Ένα Παγκρήτιο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη! Ο Ψαραντώνης με τη λύρα και το συγκρότημά του θα εμφανιστεί στο Φράγμα της Θέρμης το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013.

ΕρωτόΚρητος .Ένας «μικρός» φόρος τιμής, στην Λεβεντογέννα Κρήτη. Του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, του βασιλιά Μίνωα και του Μινώταυρου, του Νίκου Ξυλούρη και του Νίκου Καζαντζάκη. Του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Θεοτοκόπουλου. Του Αλέξη Ζορμπά,  τoυ Μάνου Κατράκη, του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Ψαραντώνη. Την υπερήφανη Κρήτη με τα ριζίτικα τραγούδια και τις μαντινάδες της, τα γλέντια με τη ρακή, την τσικουδιά, τα καλιτσούνια και τις μπαλωθιές. Την Κρήτη με τις ακρογιαλιές και τα «Ψηλορείτικα» βουνά.

ΕρωτόΚρητος. Ένα κρητικό γλέντι με μουσική, χορό και κρητικό «τσιμπούσι». Ένα  αφιέρωμα – ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τη φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της. Όπου θα συναντήσουμε τη μουσική, τους χορούς  και την υγιεινή κρητική κουζίνα!

ΕρωτόΚρητος. Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ παρουσιάζεται  για πρώτη χρονιά , σε συνεργασια  με το Δήμο Θέρμης . Αφορμή τα 100 χρόνια από την αναγνώριση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, το Μάιο του 1913 με τη «Συνθήκη του Λονδίνου», ύστερα από τη λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Φιλοδοξία να γίνει μια εκδήλωση – θεσμός. 

ΕρωτόΚρητος. Η εκδήλωση φιλοξενεί τον φημισμένο μουσικό της Κρήτης Ψαραντώνη μαζί με τους συνεργάτες του σε μια  συναυλία με τα αγαπημένα του τραγούδια, δικά του και της Κρήτης. Στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης, που έγινε ακόμη πιο σκληρό και πιο γυμνό από τις φωτιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε στον κόσμο ο Αντώνης Ξυλούρης – Ψαραντώνης που έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική, με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες κι ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές. Ο Ψαραντώνης, χαρακτηριστική μορφή της Κρήτης και «Πρώτος λυράρης της Ελλάδας», είναι ο μεγαλύτερος ανανεωτής της παράδοσής μας, πρωτόγονος και πρωτότυπος όσο ποτέ. Με τις κραυγές, τους ψιθύρους και τους βρυχηθμούς της λύρας και της φωνής του, ο Ψαραντώνης καθηλώνει και συνεπαίρνει το κοινό του. Με την ιδιαίτερη φωνή και τη λύρα του θα μας ταξιδέψει σε Διονυσιακά τοπία που μόνο αυτός ξέρει να δημιουργεί!

ΕρωτόΚρητος.  Στη γιορτή μας συμμετέχουν : Το χορευτικό του Συλλόγου Φίλων Κρητικής παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά», ομάδα μουσικών για να κρατήσουν οι χοροί , παραγωγοί με κρητικά προϊόντα, κρητική λαϊκή τέχνη, εδέσματα από το γνωστό κρητικό στέκι της Θεσσαλονίκης «Η Μυρσίνη»  με κρητική κουζίνα και φυσικά με άφθονη ρακή| τσικουδιά!

ΕρωτόΚρητος… για να κάμει …επιτέλους… ξαστεριά!