Η χορογράφος και χορεύτρια Λενιώ Κακλέα, γνωστή στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών από την παράσταση matterofact (2009), επανέρχεται για να παρουσιάσει στις 12 και 13 Ιουνίου, ένα δικό της σόλο, το arranged by date, στην Πειραιώς 260 (Ε)

Με το arranged by date, η Λενιώ Κακλέα, διεισδύει στα κενά της σύγχρονης καθημερινότητας, με αφορμή ένα καθημερινό συμβάν: την απώλεια μνήμης του κωδικού μιας τραπεζικής κάρτας. Πρόκειται για ένα σχόλιο στους κοινωνικούς μηχανισμούς ελέγχου και την κωδικοποιημένη πραγματικότητα, που παρομοιάζει τον άνθρωπο με ένα υπερσύγχρονο, αστικό ρομπότ, ουδέτερο και θλιβερό.  Μέσω της έντασης που δημιουργείται ανάμεσα στο υπαρκτό συμβάν  και τις διαδοχικές κινήσεις του σώματος, με απόλυτη οικονομία των μέσων και με σχεδόν πλήρη κατάργηση κάθε γραφικού συμβόλου, η παράσταση  ερευνά τη λειτουργία της μνήμης και δημιουργεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα ριζοσπαστικό.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, χωρίς προειδοποίηση βυθιζόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Χάνεται κάθε σημείο αναφοράς. Είμαστε έκθετοι σε ένα παρατεταμένο κενό, που εξαντλεί τα όρια της αντοχής μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Ο χώρος κατακλύζεται από μια ενέργεια καινούρια, ενώ η εμπειρία του θεατή λαμβάνει νέες διαστάσεις, μέσα από την έλλειψη φωτός, καθώς οι ήχοι κυριαρχούν στην αισθητηριακή πρόσληψη. Μια αινιγματική παράσταση, που μέσα από την αποδόμηση και την αφαίρεση, προτείνει την ανοικοδόμηση μιας νέας γλώσσας, με ισχυρή αισθητική πρόθεση. Πρόκειται για μια “αντιστροφή της θεατρικής σύμβασης”, όπως σημειώνει ο Gérard Mayen στην κριτική του στη Mouvement, που παίζει με τις προσδοκίες του θεατή και τολμά την απώλεια αναφορών, με την πλήρη απουσία αφηγηματικών στοιχείων.

Η Λενιώ Κακλέα είναι 28 ετών και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Ξεκίνησε να σπουδάζει πολιτικές επιστήμες τις οποίες εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στο χορό, φοιτώντας στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με την υποτροφία για το Centre Nationale de la Danse της Γαλλίας που κέρδισε, βρέθηκε στη Γαλλία, όπου συνεργάστηκε ως ερμηνεύτρια με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού «εννοιολογικού χορού», όπως ο Μπορίς Σαρμάτς και η Εμμανουέλ Ουίν. Έχει κερδίσει την υποτροφία του Ιδρύματος Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα (2005), καθώς και την υποτροφία danceWEB του Φεστιβάλ Impulstanz, στη Βιέννη (2008), ενώ έχει εκπονήσει έρευνα για το χορό, με επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (2010).

Χορογραφία – Κείμενο – Ερμηνεία Λενιώ Κακλέα

Εμφανίζονται οι Lou Forster, Chiara Gallerani, Marcela Santader, Betty Tchomanga

Φωτισμοί Philippe Gladieux

Κοστούμια – Αξεσουάρ La Bourette

Παραγωγή: Bi-p association

Συμπαραγωγή: musée de la danse – CCNRB, Centre nationale de théâtre et de danse d’Athènes (E.KE.THE.X)

Με την υποστήριξη: ménagerie de verre, CNDC-Angers, CND-Pantin et Workspace Brussels