Ο Γιάννης Γαΐτης – ο βίος και η πολιτεία του, το έργο και η εποχή του, η καλλιτεχνική του πορεία και η ζωγραφική του γλώσσα- ανδρώνεται μέσα απ\’ την αντίσταση, στο πέρασμα από τη δικτατορία του Μεταξά στην κατοχή κι ως τον εμφύλιο στην Ελλάδα.

Το καυστικό του χιούμορ κι η κριτική και η βαθιά πολιτική στάση του καλλιτέχνη δίνουν νέα πνοή στην τέχνη της εποχής του και οξύνουν τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.

Η έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνέχεια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη το 2006, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη και γίνεται με τη συνεργασία της κόρης του κ. Λορέττας Γαΐτη-Charrat, αρχιτέκτονα-μουσειολόγου. Την τεχνική ανάρτηση έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Γαϊτη, Γαβρήλος Μιχάλης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Κατερίνα Κοσκινά.

Την έκθεση πλαισιώνουν ο κατάλογος που περιλαμβάνει όλα τα έργα του καλλιτέχνη και εκδόθηκε το 2003 από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και την κ. Λορέττα Γαΐτη-Charrat, καθώς και ένας μικρός κατάλογος που θα κυκλοφορήσει με την ευκαιρία της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.