Η Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κώστα Γιανναρούδη με τίτλο «Ρυθμανάλυσις».

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 28 Μαΐου 2013.

 

Η ενότητα των ζωγραφικών και γλυπτικών έργων που παρουσιάζονται αποτελεί κομμάτι και συνέχεια της διδακτορικής έρευνας του καλλιτέχνη (Presence and RePresentation), όπου τίθενται ερωτήματα σχετικά με την αλληλεπίδραση παρουσίας και αναπαράστασης στη δημιουργική διαδικασία.

 

Ο τίτλος της έκθεσης Ρυθμανάλυσις αναφέρεται στο ζωτικό ρυθμό που είναι πάντοτε παρών κατά τη δημιουργική διαδικασία και ο οποίος ενυπάρχει ως συστατικό στοιχείο του εκάστοτε θέματος. Ο ρυθμός υπάρχει «παντού όπου υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ χώρου, χρόνου και κάποια δαπάνη ενέργειας» (H. Lefebvre, 1992).

 

Με τη σειρά αυτή των έργων τίθενται σε επαναδιαπραγμάτευση κάποια από τα βασικά θέματα της ιστορία της τέχνης, όπως άλογο και ιππέας, ξαπλωμένη γυναικεία μορφή, μητέρα και παιδί, τοπίο, προσωπογραφία κ.ά. Η μεταβλητότητα του φυσικού φωτός συνεργεί στη συνολική εμπειρία του έργου και μαζί με τη συχνή χρήση του ανάγλυφου διατηρεί «ανοιχτές» τόσο τις ζωγραφικές όσο και τις γλυπτικές συνθέσεις.

 

Ο καλλιτέχνης:

Ο Κώστας Γιανναρούδης γεννήθηκε το 1973 στην Γαλλία. Σπούδασε Ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Το 2007 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με τετραετή υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Το 2009 του απονεμήθηκε ο μεταπτυχιακός τίτλος του MA Fine Art από το University of the Arts London, Wimbledon College of Art και το 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την κατάθεση της διδακτορικής του διατριβής Presence and RePresentation (Παρουσία και Αναπαράσταση) και την απονομή του διδακτορικού του τίτλου PD Fine Art από το University of East London.