Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν, το Φεστιβάλ
Αθηνών συμμετέχει στον εορτασμό και παρουσιάζει τις Όρνιθες του
Αριστοφάνη. Οι Όρνιθες, σίγουρα αποτελούν την πιο περίτεχνη και θεαματική κωμωδία του Αριστοφάνη. Στην πρώτη τους παράσταση, στα Μεγάλα Διονύσια (414 π. Χ. ) είχαν αποσπάσει μόλις το δεύτερο βραβείο όμως το 1959 στο Ηρώδειο, η αναβίωσή τους με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν θεωρήθηκε ως η πιο πετυχημένη απόδοση αρχαίου θεατρικού έργου.

Η ιστορική παράσταση είχε δώσει νέα διάσταση στη μάχη του παλαιού με το μοντέρνο ενώ οι αναχρονισμοί και ο καθόλου συμβατικός συγκερασμός ελληνικού και νεωτερικού στοιχείου υπήρξε η αφορμή για αποδοκιμασίες. Η εμφάνιση του αρχαίου ιερέα με καλημαύχι που τελούσε τη θυσία μιμούμενος τη βυζαντινή λειτουργία ενώ ο Χορός απαντούσε παρηχώντας το «αμήν» και οι αναφορές σε οικοπεδοποιήσεις στη Νεφελοκοκκυγία ήταν προφανώς η αιτία που ο τότε υπουργός Προεδρίας Κ. Τσάτσος διέταξε την απαγόρευση των επαναλήψεων των παραστάσεων.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1962, το παρισινό Φεστιβάλ των Εθνών βράβευσε την παράσταση ενώ παράλληλα ο ξένος τύπος, αντίθετα από τις δικές μας εφημερίδες, επιδοκίμαζε την παράσταση του Κ. Κουν.

Η παράσταση, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και φυσικά σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, θα αναβιώσει για άλλη μία φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 20 και 21 Ιουλίου και ώρα 21:00. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιουνίου.