Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Θεοδώρα Παπαϊωάννου: Επιδίωξη της παράστασης δεν είναι απλά το γέλιο, αλλά κι ο προβληματισμός

Θεοδώρα Παπαϊωάννου:  Επιδίωξη της παράστασης δεν είναι απλά το γέλιο, αλλά κι ο προβληματισμός

Το Θέατρο της Ημέρας και η ομάδα ΣυνArtηση παρουσιάζουν το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη με τίτλο “Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεστε!”, σε σκηνοθεσία από τον Ιωάννη Παπλωματά.

 

Η εκ των πρωταγωνιστριών του έργου Θεοδώρα Παπαϊωάννου, μίλησε στο www.culturenow.gr σχετικά με το έργο, με τους 3 ρόλους που ερμηνεύει σε αυτό, αλλά και για την τωρινή κατάσταση που όλοι βιώνουμε, στον εργασιακό τομέα.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Συμμετέχετε στην παράσταση του έργου του Αντώνη Τσιπιανίτη,“Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεστε!”. Θα μας δώσετε τη δική σας οπτική για το έργο;

Θεοδώρα Παπαϊωάννου: Διαβάζοντας για πρώτη φορά το έργο πριν τρεις μήνες περίπου, το θεώρησα πολύ επίκαιρο, ευρηματικό και ειρωνικό συνάμα. Το θέμα του αποτελείται απ' όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας όσον αφορά τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας καθώς και τους χαμηλούς μισθούς. Κατά την άποψή μου αυτό που κυρίως θίγει το έργο μέσα απο τις κωμικοτραγικές καταστάσεις είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

C.N.: Θα μας μιλήσετε για τους δικούς σας ρόλους στην παράσταση;

Θ.Π.: Στο έργο έχω τρεις ρόλους. Και οι τρεις ρόλοι ενώ είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους έχουν ένα κοινό σημείο: την εργαζόμενη γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, τα άγχη, τις ανασφάλειες, τον έρωτα… Όλα όσα συμβαίνουν και στη ζωή.

 

C.N.:Πρόκειται για ένα έργο, που δείχνει με μαύρο χιούμορ, τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Με ποιους ακριβώς τρόπους το πετυχαίνει αυτό ο συγγραφέας;

Θ.Π.: Διαβάζοντας το έργο ήμουν σίγουρη οτι είχε γραφτεί πρόσφατα. Εξεπλάγην όταν μου είπε ο κ. Τσιπιανίτης ότι το έγραψε πριν από τέσσερα χρόνια! Είναι ένα απίστευτα προφητικό έργο το οποίο αποκαλύπτει το μέλλον της Ελλάδας, από μια άλλη ματιά, όσο σκληρό κι αν είναι αυτό.

 

C.N.: Είδατε στο έργο, ομοιότητες με περιπτώσεις που έχετε ακούσει ή ακόμη και συναντήσει η ίδια, κατά την αναζήτηση εργασίας;

Θ.Π.: Δυστυχώς ναι. Όλα όσα διαδραματίζονται στο έργο είναι καταστάσεις που πάνω-κάτω όλοι συναντάμε είτε κατά την αναζήτηση εργασίας είτε μετέπειτα στο εργασιακό περιβάλλον .

 

C.N.: Πώς αισθάνεστε όταν παρουσιάζετε θεατρικά μια ζοφερή κατάσταση, επιδιώκοντας να προσφέρετε έτσι γέλιο στους θεατές;

Θ.Π.: Επιδίωξη της παράστασης δεν είναι απλά το γέλιο, αλλά κι ο προβληματισμός.

 

C.N.: Ο θίασος αποτελείται από νέους ηθοποιούς όπως και εσείς, οι οποίοι έχετε επίσης πληγεί από την κρίση. Πώς νιώθετε που παρουσιάζετε “τις ζωές σας”;

Θ.Π.: Νιώθω τυχερή που συμμετέχω σ' ένα έργο με τίτλο "Συγχαρητήρια! Προσλαμβάνεσθε!", μια φράση που όλοι οι νέοι άνθρωποι αδημονούν ν' ακούσουν.

 

C.N.: Τι είναι αυτό που σας προσελκύει περισσότερο στο έργο, αλλά και στο δικό σας ρόλο;

Θ.Π.: Η ανατροπή του έργου, το πως ξεκινάει και πως καταλήγει.

 

C.N.: Τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε στην τέχνη της υποκριτικής;

Θ.Π.: Δεν μου είναι εύκολο να το ονομάσω ακριβώς, ίσως είναι μια ανησυχία που έχω μέσα μου και την εκφράζω μέσω της υποκριτικής.

 

C.N.: Ποιες υπήρξαν οι καλλιτεχνικές σας επιρροές;

Θ.Π.: Απο μικρή είχα την ανάγκη να βρίσκομαι σε ομάδα. Έτσι σε ηλικία 3,5 χρονών ξεκίνησα μαθήματα κλασσικού μπαλέτου. Μου άρεσε η έκφραση μέσω του χορού. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα το θέατρο το οποίο λατρεύω και είναι βασική μου ανάγκη.

 

C.N.:Πέραν της συγκεκριμένης παράστασης, έχετε κάποια άλλα σχέδια για τη συνέχεια, τα οποία μπορείτε να μας ανακοινώσετε;

Θ.Π.: Παράλληλα βρίσκομαι σε περίοδο προβών για την παράσταση "Ραντεβού στα τυφλά"  η οποία θ' ανέβει στον Χώτο Τέχνης Βρυσάκι στις 15 Ιουλίου και πάλι απο την ομάδα ΣυνArtηση σε κείμενο και σκηνοθεσία αυτή τη φορά του Νότη Παρασκευόπουλου.

Σχετικές ειδήσεις
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.
Αγγελική Παπαθεμελή: Θα συναντηθούμε απόψε, δόξα τω Θεώ
16.02.2016 13:44
“Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι.”, είναι ο πρωτότυπος και αινιγματικός τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν η Αγγελική Παπαθεμελή και η Σοφία Κορώνη στο Bios Tesla main. Έχοντας αναλάβει από κοινού σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία και ερμηνεία, μέσα από τα δύο αριστουργηματικά βιβλία της Αλίκης του Λιούις Κάρολ και τα «Κυμάτα» της Βιρτζίνια Γουλφ, με οδηγό την αναρώτηση «Περί αλήθειας και ψεύδους υπό εξωηθική έννοια» του Νίτσε, "ταξιδεύουν" σε μία γοητευτική περιπλάνηση προς την αναζήτηση της Αλίκης για την Αλίκη...
Θεοδώρα Τζήμου: Η Σαλώμη αγγίζει τα όρια της υπέρβασης
25.11.2015 16:22
Στο άκουσμα του ονόματός της, το φιλοθεάμον κοινό συμφωνεί αμέσως τόσο για το ιδιαίτερο ταλέντο της, όσο και για την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της. Αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής και υπό τη «μαγική» σκηνοθετική μπαγκέτα του Θέμελη Γλυνάτση, καλείται να ερμηνεύσει την «Σαλώμη», στο ομώνυμο κείμενο του Όσκαρ Γουάιλντ. Εμείς, συναντήσαμε τη Θεοδώρα Τζήμου, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα και μιλήσαμε μαζί της για την παράσταση, τον απαιτητικό ρόλο που καλείται να ερμηνεύσει, ενώ αναφερθήκαμε στα δημιουργικά χρόνια της καριέρας της και σε σημαντικές συνεργασίες.
«Ο σεισμός στη Χιλή»: Με την ματιά των ηθοποιών
05.11.2015 10:24
Ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή της, η παράσταση «Ο σεισμός στη Χιλή», σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, επανέρχεται στο Bios για δεύτερη φορά, από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Με αυτή την αφορμή, οι έξι ελπιδοφόροι αντιπρόσωποι της νέας γενιάς ηθοποιών που έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν αυτή την γοητευτική ιστορία αγάπης επί σκηνής, μας μετέφεραν μέσα σε λίγες φράσεις την δική τους προσωπική οπτική για το έργο του Κλάιστ, αλλά και τον προσδοκώμενο αντίκτυπο της παράστασης στους θεατές, δίνοντάς μας ενδιαφέροντες λόγους για να την παρακολουθήσουμε!
Μαρία Μαγκανάρη: Πιστεύω και επενδύω στις αληθινές συναντήσεις
27.10.2015 16:18
Η «Φθινοπωρινή σονάτα», η αριστουργηματική ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μεταφέρεται από τις 29 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, “ανοίγοντας” με τον πιο ιδανικό τρόπο την αυλαία του ιστορικού αυτού χώρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2015- 2016. Η Μαρία Μαγκανάρη, που υπογράφει τη μετάφραση, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης, μας μίλησε για την ιδέα πίσω από την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, τις διαφορές ανάμεσα στην κινηματογραφική και την θεατρική εκδοχή, αλλά και για το θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή που είναι «μόνιμη καλλιτεχνική αναφορά» για εκείνη.