Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Urbandalism: Μια πολύπτυχη προσέγγιση της τέχνης του δρόμου

Urbandalism: Μια πολύπτυχη προσέγγιση της τέχνης του δρόμου

Η Eleni Marneri Galerieκαι το Synergy Project διοργανώνουν μια γιορτή του γκράφιτι, που περιλαμβάνει ένα σεμινάριο για την τέχνη του γκράφιτι στο χώρο του Synergy project, έκθεση με έργα τεσσάρων καλλιτεχνών και ένα street party, έξω από τους δυο χώρους στην οδό Λεμπέση 5-7.

 

Η τέχνη του δρόμου δεν είναι φαινόμενο των καιρών μας, απότοκο των αστικών μετασχηματισμών του τελευταίου τέταρτου του εικοστού αιώνα. Η τέχνη του δρόμου είναι αρχαιότατη πρακτική πραγμάτευσης του ανοικτού χώρου.

 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ προβάλλει επιτακτικό το αίτημα αναθεώρησης της σχέσης μας με την πόλη της Αθήνας. Το αθηναϊκό γκράφιτι, κάποτε ουραγός των εξελίξεων στις μητροπόλεις του κόσμου, τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, τα χρόνια της κατά τα λοιπά παρακμής, εγκατάλειψης και ερημοποίησης της πόλης, αναδύεται ως γόνιμη δύναμη έκφρασης με άξονες πολιτικούς, κοινωνικούς, ερωτικούς. Οι graffiti artists ως ενεργά μέλη και δρώντες παράγοντες του αστικού χώρου αφουγκράζονται τον παλμό της πόλης που επιμένει να ζει και εμμένει στο δικαίωμα της αυτό με τρόπους ενίοτε σπασμωδικούς, πάντοτε όμως ανθρώπινους.

Με εστιακό σημείο το γκράφιτι και τις πρακτικές του, καλωσορίζουμε τέσσερις καλλιτέχνες (KEZ, PUPPET, POSTER, SAME84) και μια ιστορικό τέχνης (Δρ. Αθηνά Χατζή) σε έναν διάλογο με το δρόμο και την τέχνη, σε μια γιορτή του γκράφιτι και κατ’ επέκταση της πόλης:

  • Το σαββ/κο 15&16 Ιουνίου 2013 διοργανώνεται σεμινάριο με τίτλο : Η τέχνη του γκράφιτι: ιστορία και ανθρωπολογία, με εισηγήτρια την Δρ. Αθηνά Χατζή το οποίο εξετάζει την τέχνη του γκράφιτι με σκοπό να απεμπολήσει τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί σε σχέση με αυτό και να μελετήσει χαρακτηριστικά έργα, τάσεις και καλλιτέχνες, αναζητώντας παράλληλα τις αφορμές που οδηγούν τον καλλιτέχνη να αφιερώσει χρόνο, κόπο και ενέργεια στην τέχνη του εφήμερου.

  • Τη ημέρα έναρξης του σεμιναρίου ξεκινά έκθεση με έργα τεσσάρων καλλιτεχνών (KEZ(carpe diem), PUPPET(heroes), POSTER(heroes), SAME84(heroes)) στην eleni marneri galerie.

Σχετικές ειδήσεις
Προβολές βιντεοτέχνης από το Μηδέν στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
27.07.2016 10:37
Το Μηδέν παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας στις 31 Ιουλίου 2016, 20 έργα βιντεοτέχνης από 11 χώρες σε δυο ενότητες που επιμελούνται η Μαργαρίτα Σταυράκη και η Γιούλα Παπαδοπούλου.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Teaser Project: έκθεση της Sofia Gaafar και της Έφης Αλεβίζου
11.03.2016 12:48
Η φωτογράφος Sofia Gaafar και η δημοσιογράφος Έφη Αλεβίζου συνδυάζουν τον τρόπο οπτικής και σκέψης τους γύρω από τα σημάδια της πραγματικότητας. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από έργα εικόνων και λόγου με κύριο άξονα την ταχύτητα, την εφήμερη προσέγγιση των ιδεών, την θεμελιώδη ανησυχία του «τι στο καλό συμβαίνει» και του «πόσο πλάκα τελικά έχει ό,τι συμβαίνει».
Εικόνες του άλλου μας εαυτού: έκθεση από τη Σχεδία και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 16:55
Η «σχεδία» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σε μια συνέργεια που εντυπωσίασε και αγαπήθηκε πολύ, την έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου.
Πέθανε η ιδρύτρια της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών, Μαριλένα Λιακοπούλου
07.03.2016 11:27
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών με μεγάλη της λύπη ανακοινώνει το θάνατο της μεγάλης κυρίας της τέχνης και ιδρύτριάς της Μαριλένας Λιακοπούλου.