Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Έλενα Λακκιώτη: έκθεση στην «Καπλανών 5»

Έλενα Λακκιώτη: έκθεση στην «Καπλανών 5»

Η αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έλενας Λακκιώτη.

 

Στο κείμενο της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Δρ. Ιστορικού της Τέχνης & Τεχνοκριτικού, μεταξύ άλλων, αναφέρει για την παρουσιαζόμενη δουλειά της εικαστικού:

«…Υπερευαίσθητη και, κυρίως, ενδιαφέρουσα καλλιτέχνιδα, η Λακκιώτη έχει εναρμονίσει απόλυτα την έκφραση –την εικαστική καταγραφή-του εσωτερικού της κόσμου, με την από κάθε άποψη πρότυπη οπτική γωνία μεσ’ από την οποία δεν στήνει απλά αλλά χειρίζεται το θέμα της. Η πλαισίωση, το κεντράρισμα  του θέματος, έτσι ώστε να υποβάλλεται όσο πιο διακριτικά γίνεται, η διάταξη σε μια σκηνή θεάτρου ή, και η εγκατάσταση των πρόσφατων ζωγραφικών έργων εν είδη φρίζας στον χώρο, ενθαρρύνει την παρατηρητικότητα και την έφεση του θεατή να αποδεσμεύσει τα προσωπικά του βιώματα και να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Να αποπειραθεί, κοντολογίς, έναν προσωπικό διάλογο με τις εικονιζόμενες μορφές. Οι περισσότερες μορφές,  προβλημένες προφίλ  σε μεγάλες επιφάνειες καθαρού χρώματος [κόκκινου ή και μπλε] που διακόπτονται μοναχά από ηθελημένα σχηματοποιημένα και φορτισμένα συμβολικά εικαστικά στοιχεία, που υποβάλλουν την έννοια  της  λύτρωσης και της απελευθέρωσης από καθετί το καταναγκαστικό   ακτινοβολούν, σχεδόν, στην κυριολεξία, μια μοναδικότητα.

 

Η αντιπαράθεση ρεαλιστικών στοιχείων με  στοιχεία δοσμένα πλακάτ ενισχύει αντί να αποδυναμώνει την ένταση που εμφωλεύει εδώ. Τα εξαντλητικά δουλεμένα ανατομικά στοιχεία: τα πρόσωπα ή και τα ανθρώπινα μέλη «οργωμένα» από τον πόνο  και τις δοκιμασίες της καθημερινής διαβίωσης αλλά συνάμα  τόσο μεγαλόπρεπα και αξιοπρεπή στη μοίρα που τους έλαχε, προβάλλουν με μια πρωτοφανή ζωντάνια σε αντιδιαστολή  με το ηθελημένα  «ελάχιστα» υπαινιχτικό και, σχεδόν,  ουδέτερο βάθος…»

 

 

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη στο πατάρι #5 στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
21.02.2017 10:20
Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ θα φιλοξενήσει και φέτος την καθιερωμένη εδώ και τέσσερα χρόνια Τέχνη στο Πατάρι, μια ομαδική εικαστική έκθεση που προτείνει μικρούς θησαυρούς τέχνης στο πατάρι του Ιανού.
Ιστορίες Μυστηρίου: ομαδική εικαστική έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
11.11.2016 13:17
Εναρμονισμένη με το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, που διοργανώνει ο ΙΑΝΟS σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) για τον μήνα Νοέμβριο, η IANOS Αίθουσα Τέχνης σχεδίασε και παρουσιάζει την έκθεση "Ιστορίες Μυστηρίου".
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
27 Εικαστικοί & 27 Σχεδιαστές Κοσμημάτων στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ
22.07.2016 16:18
Από 30 Ιουλίου 2016 θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ έκθεση με εικαστικά κοσμήματα 27 σχεδιαστών από την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE σε συνομιλία με ζωγραφικά έργα τέχνης μικρής κλίμακας 27 εικαστικών.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.