Όλα είναι έτοιμα για το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, με εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) στο Κέντρο της Αθήνας, σε Θερινούς Κινηματογράφους, στην περιοχή της Ακρόπολης (πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου), σε Μουσεία και προαύλιους χώρους, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην Πλατεία Αυδή – Μεταξουργείο.

Όλες οι εκδηλώσεις -όπως κάθε χρόνο- είναι και φέτος με ελεύθερη είσοδο στην περιοχή της Ακρόπολης (πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου), σε Μουσεία και προαύλιους χώρους, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην Πλατεία Αυδή – Μεταξουργείο.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας – Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 και επιστρέφει για τρίτη χρονιά με υπαίθριες – και δωρεάν- κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους που αναδεικνύουν την εικόνα της Αθήνας ως σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει:

Προβολές σπάνιων/ κλασικών ταινιών

Ειδικές αβάν πρεμιέρ

Συναυλίες

Διαδραστικές παράλληλες εκδηλώσεις

Συμμετοχή καλλιτεχνών δρόμου

Εικαστικές παρεμβάσεις από νέους δημιουργούς

 

Με επιλογές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικό αλλά και σύγχρονο, συνδυασμό του σινεμά με τη μουσική, και ξεχωριστές κινηματογραφικές αποτυπώσεις από το βλέμμα Ελλήνων δημιουργών, το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας – Athens Open Air Film Festival προτείνει ένα δροσερό τρίμηνο στην Αθήνα, γεμάτο πάθος και αγάπη για το σινεμά, την τέχνη και το αστικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, κάποιες από τις ταινίες που θα προβληθούν στο φετινό, 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας – 3rdAthens Open Air Film Festival είναι:

 

Η Αθήνα γιορτάζει όλο το καλοκαίρι με την αγαπημένη μας νυχτερινή απόδραση και το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας γεμίζει ζωντάνια και μαγεία όλες τις γειτονιές. Ανακαλύπτουμε την πόλη μας από την αρχή με μοναδικές προβολές σε πάρκα, πλατείες και αυλές Μουσείων. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το Φεστιβάλ συνεχίζει ακάθεκτο να σας προσφέρει ξένοιαστες βραδιές και στιγμές κεφιού, απολαμβάνοντας δροσερές μπύρες Fischer.

 

Ο Ιούλιος, λοιπόν, ανεβάζει κι άλλο το σινεφίλ θερμόμετρο με τις εξής προγραμματισμένες προβολές:

Στις 18 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη ανηφορίζουμε βόρεια στη δροσερή και καταπράσινη πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, στη Ν. Ερυθραία, όπου θα προβληθεί η ταινία «Φωτογραφία» του Ν. Παπατάκη (1986), η προτελευταία ταινία του που φιγουράρει στις κορυφαίες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά, ενώ παρά το ότι εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον στο Παρίσι συνιστά μία από πλέον διορατικές φιλμικές ματιές πάνω στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.


Στις 21 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, θα επαναληφθεί η προβολή της ταινίας «Η Ζαζί στο Μετρό», στον ειδυλλιακό κήπο του Νομισματικού Μουσείου με τη συνδιοργάνωση του οποίου πραγματοποιείται καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του TV5 Monde.


Στις 22 Ιουλίου, ο υπέροχος κήπος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου μας υποδέχεται για να απολαύσουμε ένα σπάνιο Γούντι Άλεν με την προβολή της ταινίας του «Ζέλιγκ» (1983) μία από τις πιο αστείες και συνάμα βαθιά μελαγχολικές ταινίες του αγαπημένου Νεοϋορκέζου δημιουργού.


Μία βραδιά γεμάτη ένταση θα περιμένει τους επισκέπτες της προβολής της ταινίας «Ένα Φονικό Καλοκαίρι» (1983), του Ζαν Μπεκέρ, στις 25 Ιουλίου στην κεντρική και γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Η μοναδική Ιζαμπέλ Ατζανί περιμένει να σκανδαλίσει τα πλήθη με την πιο αισθησιακή της παρουσία στη μεγάλη οθόνη.

Στις 30 Ιουλίου αποχαιρετάμε ένα μήνα πλήρη προβολών και σας καλούμε σε μία γιορτή με σινε-μουσική με την προβολή του αριστουργήματος του βωβού κινηματογράφου, το «Τσίρκο», του Τσάρλι Τσάπλιν (1928) το οποίο θα συνοδεύσουν με το σύγχρονο ήχο τους οι HisMajesty ΤheKingofSpain. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης Λαΐς.


Αύγουστος:

Αφήνουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για να ευχαριστηθείτε τις διακοπές σας εκτός Αθήνας και επιστρέφουμε δυναμικά στις 20 Αυγούστου με μία πολυαναμενόμενη αβάν πρεμιέρ και την προβολή του «BlingRing» (2013) της Σοφία Κόπολα στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης Λαΐς.

Στις 22 Αυγούστου, συνεχίζουμε με την προβολή της ταινίας «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες» (1963) σε σκηνοθεσία Ντον Τσάφι, η οποία έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως ένα μοναδικό καλτ φαινόμενο, χάρη στα  εκπληκτικά για την εποχή τους, χειροποίητα, stop-motion ειδικά εφέ του «μάγου» του είδους, Ρέι Χαριχάουζεν. Η προβολή θα γίνει στο μοναδικό πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στις 27 Αυγούστου, το Φεστιβάλ σας προσφέρει μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του καλοκαιριού, με την προβολή σε αβάν πρεμιέρ της ταινίας «Τα Παλιόπαιδα», στον υπέροχο χώρο της Αίγλης Ζαππείου. Πρόκειται για μία αληθινή, γλυκιά και πολύ, πολύ αστεία ταινία που σημείωσε και μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία.

Οι πρεμιέρες δεν τελειώνουν εύκολα στη λίστα του Φεστιβάλ μας: στις 29 Αυγούστου συνεχίζουμε, λοιπόν, με την προβολή της ταινίας «ΤheGrandMaster» του περίφημου Γουόνγκ Καρ Γουάι στον θερινό κινηματογράφο Αβάνα. Στην ένατη μεγάλου μήκους ταινία της φιλμογραφίας του, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι αφηγείται εντυπωσιακά την ιστορία του Ιπ Μαν, ενός κινεζικού θρύλου των πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα, ο οποίος στάθηκε επιρροή όχι μόνο για χιλιάδες επώνυμους μαθητές αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογράφο.


Σεπτέμβριος: Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά γλυκά με τρεις ακόμα προβολές, οι οποίες και θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας.

Στις 03 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί η ταινία-επίλογος της θεματικής ενότητας για το trafficking με τίτλο, «Notmylife», η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

Στις 05 Σεπτεμβρίου, κλείνουμε και το αφιέρωμα στις σπουδαίες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου με την ταινία «Ονειρεύομαι του Φίλους μου», του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Λευτέρης Βογιατζής. Η προβολή αυτή είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στο σπουδαίο θεατράνθρωπο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η καλοκαιρινή αυλαία του Φεστιβάλ κλείνει μουσικά με την προβολή της ταινίας «Haxan, η Μαγεία μέσα από τους Αιώνες» συνοδεία των ξεχωριστών NoClearMind, οι οποίοι θα συνθέσουν πρωτότυπη μουσική ειδικά για την προβολή. Όπως όλες οι μεγάλες γιορτές, έτσι και το 3ο AthensOpenAirFilmFestival σας αποχαιρετά με μελωδίες και χαμηλώνοντας την ένταση ανανεώνουμε το έναστρο ραντεβού μας για του χρόνου!

Οι Νύχτες Πρεμιέρας αρχίζουν.