Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τραγούδια «παράξενα κι ατόφια» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τραγούδια «παράξενα κι ατόφια» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τον Διονύση Σαββόπουλο σε μια συναυλία με τίτλο «Παράξενα κι ατόφια» την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

 

Τον συνοδεύουν τρεις δεξιοτέχνες από τη νεότερη μουσική μας σκηνή (Ορέστης Πλακίδης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Βαγγέλης Καρίπης) και μικρό σύνολο χάλκινων πνευστών.

 

 

Με λόγια «Παράξενα κι ατόφια», τραγούδια-«σάουντρακ της ζωής» χιλιάδων ελλήνων που αναζήτησαν κι αναζητούν πυξίδα και όραμα σε εποχές αμφιβολιών, αναζητήσεων και αγωνίας, ανοίγει ο φετινός κύκλος συναυλιών στον Κήπο του Μεγάρου.

Στον μοναδικό αυτό χώρο, χώρο ανοιχτό και φιλόξενο, πνευματικό καταφύγιο και «στέκι» ψυχικής ανάτασης για τους πολίτες ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή ‘Παράξενα κι ατόφια’ – με τίτλο παρμένο απ’τον στίχο της «Μαύρης Θάλασσας» στο δίσκο του Βρώμικο Ψωμί (1972) – που περιλαμβάνει 27 τραγούδια, αντιπροσωπευτικά της εμπνευσμένης, πενηντάχρονης τραγουδοποιίας του.

Ένα πρόγραμμα που στην ουσία του αποτελεί επιτομή του πολύπτυχου έργου του, της μακρόχρονης μουσικής του αναζήτησης που αναμειγνύει εθνικούς, βαλκανικούς και ροκ ήχους για να εκφράσει τα συναισθήματα, τις αντιφάσεις, τα οράματα και τις προσδοκίες των σύγχρονων Ελλήνων και να αποτυπώσει την κουλτούρα μιας ολόκληρης εποχής.

 

Ο «μελωδός» Διονύσης Σαββόπουλος - όπως αυτοαποκαλείται ο ίδιος συνοψίζοντας σε μία μόνο λέξη τις πολλές και διαφορετικές ιδιότητές του ως «ερμηνευτή των δικών του στιχηρών ιδιομέλων ή του τραγουδοποιού, του ερμηνευτή δηλαδή της δικής του πάντα ποίησης και μουσικής» - θα ανοίξει τις εκδηλώσεις του κήπου στο Μέγαρο με μια εφ’όλης της ύλης συναυλία, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία στους φίλους της «σαββοπουλικής» τραγουδοποιίας να παρακολουθήσουν ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με τραγούδια που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίστηκαν ως πολιτικά, αλλά γρήγορα ξεπέρασαν τον επικαιρικό τους χαρακτήρα γιατί επεσήμαναν σε ανύποπτο χρόνο τα βαθύτερα αδιέξοδα του πολιτικού μας βίου κατά τις τελευταίες δεκαετίες: από τον «Μπάλλο» του ’71 (από τον πρώτο δίσκο του όπου οι «ηλεκτρικές φωνές» του ροκ παντρεύονταν με το δημοτικό τραγούδι σ’έναν ήχο τελείως ελληνικό) και τη «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» (από το δίσκο Δέκα Χρόνια Κομμάτια) μέχρι το αιρετικό «Κωλοέλληνες» (από το Κούρεμα του 1989).

 

Στη διάρκεια της βραδιάς, θα ακουστούν κομμάτια που άντεξαν στο χρόνο κι άφησαν το σημάδι τους στα πράγματα, ορίζοντας τη διαδρομή ενός καλλιτέχνη που πάντα στάθηκε αντίθετα στο ρεύμα…

Τα τραγούδια του συνοδοιπόροι στην πορεία μια γενιάς και οι στίχοι του βαθειά κοινωνικοί, ποιητικοί και συνάμα τόσο μνημονευμένοι - τον ανέδειξαν σ’έναν από τους πλέον επιδραστικούς Έλληνες δημιουργούς.

Στη σκηνή, ο ίδιος τραγουδά, συνομιλεί με το κοινό, συγκινεί, ενθουσιάζει, σαρώνει. Τον συνοδεύουν τρεις κορυφαίοι δεξιοτέχνες από τη νεότερη μουσική μας σκηνή, ο ενορχηστρωτής Ορέστης Πλακίδης (keyboards-programming), ο μπασίστας Γιώτη Κιουρτσόγλου και ο κρουστός Βαγγέλης Καρίπης μαζί με ένα μικρό σύνολο χάλκινων πνευστών.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Διονύσης Σαββόπουλος με
07.12.2016 10:59
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, μετά το sold out των προηγούμενων παραστάσεων, θα εμφανιστεί για άλλες δυο βραδιές στον Παρνασσό, την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Δεκεμβρίου. Θα ακούσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες του ΦΟΡΤΗΓΟΥ, θα δούμε πώς ο γνωστός και διακεκριμένος πλέον Σαββόπουλος του 2016 συναντά τον άγνωστο και νεαρό Σαββόπουλο του 1966 και πώς ερμηνεύει τώρα, μετά από πενήντα χρόνια, τα τραγούδια εκείνου, του πρώτου του δίσκου.
Σήκω Ψυχή μου Δώσε Ρεύμα: Διονύσης Σαββόπουλος και Ελένη Βιτάλη στο Ηρώδειο
26.07.2016 14:08
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη έρχονται με την παράσταση «Σήκω Ψυχή Μου Δώσε Ρεύμα» την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα για μία θριαμβευτική συναυλία αγάπης και αποχαιρετισμού στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής
31.05.2016 14:47
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη ξεκινούν την περιοδεία τους "Σήκω Ψυχή μου Δώσε Ρεύμα" στον Κήπο του Μεγάρου το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016!
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη σε καλοκαιρινή περιοδεία
25.05.2016 16:29
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να μας ξεσηκώσουν μέσα από ένα θέατρο τραγουδιών που εμπνεύστηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος και πρωτοπαρουσιάστηκε φέτος στο "Κύτταρο Live" της Αθήνας.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
02.03.2016 15:26
H συνάντηση που έγινε talk of the town το φετινό χειμώνα, που ενθουσίασε κοινό και δημοσιογράφους, όχι μόνο σαν μουσική παράσταση αλλά και σαν καινούργια καλλιτεχνική πρόταση, έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.