Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Λήθη a Compás, στο Βυρσοδεψείο

Λήθη a Compás, στο Βυρσοδεψείο

 

Το Βυρσοδεψείο παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Λήθη» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη

 

από τις 15 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2013.

 

Μια  χορεύτρια flamenco, μια ηθοποιός και ένας μουσικός, σ’ ένα τοπίο ακατοίκητο, στο τοπίο της μνήμης. Μια συνάντηση των πρωτογενών υλικών του σώματος και η δημιουργική κατασκευή ενός κώδικα επικοινωνίας. Πώς συνομιλεί το flamenco με τον Δημητριάδη; Πώς σχετίζεται η φόρμα αυτού του ιδιαίτερου είδους με το υπαρξιακό κείμενο της Λήθης;

 

Στον ελλειπτικό μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Λήθη», ο μοναχικός άνθρωπος στον αγεωγράφητο τόπο του, μιλάει σε ενεστώτα με απόλυτη έμφαση στο εδώ και το τώρα, για τη δυνατότητα ύπαρξης του. Το σώμα , φορέας της ιστορίας του, τον ελευθερώνει από τα δεσμά της καταναγκαστικής σκέψης για την επιβεβαίωση της παρουσίας του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αρχής. Ένας μονόλογος ανοιχτός σε ποικίλες ερμηνείες με μια ωστόσο απόλυτη οδηγία από τον συγγραφέα: ο άνθρωπος αρχίζει για να μιλήσει και τελειώνει για να μην ξαναμιλήσει.

 

Στην παράσταση μια χορεύτρια flamenco, μια ηθοποιός και ένας μουσικός, εξερευνούν τις δυνατότητες επικοινωνίας του λόγου με την κίνηση, τον ρυθμό και τη μελωδία. Σ’ ένα τοπίο ακατοίκητο, στο τοπίο της μνήμης, ενθαρρύνεται η συνάντηση με τα πρωτογενή υλικά του σώματος (φωνή – λόγος - κίνηση) και επιδιώκεται η κατασκευή ενός κώδικα επικοινωνίας.

Το ρυθμικό και αποστασιοποιημένο κείμενο της Λήθης, σαν σύγχρονο ξόρκι, συνομιλεί με την γειωμένη -σχεδόν παγανιστική- κίνηση των ποδιών της χορεύτριας, έχοντας τη μουσική να δημιουργεί μια συναισθηματική γέφυρα που απαλύνει τους κραδασμούς της αγωνίας των σωμάτων. Σταδιακά ο θεατής οδηγείται σε μια εκ νέου κατανόηση και προσέγγιση του μοναδικού αυτού έργου.

 

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία : Γεωργία Τσαγκαράκη

Χορογραφία: Βικτώρια Κόκκιζα

Μουσική : Roland Hoffmann

Προβολές: Χάρης Γερμανίδης

Σκηνικά : Κωσταντίνος Τσαγκαράκης

Σχεδιασμός φώτων: Adrian Frieling

Κουστούμια: Δάφνη Ιωάννα Γιαννουλάτου

 

Ερμηνεύουν : Γεωργία Τσαγκαράκη, Βικτώρια Κόκκιζα, Roland Hoffmann

Σχετικές ειδήσεις
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15.07.2016 14:09
Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο "OPUS".
Σάλος, της Σοφίας Μαυραγάνη στο Φεστιβάλ Αθηνών
17.06.2016 17:07
Η Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 το νέο έργο, που εμπνεύστηκε με την Μπέττυ Δραμισιώτη, με τίτλο Σάλος στις 4 & 5 Ιουλίου 2016.
New Narratives, της Γεωργίας Βαρδαρού στην Πειραιώς 260
10.06.2016 17:04
Η Γεωργία Βαρδαρού παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 την παράσταση χορού New Narratives.
Βοdy Moods: Which one is Yours?, από την ομάδα Borderline Danza στον Πολυχώρο ΑRTίκι
11.11.2015 14:42
Ο ΘEATΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτιστικών προγραμμάτων και της δημιουργίας διακρατικής πολιτιστικής επικοινωνίας, φιλοξενεί την παράσταση χορού “ΒΟDY MOODS: Which one is Yours?” από την ιταλική ομάδα χορού ΒΟRDERLINE DANZA, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στον Πολυχώρο ΑRTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”.
Το αίνιγμα της ύπαρξης από την A priori dance co στο Βυρσοδεψείο
02.11.2015 11:33
Σε συνέχεια των παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα, η ομάδα χορού A priori, με βασικό πυρήνα την Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ταξιδεύει στην Αθήνα το Νοέμβριο και παρουσιάζει σε επανάληψη για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδεψείο, την πρώτη της παραγωγή με τίτλο Το αίνιγμα της ύπαρξης.