Φοιτητές από την Ελλάδα μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους $1 εκατομμυρίου προς το Πανεπιστήμιο York, στο Τορόντο του Καναδά, η οποία θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα.

 

Η δωρεά του Ιδρύματος πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 70 ετών διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά και θα ανακοινωθεί επισήμως στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 17ης Ετήσιας Εορταστικής Εκδήλωσης του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation) στο Τορόντο.

 

Μέσω της δωρεάς, θα επιχορηγηθούν δύο υποτροφίες:

  • Υποτροφία Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για Προπτυχιακούς Φοιτητές, η οποία θα επιτρέψει σε προπτυχιακούς φοιτητές από ελληνικά πανεπιστήμια να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο York,

  • Υποτροφία Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για Επισκέπτες-Μεταπτυχιακούς φοιτητές, η οποία θα δίνεται ετησίως σε ένα διδακτορικό φοιτητή ελληνικού πανεπιστημίου.

 

«Η υποστήριξη που προσφέρει το Ίδρυμα για σπουδές στον Καναδά, δίνει σε νέους φοιτητές από Ελληνικά πανεπιστήμια τη δυνατότητα όχι μόνο να ονειρεύονται, αλλά να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

 

Η δωρεά πραγματοποιείται σε μία χρονικά κρίσιμη στιγμή, με την Ελλάδα εν μέσω μίας έντονης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, και, ως εκ τούτου, η συμβολή της αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό τις παρούσες συνθήκες. Η εν λόγω δωρεά ευθυγραμμίζεται με την τρέχουσα πρωτοβουλία του Ιδρύματος για τη διάθεση €100.000.000, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης στη χώρα.

 

«Η γενναιόδωρη κίνηση/σημαντική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προστίθεται στη σημαντική υποστήριξη που λαμβάνουμε από την ελληνική κοινότητα του Τορόντο και μας επιτρέπει να διευρύνουμε τις διεθνείς ευκαιρίες για τους φοιτητές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή φοιτητών με συνεργαζόμενα ιδρύματα στην Ελλάδα,» ανέφερε ο Martin Singer, Πρύτανης της Σχολής Ελευθέρων Τεχνών και Επαγγελματικών Σπουδών που προσελκύει χιλιάδες διεθνείς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο York, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών από την Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου York προσφέρει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, καθώς και Αρχαίας και Νεο-ελληνικής Ιστορίας. Οι υποτροφίες που πραγματοποιούνται από τους συνεργάτες του York από την ελληνική κοινότητα αφορούν τους φοιτητές του προγράμματος. Ο Σάκης Γκέκας που κατέχει την Έδρα της Νεο-ελληνικής Ιστορίας του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο York, καθιέρωσε πρόσφατα το Ελληνικό και Καναδικό Πρόγραμμα Ιστορίας (Greek Canadian History Project), σε συνεργασία με το διδακτορικό φοιτητή Κρις Γκράφος.

 

«Ευελπισθούμε ότι η νέα αυτή δωρεά θα προσελκύσει αξιόλογους νέους σπουδαστές από ελληνικά πανεπιστήμια και θα εμπνεύσει και άλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας να επενδύσουν στο έργο που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με το York,» είπε ο Γεώργιος Ράιος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς.

 

Σχετικά με το ΙΣΝ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

 

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,03 δισεκατομμυρίων ($1,36 δισεκατομμύρια), μέσω 2.473 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

 

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €58 εκατομμύρια ($75 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

 

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

 

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο York

Το Πανεπιστήμιο York βοηθά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας διανόησης και σκέψης που θα καθορίσουν το αύριο. Η σταθερή δέσμευση του Πανεπιστημίου York προς την αριστεία αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία αντιλήψεων και την ισχυρή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης που το κάνουν να ξεχωρίζει. Τα πτυχία του Πανεπιστημίου York επιτρέπουν στους απόφοιτούς του να ευδοκιμούν στον κόσμο και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους στη ζωή, μέσω ενός σχολαστικού ακαδημαϊκού υπόβαθρου, σε συνδυασμό με μία εμπειρική παιδεία στον πραγματικό κόσμο. Ως παγκοσμίως αναγνωρισμένο ερευνητικό κέντρο, το Πανεπιστήμιο York συμμετέχει πλήρως στις κρίσιμες συζητήσεις που οδηγούν σε καινοτόμες λύσεις για τις πλέον επείγουσες τοπικές και παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις. Οι 11 σχολές και τα 28 ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου York εφαρμόζουν μία ευρύτερη και πιο παγκόσμια προσέγγιση, και συνεργάζονται με 288 κορυφαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Η κοινότητα του Πανεπιστημίου York είναι μεγάλη: 55.000 φοιτητές, 7.000 καθηγητές και μέλη του προσωπικού, και περισσότεροι από 250.000 απόφοιτοι.

 

Σχετικά με το Hellenic Heritage Foundation

Το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς είναι φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε στο Τορόντο το 1996. Το Ίδρυμα έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού στον Καναδά. Συνεργαζόμενο με εταίρους στον ακαδημαϊκό χώρο, τις τέχνες και τις επιχειρήσεις, το Ίδρυμα ενισχύει προγράμματα που εμπλουτίζουν το καναδικό μωσαϊκό, παρέχουν ευκαιρίες και νέες εμπειρίες για τους νέους και άλλους στην κοινότητα και συμβάλουν σε μια πιο αλληλέγγυα, ζωντανή και ανεκτική κοινωνία. Ως εξέχον μέλος του ImagineCanada, το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς είναι ένα σημαντικό και επαγγελματικό Ίδρυμα, που έχει συγκεντρώσει πάνω από $5.500.000 για να προωθήσει τους στόχους του. Το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς, διαχρονικός υποστηρικτής του Πανεπιστημίου York, έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Σπουδών στο York, συμπεριλαμβανόμενης της Έδρας Νεο-ελληνικής Ιστορίας, και επτά προπτυχιακών και τριών μεταπτυχιακών υποτροφιών.