Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Κύκλων αναπνοή

Κύκλων αναπνοή
Πρόκειται για την εγκατάσταση της Δανάης Στράτου υπό τον τίτλο Breathing Circle, που θα παρουσιάζεται από την 1 έως τις 31 Αυγούστου στο Λόφο της Σάνης. Επτά γράμματα κατασκευασμένα από γυαλιστερή ανοξείδωτη λαμαρίνα συνθέτουν κυκλικά τοποθετημένα στο έδαφος, στους πρόποδες του λόφου της Σάνης τη λέξη Breathe (Αναπνοή). Την εικόνα ντύνει ο ήχος από ανάσες και χτύπους καρδιάς.

Τα γράμματα αυτά έχουν μήκος 90 εκατοστά και τοποθετούνται σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις εφαπτόμενα, στην νοητή περίμετρο ενός κύκλου διαμέτρου 7 μέτρων. Χάρη στο υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα γράμματα καθρεφτίζουν στην επιφάνειά τους η φύση του περιβάλλοντα χώρου. Η ηχητική σύνθεση που εκπέμπεται, παραπέμπει σε ήχους αναπνοής και παλμούς καρδιάς.

Όπως αναφέρει και η ίδια η Δανάη Στράτου, τα γράμματα-καθρέφτες αντικατοπτρίζουν το φυσικό περιβάλλον , ενώ μέσω της ηχητικής σύνθεσης που συμπληρώνει την εγκατάσταση, αναδεικνύεται η αντίληψη της φύσης ως ζωντανού οργανισμού και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν στρέφοντας τη σκέψη στο φλέγον θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η Δανάη Στράτου στοχεύει στο να αναδείξει, μέσα από την ίδια τη γη και τη φύση, την πιο φυσική ανθρώπινη λειτουργία κι ανάγκη, την αναπνοή. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Αρετή Λεοπούλου και ο Θοδωρής Μάρκογλου.


Σχετικές ειδήσεις
03.01.2017 16:40
H Myrό Gallery και η Greek Marble Initiative διοργανώνουν ατομική έκθεση γλυπτικής του Στράτου Πάλλα υπό τον τίτλο “Συμπλέγματα”.
Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.09.2016 11:29
Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού design του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Ύπνος project: Ηχητικός περίπατος και εγκατάσταση στο Α' Κοιμητήριο
20.05.2016 11:49
Οι δράσεις του Ύπνος Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται από τις 28 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου με έναν ηχητικό περίπατο και μια ηχητική εγκατάσταση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.
The pig and other stories: Έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στην γκαλερί Bernier-Eliades
27.04.2016 14:02
Η γκαλερί Bernier-Eliades, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο ”The pig and other stories”.