Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών: Κατερίνα Παπαγεωργίου «Oh! Deep sea - Corpus III»

Φεστιβάλ Αθηνών: Κατερίνα Παπαγεωργίου «Oh! Deep sea - Corpus III»

Μία ελληνίδα με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, που βρίσκεται σε απόλυτο διάλογο με το διεθνές χορογραφικό γίγνεσθαι, η χορογράφος και χορεύτρια Κατερίνα Παπαγεωργίου, έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το “Oh! Deep sea – Corpus III”, που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 (Η), στις 10 & 11 Ιουνίου 2013

Το “Oh! Deep sea – Corpus III” είναι το τρίτο μέρος μιας τετραλογίας που απασχολεί από το 2010 τη Kat Válastur (όπως υπογράφει τελευταία η Κατερίνα Παπαγεωργίου κάνοντας παιχνίδι αναγραμματισμού του ονόματος των γονιών της). Βασίζεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, μεταφέροντας διαστάσεις του έπους στη χορογραφία .

Σε μια παράσταση που ενσωματώνει στοιχεία πειραματισμού, στο κέντρο του θεματικού της πυρήνα βρίσκεται ο Χρόνος. Δημιουργώντας ένα ειδικό πεδίο δυνάμεων, τα σώματα των χορευτών αλληλεπιδρούν και ο χρόνος χάνει την γραμμικότητα του. Το σώμα γίνεται Χρόνος, που εκφράζει κάθε φορά διαφορετικές ποιότητες ανάλογα με το ερώτημα μέσα στο οποίο πάλλεται.

Το θέμα αυτής της «Οδύσσειας», της οποίας το τέλος παρατείνεται αέναα, μεταφέρεται στη σκηνή με την αυστηρή επανάληψη κίνησης, που διαρκώς αναστέλλεται εν όψει ενός ακαθόριστου στόχου. Η κορύφωση έρχεται σε πυκνά, γεμάτα ένταση και αυστηρότητα σημεία, στα οποία τα σώματα των χορευτών μάταια προσπαθούν να κινηθούν προς τα εμπρός ή προς τα επάνω, καθώς αόρατες δυνάμεις τα ξαναρίχνουν κάτω και πάλι. Είναι η μάταιη προσπάθεια του Όντος να συνθέσει τα κομμάτια του για να διηγηθεί τη θνητότητά του.

Ανήσυχο πνεύμα, σε διαρκή αναζήτηση, η Κατερίνα Παπαγεωργίου ξεκίνησε από το νεοκλασικό χορό. Έχοντας αποφοιτήσει από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, συνεργάστηκε με την Ομάδα Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Οκτάνα του Κωνσταντίνου Ρήγου. Το 2000 συνέχισε τις σπουδές της στο στούντιο της Τρίσα Μπράουν στη Ν.Υόρκη, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Από το 2001 δημιουργεί τα πρώτα, δικά της έργα με την Ομάδα adLibdances, καταθέτοντας την προσωπική της γραφή στη χορογραφία. Από το 2006 ξεκινάει τη σόλο δουλειά με το «Wonderful Rooms”. Το 2007 θα βραβευτεί στην Πράγα με το «What scratches the glass from the inside” (Jarmila Jeřábková Choreographic award), που θα παρουσιαστεί και στο The Place  του Λονδίνου (επίσημη συμμετοχή στο Aerowaves). Από το 2007 βρίσκεται στο Βερολίνο διερευνώντας το ερώτημα «Τι έχει μείνει για να χορέψει κανείς;». Το 2009 δημιουργεί το “Lang” που θα είναι  το breakthough της, θα ταξιδέψει σε γνωστά φεστιβάλ της Ευρώπης και θα αποτελέσει τον πυρήνα για την δημιουργία των επόμενων έργων της.

Τα έργα της Κατερίνας Παπαγεωργίου έχουν παρουσιαστεί στα: The Place theatre, Φεστιβάλ Αθηνών, B motion festival, madrid en Danza, Tanz im August festival, recontres choregraphiques de Seine-Saint-Denis, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Springdance festival,Hebbel-am-Ufer theatre, Hellerau theatre, Tanzquartier Wien. κ.α

 

 

Σύλληψη – Χορογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου [Kat Válastur]

Ερμηνεύουν: Ana Laura Lozza, Ixchel Mentoza Hernandez, Enrico Ticconi, Kat Válastur Σκηνογραφία: Ulrich Leitner

Σχεδιασμός φωτισμού: Martin Beeretz

Σχεδιασμός ήχου – Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας

 

Παραγωγή: adLibdances

Συμπαραγωγή: HAU Hebbel am Ufer, Tanzquartier Wien

Με την υποστήριξη των Regierende Bürgermeister von Berlin – Senatskanzlei – Kulturelle Angelegenheiten, Fonds Darstellende Künste, Uferstudios, ada Studio, Tanzfabrik Berlin

 

Σχετικές ειδήσεις
Manual Solos, της Ίριδας Καραγιάν στο Θέατρο Πόρτα
27.01.2017 12:39
Η Ίρις Καραγιάν παρουσιάζει στο Πόρτα τη νέα της δημιουργία, το Manual Solos, συνεχίζοντας την παρουσίαση χορευτικών παραστάσεων στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού.
5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.10.2016 17:26
Μια σημαντική διοργάνωση που έγινε θεσμός: η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού μετά από 6 χρόνια επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Βραβείο χορογραφίας για το A kind of fierce της Κατερίνας Ανδρέου
19.08.2016 15:44
Η χορογράφος Κατερίνα Ανδρέου με το έργο A kind of fierce, συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που παρουσιάστηκε στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι (30 και 31 Ιουλίου – Πειραιώς 260 Ε), κέρδισε το βραβείο JARDIN D'EUROPE, που απονέμεται από το φεστιβάλ ImPulsTanz στη Βιέννη.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15.07.2016 14:09
Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο "OPUS".
Η Λία Τσολάκη με το Flux στο Φεστιβάλ Αθηνών
11.07.2016 12:54
Η Λία Τσολάκη, χορεύτρια και χορογράφος, επιστρέφει στην σκηνή με τη διττή αυτή ιδιότητα, με τη νέα της δουλειά, Flux, στις 21 και 22 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016.