Το “Τάβλι“, η κωμωδία του Δ. Κεχαϊδη, με τους Κωνσταντίνο Κάππα και Σωκράτη Πατσίκα, επιστρέφει στη μικρή αυλή στου Ψυρρή, από 26 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

Η παράσταση, θα περιοδεύσει στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

 

Το τάβλι επιστρέφει για 3η χρονιά στο ιστορικό κέντρο!
Η sold-out θεατρική κωμωδία επανέρχεται ανανεωμένη με τους Κωνσταντίνο Κάππα στο ρόλο του Κόλλια και τον Σωκράτη Πατσίκα στον ρόλο του Φώντα στον αγαπημένο του χώρο στην Αυλή του Ψυρρή απο τέλη Μαίου και στην συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.


Το καλοκαίρι του 2013 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα παρουσιαστεί στο κοινό της Αθήνας και των μεγαλύτερων πόλεων της περιφέρειας της Ελλάδας, το έργο του Δημήτρη Κεχαίδη ΤΟ ΤΑΒΛΙ, μια παράσταση σοκαριστικά επίκαιρη, μια σάτιρα της αλλοπρόσαλλης νεοελληνικής νοοτροπίας, με εκπληκτικούς διαλόγους σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κάππα, με τον ίδιο στον ρόλο του “Κόλλια” και τον Σωκράτη Πατσίκα στον ρόλο του “Φώντα”.


Το «Τάβλι» παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1972. Σκηνοθεσία Κάρολος Κούν. Οταν αυτός ο εφιάλτης σήψης, κράτους και κοινωνίας, ήταν ακόμη στη σύλληψή του. Κι όταν ένας Φώντας (κομπιναδόρος, αδίστακτος αλλά και αφελής – γι’ αυτό και αιωνίως αποτυχημένος) μπορούσε να παρασύρει έναν Κόλλια (μεροκαματιάρη λαχειοπώλη, ήρωα της Αντίστασης, με όνειρο να γράψει βιβλίο για τη ζωή του όπου τον βοηθά γριά Κολωνακιώτισσα) στα πλέον απίθανα -τότε- τερατώδη, πανούργα αλλά και αφελή πλάνα για να ζήσουν επιτέλους τα… κλέη μύθων και προγόνων. Γαμπρός και κουνιάδος στην ίδια «εταιρεία» με την ακούσια βοήθεια της αδελφής και γυναίκας αντίστοιχα, της άφαντης αλλά συνεχώς παρούσας Καλλιόπης, υποχείριου του αδελφού της, Φώντα. Την έχει με δόλο πείσει να πάει στο σπίτι ενός τσιφλικά που την καλοβλέπει, δήθεν ως καμαριέρα, αφού ο στόχος είναι να του αποσπάσει τα απαιτούμενα χρήματα για τη μεγάλη μπίζνα. Να ναυλώσουν δηλαδή πλοίο, να πάνε στη λιμοκτονούσα Μπιάφρα, να το γεμίσουν πεινασμένους νέγρους, τους οποίους μετά θα διοχετεύουν σ’ όλη την Ελλάδα ως αγροτικά χέρια. Το δύσκολο είναι να πεισθεί ο μοιρολάτρης, ολιγαρκής (καφεδάκι – τάβλι – μεροδούλι – μεροφάι) κι ερωτευμένος με τη γυναίκα του Κόλιας, ερήμην του οποίου έχει μπει το σχέδιο στη πρώτη του φάση. Φώντα και Κόλια τους συναντάμε στην αυλίτσα του σπιτιού όπου συγκατοικούν, να παίζουν -τι άλλο;- τάβλι.


Ανάμεσα σε ζαριές κι ελιγμούς, προσπαθεί ο πρώτος να σερβίρει το άγνωστο ακόμα στον δεύτερο σχέδιο και ιδίως τη τρέχουσα ήδη φάση του στο πλουσιόσπιτο του Παλαιού Φαλήρου. Τον Ιούλιο του 2011 η ιδέα του Κωνσταντίνου Κάππα να ανεβάσει την συγκεκριμένη παράσταση όχι σε θέατρο αλλά στον φυσικό της χώρο ¨σε μια παλιά Αθηναική Αυλή¨ βρήκε ανταπόκριση απο τον ηθοποιό Νίκο Ορφανό. Το έργο σε σκηνοθεσία των δυο ηθοποιών παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο στην Αθήνα (30 παραστάσεις σε μια αυλή στου Ψυρρή) όσο και σε θέατρα και άλλους επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Απο το 2011 έως και τον Αύγουστο του 2012 η παράσταση συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της περιοδεύοντας χειμώνα – καλοκαίρι και επιστρέφοντας πάντα στην Αθηναική Αυλή της.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο Δημήτρη Κεχαίδη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κάππας
Σκηνικά – Κοστούμια Πηνελόπη Μπάμπου
Φωτισμοί Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης Μιχάλης Σαράντης
Φωτογραφίες Γιάννης Μαργετουσάκης

 

Βιογραφικά συντελεστών
Κ
ώστας Κάππας:
Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1969 .  Σπούδασε υποκριτική στο στούντιο υποκριτικής Άκης Δαβής – Ρούλα Πατεράκη . Είναι επίσης πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών . Για 3 έτη συμμετείχε στη χοροθεατρική ομάδα του Βασίλη Μυριανθόπουλου , όπου έπαιξε στις χοροθεατρικές performances « Αδάμ και Εύα forever » και « Μπλε » .

Στο θέατρο έχει παίξει : « Λεόντιος και Λένα » του Γκέοργκ Μπύχνερ ( τελετάρχης , δάσκαλος ) , « Η άποψη της Έιμι » του Ντέιβιντ Χεαρ ( ηθοποιός « Bachelor party » ( γαμπρός ) , « Η Μύριελ παντρεύεται » ( γυμναστής ) , « Anorexia nervosa » του Νίκι Σίλβερ ,« Tape » , του Σ. Μπέλμπερ ( σκηνοθέτης ) , « Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος» του Παύλου Μάτεση ( άγγελος ) , « Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε » , του Άκη Δήμου ( Αλέξανδρος  Δουμάς ) , « Υπηρέτης δύο αφεντάδων » του Κάρλο Γκολντόνι ( Σύλβιο ) , « Τρεις αδερφές » του Άντον Τσέχοφ ( Αντρέι ) , « Δωδεκάτη Νύχτα » του Σαίξπηρ ( Δούκας ) , « Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» του Richard Afieri ( δάσκαλος χορού ) .

Στον κινηματογράφο έχει παίξει : « Ύψωμα 33 » του Κουτσιαμπασάκου , « Θα το μετανιώσεις » της Ευαγγελίου , « Ένα τραγούδι δε φτάνει » της Χρονοπούλου , « Μεταμφιεσμένη Γυναίκα » του Αριστόπουλου.

Στην τηλεόραση έχει παίξει : « Κλείσε τα μάτια », «Αστυνόμος Μπέκας » , « Κούκλες » κι άλλα.

Για την παράσταση « Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες » βραβεύτηκε με το βραβείο υποκριτικής του περιοδικού Αθηνοράματος Ιουλίου.

Σωκράτης Πατσίκας:
Ο Σωκράτης κατάγεται από τη Βέροια όπου γεννήθηκε και από το Μεγανήσι . Σπούδασε στη Δραματική Σχολή “Ίασμός” του Βασίλη Διαμαντόπουλου . Παρθενική εμφάνιση στη τηλεόραση έκανε μετην κωμική σειρά“ Το Κλειδί ” με το Πέτρο Φιλιππίδη και μετά στις επιτυχημένες σειρές “ Εγκλήματα ” , “ Είσαι το ταίρι μου ” , “ Singles ” και “ 7 Ζωές ” . Έχει αξιόλογη πορεία στο θέατρο δίπλα σε ονόματα όπως ο Δημήτρης Πιατάς , Καριοφυλιά Καραμπέτη, Ξένια Καλογεροπούλου σε παραστάσεις όπως « Το Σκλαβί » στο θέατρο Πόρτα , « Άμλετ ο Β », « Με το ίδιο μέτρο » και πολλά άλλα . Στον Κινηματογράφο έχει παίξει και τραγουδήσει στο τραγούδι τίτλων μαζί με το υπόλοιπο cast “ Πάνω στη τρέλα μου ” μαζί με την τραγουδίστρια Βανέσα Αδαμοπούλου στη πιο επιτυχημένη ταινία στην Ελλάδα (με το ρεκόρ εισιτηρίων , 1.370.000 Αθήνα , 2.000.000 Πανελλαδικά ) σε σκηνοθεσία Νίκου Περράκη ” Λούφα και Παραλλαγή , Σειρήνες στο Αιγαίο ” .