Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Όρνιθες του Αριστοφάνη

Όρνιθες του Αριστοφάνη
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν, το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στον εορτασμό και παρουσιάζει τις Όρνιθες του Αριστοφάνη. Οι Όρνιθες, σίγουρα αποτελούν την πιο περίτεχνη και θεαματική κωμωδία του Αριστοφάνη. Στην πρώτη τους παράσταση , στα Μεγάλα Διονύσια (414 π. Χ. ) είχαν αποσπάσει μόλις το δεύτερο βραβείο όμως το 1959 στο Ηρώδειο , η αναβίωσή τους με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν θεωρήθηκε ως η πιο πετυχημένη απόδοση αρχαίου θεατρικού έργου.

Η ιστορική παράσταση είχε δώσει νέα διάσταση στη μάχη του παλαιού με το μοντέρνο ενώ οι αναχρονισμοί και ο καθόλου συμβατικός συγκερασμός ελληνικού και νεωτερικού στοιχείου υπήρξε η αφορμή για αποδοκιμασίες. Η εμφάνιση του αρχαίου ιερέα με καλημαύχι που τελούσε τη θυσία μιμούμενος τη βυζαντινή λειτουργία ενώ ο Χορός απαντούσε παρηχώντας το «αμήν» και οι αναφορές σε οικοπεδοποιήσεις στη Νεφελοκοκκυγία ήταν προφανώς η αιτία που ο τότε υπουργός Προεδρίας Κ. Τσάτσος διέταξε την απαγόρευση των επαναλήψεων των παραστάσεων.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1962, το παρισινό Φεστιβάλ των Εθνών βράβευσε την παράσταση ενώ παράλληλα ο ξένος τύπος, αντίθετα από τις δικές μας εφημερίδες, επιδοκίμαζε την παράσταση του Κ. Κουν.

Η παράσταση, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και φυσικά σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, θα αναβιώσει για άλλη μία φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 20 και 21 Ιουλίου και ώρα 21:00. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιουνίου.


Σχετικές ειδήσεις
Sold out όλες οι παραστάσεις για τους Όρνιθες, του Αριστοφάνη στη Στέγη
01.09.2016 10:57
Τα εισιτήρια για τις 5 παραστάσεις «ΟΡΝΙΘΕΣ» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου που παρουσιάζονται στη Στέγη στις 17, 18, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2016 εξαντλήθηκαν σε όλα τα κανάλια πώλησης (ηλεκτρονικά, ταμεία, τηλεφωνικά κέντρα).
Όρνιθες, του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στη Στέγη
22.08.2016 13:18
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανταποκρινόμενη στο θερμό ενδιαφέρον του κοινού, ανοίγει την Κεντρική Σκηνή της πριν την επίσημη έναρξη της σαιζόν για να παρουσιάσει για 5 παραστάσεις τους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στις 17, 18, 21, 22, & 23 Σεπτεμβρίου 2016.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό σε περιοδεία
02.08.2016 12:45
Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μετά την πρεμιέρα της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 5 & 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία ανά την Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί με μία μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο.
Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
27.07.2016 12:06
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που ανεβάζει ο Θεατρικός ‘Ομιλος Ερμιονίδας στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, εντάσσεται ως προφεστιβαλική του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα.
 Όρνιθες, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
30.06.2016 16:50
Έχετε παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό… γιατί έρχονται οι Όρνιθες! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.