Στην πρώτη της παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών η νεαρή περφόρμερ Ελεάνα Αλεξάνδρου από την Κύπρο, μας συστήνεται με φρέσκια και μαχητική διάθεση, με την παράσταση «Στη χώρα των θ_υμάτων», που θα παρουσιάσει στις 18 & 19 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 (Ε).

Το σόλο χοροθεατρικό κομμάτι Στη χώρα των θ_υμάτων που χορογράφησε και ερμηνεύει η Ελεάνα Αλεξάνδρου, είναι «Μια κατοχυρωμένη παράσταση από μια ακατοχύρωτη χορεύτρια», όπως με διάθεση αυτοσαρκασμού σημειώνει η ίδια. Χιούμορ, αμεσότητα, φρεσκάδα, διαπνέουν το έργο, που προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητα της Κύπρου, του τόπου καταγωγής της, ως χώρα και ως κοινωνία.

Το σκηνικό είναι στρωμένο με χαλί, υπάρχει κάπου μια πολυθρόνα και από το ραδιόφωνο ακούγονται αποσπάσματα από ομιλίες πολιτικών, αλλά και δικές της παρλάτες.  Με ειλικρίνεια και σατιρική διάθεση εκφράζει την ανάγκη της γενιάς της να αμφισβητήσει την εξουσία, την έγνοια της για την πατρίδα της, για τη διαχείριση της εξουσίας εκ μέρους των πολιτικών, τη στάση των Κυπρίων, την ανάγκη για επιβίωση του απλού πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με τα κακώς κείμενα της κυπριακής κοινωνίας.  

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου δουλεύει επαγγελματικά ως περφόρμερ από το 2004 και ως χορογράφος από το 2011. Την έχουμε γνωρίσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2010, ως μέλος της ομάδας .pelma.lia haraki.  Έχει τίτλο ΒΑ (Ηons) σε Χορογραφία και Περφόρμανς από το Πανεπιστήμιο Bath Spa του Ηνωμένου Βασιλείου, έλαβε την υποτροφία Dance Web 2013 και είναι στενός συνεργάτης της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού. Έχει ιδρύσει την ομάδα bytheway productions με την Αριάνα Μαρκουλίδου και την Εύα Κοραή.

Ιδέα – Κείμενα Ελεάνα Αλεξάνδρου, Εύα Κοραή

Χορογραφία – Ερμηνεία Ελεάνα Αλεξάνδρου

Δραματουργία Διομήδης Κουφτερός

Σκηνικά Εύα Κοραή

Σχεδιασμός φωτισμού Αλεξάντερ Γιότοβιτς