Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
Book review: Λιωμένο μολύβι – Πασχάλης Πράντζιος
Δημοσίευση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 13:01
Book review: Λιωμένο μολύβι – Πασχάλης Πράντζιος

Παίρνοντας στα χέρια μου το βιβλίο του Πασχάλη Πράντζιου, "Λιωμένο Μολύβι", δεν ήμουν σίγουρη τι ακριβώς να περιμένω. Το εξώφυλλο αινιγματικό, το ίδιο και η περίληψη του βιβλίου στο οπισθόφυλλο.

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Σπασμένα γυαλάκια που σχηματίζουν έναν καθρέπτη, ένα παλιό κραγιόν που κρύβει ανείπωτα μυστικά μέσα του και ένα λιωμένο μολύβι. Πώς μπορούν όλα αυτά αλήθεια να συνδέονται με την ιστορία της ζωής μιας γυναίκας, της Θεώνης; Τι μπορεί να μαρτυρούν για την πορεία της στο χρόνο αυτά τα θεωρητικά, μικρά και ασήμαντα, δίχως αξία πράγματα; Και όμως... κρύβουν μέσα τους μυστικά που δεν ξεχάστηκαν στο χρόνο, έμειναν εκεί, άσβηστα περιμένοντας το πλήρωμα του χρόνου για να αποκαλύψουν όλα όσα έκρυβαν κι εμείς, ως αναγνώστες, παρασυρόμαστε σε ένα ταξίδι στο παρελθόν που ξετυλίγεται μπροστά μας, αποκαλύπτοντάς μας όσα δεν είχαν βγει μέχρι τώρα στο φως.

 

Σήμερα είναι μία από εκείνες τις φορές που πραγματικά δυσκολεύομαι να μιλήσω για την υπόθεση ενός βιβλίου και αυτό γιατί, είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη. Αν μας ζητούσαν να δώσουμε τον ορισμό μιας σπονδυλωτής αφήγησης, τότε η ιστορία του κύριου Πράντζιου, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση. Ναι, μπορεί η Θεώνη να είναι αυτή που αναφέρεται στο οπισθόφυλλο όμως στην πραγματικότητα, είναι μόνο μία εκ των πολλών πρωταγωνιστών ενός δράματος. Άνθρωποι της καθημερινότητας, άλλοι αριστοκράτες, άλλοι επαρχιώτες, άλλοι να λειτουργούν με τη λογική και άλλοι με το συναίσθημα, άνθρωποι που κατευθύνουν τη ζωή τους σύμφωνα με τα πάθη τους και άλλοι να παρασύρονται από αυτό που ίσως η μοίρα, ή και κάποιοι που την επηρέασαν, έγραψαν στο ριζικό τους. Ο Μάστορας και η οικογένειά του, ο χασικλής και αμετανόητος Σολέο, ο χαμένος Έλιο που αναζητά τη δικιά του ευτυχία μέσα από την αγάπη που στερήθηκε, η Μόιρα που κατευθύνει με τον δικό της τρόπο το πεπρωμένο, είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος αυτού και μας παρασύρουν.

 

Το βιβλίο αυτό, δεν είναι η ιστορία μιας ζωής αλλά πολλών και μάλιστα, διαφορετικών που όμως, με έναν μυστήριο και γοητευτικό τρόπο, συνδέονται, μοιράζονται την τραγικότητα της απώλειας, του κυνηγιού μιας κλεμμένης ευτυχίας. Είναι μια ιστορία ανθρώπων, μια ιστορία για τις πράξεις και τις επιλογές τους που τελικά, καθόρισαν το ποιοι ήταν και το ποιοι έγιναν, που άλλαξαν τη δικιά τους πορεία αλλά κι εκείνη ανθρώπων που είτε γνώριζαν, είτε με κάποιον μαγικό τρόπο, συνδέονταν μαζί τους με ένα αόρατο νήμα ακόμα κι αν δεν το γνώριζαν. Είναι μια ιστορία ανθρώπων του περιθωρίου που με τον δικό τους τρόπο, έγιναν ήρωες και προστάτες. Μια ιστορία ανθρώπων του πλούτου που δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν την ευτυχία γιατί πάντα κάποιος τους την στερούσε. Άραγε τελικά, είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τη μοίρα μας, το πεπρωμένο της ζωής μας ή είμαστε απλά πιόνια σε ένα παιχνίδι που δεν ελέγχουμε και που όσο κι αν παλέψουμε, θα αναγκαστούμε στο τέλος να συγκρουστούμε και να παλέψουμε με τους χειρότερούς μας δαίμονες;

 

Η γραφή του κύριου Πράντζιου, είναι απλά υπέροχη, νατουραλιστική θα λέγαμε και καταφέρνει να μας παρασύρει στον πυρήνα της ιστορίας του, από τις πρώτες κι όλας σελίδες, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά που τόσο περίτεχνα έχει κρύψει και δεν φανερώνονται παρά λίγο πριν το τέλος. Η αφήγηση είναι πλήρως σχηματοποιημένη, παραπέμποντάς μας σε αρχαία τραγωδία με τους ήρωές του να είναι απόλυτα ολοκληρωμένοι, δοσμένοι μέσα από ένα πρίσμα που συνδυάζει τον ρεαλισμό και την ευαισθησία, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με έννοιες τόσο αντικρουόμενες και όμως, στην πραγματικότητα, τόσο άρρητα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αγάπη και μίσος, ελπίδα και παράδοση, δημιουργία και καταστροφή, λογικό και παράλογο, ευγενές και ύπουλο, καλό και κακό. Μπορεί άραγε να υπάρξει το καθένα από αυτά χωρίς το άλλο; Και αν όχι, πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασύρεται από τις εσωτερικές μας παρορμήσεις ή από το κοινωνικό και περιβαλλοντικό μας φαίνεσθαι;

 

Αν θα σας πρότεινα να διαβάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη κάποιο βιβλίο γραμμένο από Έλληνα λογοτέχνη, τότε σίγουρα το "Λιωμένο Μολύβι", θα ήταν ένα από αυτά. Κι αν θα το έκανα, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως ο συγγραφέας αποδεικνύεται δεξιοτέχνης του λόγου αλλά, για τα συναισθήματα που θα σας γεννήσει καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, για τους προβληματισμούς που θα σας προκαλέσει όσον αφορά τη μοίρα και τις ανθρώπινες αποφάσεις, για τη λογική, την ευαισθησία και το χιούμορ του, την πολυπλοκότητα της δομής της αφήγησης και το παιχνίδι σκέψης και σύνθεσης των κομματιών ενός παζλ που σε προκαλεί να λύσεις. Θα σας το πρότεινα χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη γιατί πολύ απλά, είναι ένα εξαιρετικό αφήγημα που θα σας καθηλώσει και στο τέλος, είμαι βέβαιη πως θα σας κόψει την ανάσα, θα σας φέρει δάκρυα στα μάτια με την τραγικότητά του που όχι μόνο είναι αναπόφευκτη αλλά, κορυφώνεται.

 

Το βιβλίο του Πασχάλη Πράντζιου, «Λιωμένο μολύβι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.