Βος για 2η χρονιά στο θέατρο τσέπης Μικρή Πλάνη
14.10.2016 12:13
Η Ομάδα Πλάνη παρουσιάζει το έργο του Ρεμί ντε Βος, Στη Νεκρά για δεύτερη συνεχή σεζόν στο θέατρο τσέπης Μικρή Πλάνη από τις 15 Οκτωβρίου 2016 για 12 παραστάσεις.
«Επτά επί Θήβας»: Αποθέωση και συγκίνηση στην Επίδαυρο
25.07.2016 16:51
Αποθέωση για τους «Επτά επί Θήβας» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις δύο παραστάσεις της καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ που δόθηκαν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου, σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
 Όρνιθες, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
30.06.2016 16:50
Έχετε παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό… γιατί έρχονται οι Όρνιθες! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Στη Νεκρά, του Ρεμί ντε Βος στο θέατρο τσέπης Μικρή Πλάνη
11.04.2016 12:25
Η Ομάδα Πλάνη παρουσιάζει το έργο του Ρεμί ντε Βος, Στη Νεκρά, από τις 15 Απριλίου 2016 και για 5 μόνο παραστάσεις στο θέατρο τσέπης Μικρή Πλάνη.