Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Θάνος Μικρούτσικος: Πάντα γελαστοί και γελασμένοι, στο Ηρώδειο

Θάνος Μικρούτσικος: Πάντα γελαστοί και γελασμένοι, στο Ηρώδειο

Ο Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο , στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2013, ένα πρόγραμμα με τίτλο “Πάντα γελαστοί και γελασμένοι”, μαζί με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, στις 21.00.

 

Η ιδέα αυτού του προγράμματος ξεκίνησε με τα λαϊκά τραγούδια, που έχει γράψει κατά καιρούς ο συνθέτης, αλλά διευρύνθηκε με τραγούδια που έχουν πολιτικό πρόσημο, έτσι ώστε ο τίτλος του προγράμματος να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.

 

Έτσι κι αλλιώς στη σημερινή βαρβαρότητα, πολιτικά τραγούδια όπως το “Άννα μην κλαις”, το “Ανεμολόγιο”, η “Ελένη”, το “Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς” θεωρούνται από όλους τραγούδια λαϊκού αισθήματος.

 

Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλώντας για τα λαϊκά τραγούδια, που έχει συνθέσει αναφέρει: “... είχα και εγώ εκπλαγεί με την διαχρονική επιτυχία της “Πιρόγας”, με την τρέλα που ακολουθούσε τη “Ρόζα” επειδή η καταγωγή μου ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν ενός λαϊκού συνθέτη και δεν καταλάβαινα πώς από τις όπερες, τα συμφωνικά μου έργα αλλά και από τον Καββαδία μου, μεταπηδούσα στην “Ατομική μου Ενέργεια” και το “Πατησίων και Παραμυθιού γωνία”. Είχα εξομολογηθεί την ειλικρινή απορία μου στον Μάνο Χατζιδάκι, όταν εκείνος μου είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για το τραγούδι μου “Θέατρο Σκιών” και αυτός πολύ φυσικά, μου είπε: «Μα αγαπητέ μου Θάνο μόνο οι outsiders σήμερα μπορούν να γράψουν λαϊκό τραγούδι. Κι εγώ outsider ήμουνα». Ίσως είχε δίκιο...

 

Λαϊκά τραγούδια λοιπόν αλλά και πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος σε ποίηση και στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Βολφ Μπίρμαν, του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου, του Κώστα Τριπολίτη, του Κώστα Λαχά, του Οδυσσέα Ιωάννου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Λάκη Λαζόπουλου και του Μπάμπη Τσικληρόπουλου θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο στις 18 Ιουνίου.

 

Τα τραγούδια θα αποδοθούν από μία θαυμάσια ορχήστρα με επικεφαλής τον σπουδαίο Θύμιο Παπαδόπουλο και από 4 από τις σημαντικότερες φωνές που διαθέτει σήμερα ο τόπος μας:

 

Ο Μανώλης Μητσιάς, που ο Μικρούτσικος πιστεύει πως είναι από αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα τραγουδιστές, που κατάφεραν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν ως η συνισταμένη της φωνής του Νεοέλληνα. Καλλιτέχνης υψηλού ήθους που δεν έκλεισε ποτέ το μάτι στο ευτελές.

 

Ο Γιάννης Κότσιρας, ο πιο ολοκληρωμένος τραγουδιστής της νεώτερης γενιάς με εξαιρετική φωνή και απίστευτη σκηνική παρουσία.

 

Ο Δημήτρης Μπάσης, η πιο ρωμαλέα λαϊκή φωνή που έχει βάλει πλώρη για πολύ σπουδαία πράγματα.

 

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, η σημαντικότερη γυναικεία φωνή της τελευταίας δεκαετίας πολυφασματική με απόλυτη ακρίβεια και πειθαρχία ικανή να μεταφέρει αυτομάτως το τραγούδι από την σκηνή στο κοινό και να το απογειώνει.

 

Έτσι λοιπόν στις 18 Ιουνίου, ο Θάνος και η παρέα του θα ψάξουν το όνειρό μας, με μια πιρόγα, καβάλα στης γοργόνας το φτερό, ελπίζοντας στους σεισμούς που μέλλονται για να ’ρθουν.

 

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του στιχουργού Άλκη Αλκαίου που έφυγε πρόσφατα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
12.01.2017 16:19
Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά μετά από πολύ καιρό τον Χρήστο Θηβαίο στο Γυάλινο, για μια σειρά παραστάσεων που ονόμασαν «Στη χώρα των θαυμάτων». Μαζί τους η νέα ερμηνεύτρια του Θάνου Μικρούτσικου, Μαριάννα Πολυχρονίδη.
Στην ομίχλη των καιρών: Ο Θάνος Μικρούτσικος στο στούντιο για το νέο του δίσκο
02.11.2016 16:56
Ο Θάνος Μικρούτσικος ηχογραφεί στο στούντιο τα νέα του τραγούδια, τα περισσότερα από τα ποοία είναι σε εξαιρετικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Αιγάλεω
31.08.2016 11:35
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο πλαίσιο της περιοδείας του θα εμφανιστούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, στο Θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω.
Θάνος Μικρούτσικος και Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Τεχνόπολις
21.07.2016 13:36
Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχονται πλήρως φορμαρισμένοι στο Θέατρο Τεχνόπολις στο Ηράκλειο!
Θάνος Μικρούτσικος και Μίλτος Πασχαλίδης live στο Θέατρο Πέτρας
18.05.2016 16:54
Σε πείσμα των καιρών, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης θα ξορκίσουν το κακό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια κοινού αισθήματος. Τραγούδια αγαπημένα που 3 γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ’ αυτό τον τρόπο διαχρονικά.