Οι Εκδόσεις Εστία παρουσιάζουν τη βιβλιογραφία του Θανάση Βαλτινού, από το 1958 έως και το 2004, σε ένα βιβλίο που έχει γράψει ο Κωστής Δανόπουλος.

 

Αφετηρία αυτής της εργασίας στάθηκε η γόνιμη γνωριμία με το έργο του πεζογράφου Θανάση Βαλτινού. Η μελέτη περιλαμβάνει τη βιβλιογραφική κάλυψη μισού και πλέον αιώνα πνευματικής παρουσίας του στα ελληνικά γράμματα. Ο τόμος χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο περιέχει την εργογραφία του δημιουργού και το δεύτερο την κατ’ επιλογήν καταγραφή των πάσης φύσεως δημοσιευμάτων που αφορούν τον άνθρωπο και τον συγγραφέα, όσων εντοπίστηκαν σε δημόσιες βιβλιοθήκες και στο αρχείο του ή αποδελτιώθηκαν από τον περιοδικό και ημερήσιο Tύπο.

 

Στο τελευταίο εκτενές τμήμα εισάγονται σε πολλές περιπτώσεις σύντομα διευκρινιστικά σχόλια, κι έτσι η βιβλιογραφία μπορεί να καταστεί από μόνη της αναγνώσιμο έργο, καθώς συγκροτεί ένα ψηφιδωτό της εποχής στην οποία έζησε ο Βαλτινός, συγκεντρώνει χρήσιμες φιλολογικές πληροφορίες, ανιχνεύει λογοτεχνικές ή φιλικές σχέσεις και συμπληρώνει τη βιογραφία του μέσα από την παρακολούθηση της εξωτερικής του δράσης.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:

Ο Κωστής Δανόπουλος είναι διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ήταν μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει διδάξει νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 2006 διδάσκει ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.