Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

«Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή»: έκθεση στη Σικελία

«Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή»: έκθεση στη Σικελία

Η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή» εγκαινιάζεται στο Palermo της Σικελίας

 

την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 στις 18.30.

 

Η ελληνική παρουσία στη Messina από τον μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή» (“Immagine e Scrittura. Presenza Greca a Messina dal Medioevo all età moderna”). Η έκθεση μεταφέρεται στο Palermo ύστερα από επιτυχημένη δίμηνη παρουσίαση στο Museo Regionale της Messina (23/3 -26/5/2013).

Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνδιοργάνωσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Σικελικής Βουλής Federico II, με τη συμμετοχή πολλών σικελικών φορέων και την αποφασιστική συμβολή του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών “Bruno Lavagnini”, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού (Comunità ellenica dello stretto).

Παρουσιάζονται 41 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τη Συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου οι οποίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων στη Messina από το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Σφακτηρία» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1908. Ορισμένες είναι γνωστά έργα φημισμένων ζωγράφων —για παράδειγμα τρεις αποδίδονται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό, ενώ μία υπογράφεται από τον Βίκτωρα— ενώ άλλες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αφού συντηρήθηκαν εκ νέου στα εργαστήρια του Μουσείου με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τις εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου πλαισιώνουν εννέα βυζαντινής επίδρασης εικόνες από ναούς της Messina, σήμερα στη Συλλογή του Museo Regionale “Maria Accascina” της Messina, καθώς και 16 βυζαντινά και βυζαντινής επίδρασης χειρόγραφα από το περίφημο, μη σωζόμενο μοναστήρι του San Salvatore στη Messina, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στη Biblioteca Regionale “Giacomo Longo”. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα του 10ου έως τον 19ο αιώνα, καταδεικνύοντας τη διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Σικελία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Messina, όπου υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα.

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο στην αγγλική και ιταλική γλώσσα. Ο κατάλογος διατίθεται και στο Πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

 

Φωτογραφία θέματος:  Σκηνές από τον βίο της Θεοτόκου. Μέσα 17, Χριστιανικό Μουσείο , BXM 11387

Φωτογρ. Véronique Magnes (2012)

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Σιωπηλή παρουσία: Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
15.11.2016 12:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά».
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
01.06.2016 11:09
Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Ιουνίου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.